Wintertrex wintersport aanbieding!


Warme isolerende kleding

Je warm en veilig kleden is toch wel een vereiste wanneer je gaat snowboarden. Je moet ervan uitgaan dat je minimaal 3 lagen kleding aandoet wanneer je de piste opgaat.  

 • Thermo ondergoed

Om te beginnen is het verstandig om thermo ondergoed aan te trekken. Het ondergoed absorbeert zweet wat vervolgens wordt doorgevoerd naar buiten. Zo blijft je huid droog en houd je je lichaamswarmte beter vast. 

 • Isolerend shirt

Over het thermo ondergoed wordt een isolerend shirt getrokken. Door middel van isolerende kleding wordt je lichaamswarmte vastgehouden, zodat je het niet koud krijgt tijdens het snowboarden. Belangrijk bij het kopen van een isolerend shirt is dat het shirt niet van katoen gemaakt is, aangezien katoen vocht vasthoudt en hierdoor lichaamswarmte verloren gaat.

 • Snowboard jas voor bescherming

Een speciale snowboard jas is erg belangrijk wanneer je op wintersportvakantie gaat. Veel mensen kiezen ervoor om de normale winterjas aan te trekken en daarmee van de piste te gaan. Een grote fout! Een winterjas kan het zweet niet goed afvoeren, waardoor je minder warm en droog zal zijn dan wanneer je een snowboard jas aantrekt. Een jas voor het snowboarden is speciaal gemaakt om je tegen kou, neerslag en wind te beschermen. Om de juiste jas te kopen, hebben we een aantal tips opgesteld waar je op kan letten bij de aanschaf van een snowboard jas.

 • Warme waterdichte broek

Een snowboard broek zorgt dat je tijdens het snowboarden er warm en droog bij zit. Er zijn snowboard broeken in alle soorten kleuren, patronen en materialen te verkrijgen. Welke snowboard broek jij zou moet aanschaffen, is bijvoorbeeld afhankelijk van de inspanning die je tijdens een afdaling doet en hoe vaak je denkt te vallen. Naast de mate van inspanning op de piste, is het altijd belangrijk om te letten op drie punten bij het kopen van een snowboard broek, namelijk warmte, ventilatie en waterdichtheid. 

 • Duurdere sokken

Niets is zo vervelend dan het hebben van koude voeten. Het kopen van goede warme sokken is dan ook wel handig wanneer je gaat snowboarden. Het is verstandig niet te kiezen voor de goedkoopste snowboardsokken. De kans is immers aannemelijk dat goedkope sokken geen zweet absorberen en je hierdoor natte voeten krijgt. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet goed wordt vastgehouden, met koude voeten tot gevolg. Kies voor duurdere sokken die je voeten droog houden en tevens comfortabel zitten. 

Snowboardschoenen op basis van je snowboard niveau

Snowboardschoenen zijn een belangrijk onderdeel van je snowboardvakantie uitzet. Veel beginnende snowboarders denken vooral aan de aanschaf van warme kleding of een snowboard en vergeten daarbij het belang van goede snowboardschoenen. Wanneer je immers de verkeerde schoenen koopt, kan het zijn dat je te weinig controle over het board hebt waardoor snowboarden lastig wordt. Het kopen van de juiste snowboardschoenen is daarom een kwestie van veel passen en letten op de volgende punten:

 • Pasvorm

Bij het passen van snowboardschoenen is het van belang dat je snowboardsokken aantrekt. Doe de schoenen aan zoals normale schoenen en ga rechtop staan. Als het goed is, raken je tenen de voorkant van de schoen, wat normaal is. Wanneer je vervolgens door je knieën buigt moeten de tenen licht of niet de voorkant raken. Is dit niet het geval? Dan moet je voor een grotere maat gaan.

 • Stijfheid

Op basis van de snowboard stijl of techniek dat je gaat beoefenen, moet de mate van stijfheid van de snowboardschoenen worden uitgekozen. Bij het recreatieve snowboarden, is een zacht tot gemiddelde stijfheid prima. Ben je meer van de snelheid en het racen dan is een stijve snowboot geschikt.

 • Sluiting

Snowboardschoenen kunnen op drie manieren gesloten worden, namelijk door veters, speed-lacing of BOA. Veters zijn goedkoop en simpel vast te maken, maar het strikken op de piste is vaak onhandig door koude handen en het dragen van handschoenen. Speed-lacing is ook een snelle en makkelijke manier om je schoenen te sluiten en kan makkelijker met handschoenen strakker worden gemaakt. Een nadeel is wel dat de veter gelijkmatig wordt gespannen, waardoor je voet minder strak zit dan je kuit of juist andersom. Als laatste wordt een snowboardschoen met BOA middels kliksysteem vastgemaakt. Het is niet het snelste systeem om een schoen vast te maken, maar het losmaken gebeurt met een knop druk op de knop.

 • Zooltjes

Een veelvoorkomend probleem is dat veel snowboarders een ergernis ervaren naarmate ze een tijdje hun snowboardschoenen dragen. Dit komt omdat ze niet de juiste of goedkope zooltjes in de schoenen hebben liggen. Goede snowboard zooltjes voorkomen kramp, koude vouten, blauwe teennagels en een branderig gevoel, waardoor je langer geniet van het snowboarden. In onze blog over snowboard zooltjes leggen we je uitgebreider uit over de verschillende soorten snowboard zolen.


Passende snowboard bril

Op wintersport schijnt vrijwel altijd de zon. Fijn natuurlijk, maar het kan ook erg vervelend zijn bij een afdaling van de piste. Een goede zonnebril bij het snowboarden is dan ook een vereiste. Om te voorkomen dat de zonnebril afzakt, is het verstandig om niet je eigen zonnebril op te zetten, maar voor een echte snowboard bril te gaan. Er is een ruime keuze aan snowboard brillen. Belangrijk bij het kiezen van een bril is dat je met het volgende rekening houdt:

 • Goede maat

Een snowboard bril moet niet te los maar ook zeker niet te strak om je ogen en neus zitten. Iedereen heeft een andere gezichtsvorm, en daarom zijn er ook heel veel verschillende snowboard brilmaten waaruit je kunt kiezen. Het vereist dan ook enige aandacht en tijd om de juiste snowboard bril te kiezen. In dit artikel lees je precies welke snowboard brilmaten er zijn.

 • Ruim blikveld

Niets is zo storend als een bril waaruit je niet goed kan zien, zeker als je met de snowboard van de piste gaat. Let daarom goed op dat het frame je zicht niet belemmert wanneer je brillen aan het passen bent.

 • Voering in de bril

Een voering in de snowboard bril voelt niet alleen fijn aan, maar vermindert ook de kans op verwondingen wanneer je een val maakt. Bijna alle snowboard brillen beschikken nu over een voering, maar let hier bij het winkelen van een bril wel even op.

Om écht de perfecte snowboard bril te vinden kun je naast de bovengenoemde punten ook bijvoorbeeld de kleur of lichtdoorlaatbaarheid van de glazen kiezen. Een uitgebreide uitleg hiervoor lees je in het artikel over snowboard brillen.

Een stevige helm

Ondanks dat een helm voor volwassenen niet in alle wintersportgebieden verplicht is, mag een snowboard helm volgens ons niet ontbreken in je uitrusting. De piste afgaan doe je toch met een redelijke snelheid, waardoor het fijn is als je hoofd beschermd wordt bij een mogelijke val. Voor een goede bescherming is het noodzaak dat de helm goed om je hoofd zit. Het is mogelijk om de omtrek van je hoofd te meten en daar een helm op uit te kiezen. De praktijk laat echter vaak zien dat een helm dan toch te klein uitvalt. We raden daarom aan om in een  fysieke winkel snowboard helmen te gaan passen.

Essentieel: een goede snowboard met de juiste bindingen

Net zoals dat goede kleding belangrijk is bij het snowboarden, is goed materiaal van wezenlijk belang voor een goede en leuke snowboard ervaring. Zo zijn een snowboard en snowboard bindingen wellicht de belangrijkste onderdelen voor het snowboarden. Het lijkt in eerste instantie makkelijk om dit materiaal aan te schaffen, maar in praktijk lijken er toch altijd enkele obstakels te zijn bij het kiezen van een goed snowboard met bindingen.

Goede maat snowboard

Om te kunnen snowboarden moet er natuurlijk een snowboard worden aangeschaft. Bij het kopen van een snowboard moet je vooral naar de maat van het board kijken. We leggen in het kort uit waar je op moet letten:

 • Lengte

De lengte van je snowboard is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt jouw lengte een rol bij het kiezen van de juiste snowboard. Veelal wordt de lengte van een board op gemeten door naast een snowboard te gaan staan. Wanneer de top van het board je kin raakt, zou je de juiste snowboard gevonden hebben. Er spelen echter nog andere factoren een rol, zoals je gewicht en rijstijl. Afhankelijk van welke snowboarder jij bent of welk type snowboard je kiest, kan de lengte van het board korter of langer zijn dan jouw lichaamslengte.

 • Breedte

Naast de lengte is de breedte van het board ook belangrijk. De juiste breedte wordt bepaald door te kijken naar de schoenmaat. De schoenen moeten net iets over de rand van de snowboard uitsteken zodat je druk op het board kunt verdelen met je enkels. De juiste breedte meet je op door in het midden van het board te gaan staan. Heb je grote voeten? Kies dan een board met het symbool 'W', dat staat voor wide en gemaakt is voor snowboarders met grotere voeten.

 • Kromming

De kromming van een snowboard bepaalt de snelheid, stabiliteit en beweging van een board. De kromming wordt aangeduid met de namen Camber, Flat en Rocker. Voor snelheid en stabiliteit kies je voor Camber. Wil je meer gaan voor een speelsere rit, ga dan voor de Rocker. De Flat heeft, zoals de naam als doet vermoeden, geen kromming in het board. Naast deze varianten worden er ook combinaties van de drie soorten krommingen aangeboden.

 • Flexibiliteit

De mate van flexibiliteit speelt een rol in de maat van een snowboard. Korte snowboards zijn flexibeler in vergelijking met langere snowboards die minder flexibel zijn. Wanneer je een beginnende snowboarder of klein van lengte bent met een licht gewicht, is het raadzaam een flexibel board aan te schaffen. Hierdoor heb je meer controle over je board en kunnen bochten makkelijk gemaakt worden. Ben je lang? Ga dan voor een langer snowboard die minder flexibel is. Ook zijn minder flexibele snowboards geschikt wanneer je off-piste gaat, dat bij hogere snelheden meer stabiliteit biedt.

Snowboard bindingen

Snowboard bindingen; misschien wel het belangrijkste dat je naast een snowboard nodig zal hebben voor het snowboarden. Bindingen geven immers de beweging van je spieren door aan het board, waardoor je de controle over het board krijgt. Hoe beter de bindingen, hoe beter jij kan bepalen waar de snowboard heel zal gaan. Een snowboard binding bestaat altijd uit drie basis elementen, namelijk de baseplate, highback en straps. Met de baseplate bevestig je de bindingen vast aan het snowboard. Een highback is het uitstekend gedeelte achter je voet die meer controle moet bieden bij het maken van een bocht. Als laatste zorgen de straps ervoor dat je schoenen in de bindingen blijven vastzitten. Er zijn verschillende soorten bindingen op de markt:

 • Strap bindingen

Strap bindingen zijn de populairste bindingen voor het snowboarden. De strap bindingen bestaan uit een baseplate, highback en straps, zodat jij stevig op het snowboard zal staan. Afhankelijk van welke snowboarder je bent, zijn er verschillende strap bindingen te verkrijgen.

 • Step-in bindingen

De step-in binding bestaat uit een schoen en een binding. Door eenvoudig met je schoen op het systeem te stappen bevestig je de snowboardschoen vast aan je snowboard. Omdat de step-in binding niet over een highback bestaat, is het belangrijk dat je stevige snowboardschoenen aanschaft die voor genoeg controle zorgen tijdens het snowboarden.

 • Hybride bindingen

Een hybride binding is een mooie combinatie van het gemak van de step-in binding en de stevigheid van de strap binding. Bij de hybride binding wordt de highback naar achteren open geklapt, waardoor in en uitstappen erg gemakkelijk is. Voor het vastmaken schuif je je voet in de binding en klap je de highback dicht.

 • Plate bindingen

Bij de plate bindingen worden de schoenen direct verbonden aan de snowboard zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een baseplate. Je krijgt hierdoor meer gevoel over het board, maar het is onhandig voor mensen met lange voeten aangezien de tenen in de sneeuw kunnen blijven steken.

 • Baseless bindingen

De baseless binding wordt het meest gebruikt door alpine snowboarders. De binding is te vergelijken met de step-in binding. Door beugels wordt de hardboot in een binding geklikt. Hierdoor krijg je meer controle over het board bij een hogere snelheid of het maken van scherpere bochten.

Bindingen worden is veel verschillende soorten op de markt gebracht. Voor een uitgebreide uitleg hierover verwijzen we je graag door naar ons uitgebreid artikel over snowboard bindingen. Hierin leggen we je uit welke soorten bindingen er zijn en hoe de bindingen het beste ingesteld kunnen worden.

Terug naar Snowboarden
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...