Wat heb je nodig op wintersport?

Ga jij ook elk jaar naar de sneeuw? Of wil je dit in de toekomst gaan doen? Dan is het handig om je (alvast) in te lezen over de zaken die je allemaal nodig wanneer je op wintersport gaat. Geen nood: SnowZone heeft de ultieme, zeer complete Wintersport Koopgids voor je. Van helm tot handschoenen en van ski's tot snowboard: wij vertellen je precies waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Verschillende soorten wintersporten

Wanneer je op wintersportvakantie gaat, dan kun je kiezen uit een tal van sporten. Niet alleen sporten waarmee je al zoevend van de berg af sjeest, zoals skiën of snowboarden, maar ook rustigere sporten. Oftewel: er is voor iedereen wel een geschikte wintersport te vinden. De verschillende wintersporten zijn deze:

Skiën

De bekendste en tot nu toe nog meest populaire wintersport is skiën. Skiën doe je met twee ski's waarop bindingen staan gemonteerd. Je klikt je skischoenen in de bindingen en kunt zo, eventueel met behulp van skistokken, de berg af glijden. Het grappige is: van oudsher is skiën helemaal geen sport, maar was het gewoon een manier om je in de wintermaanden van A naar B te kunnen verplaatsen. Inmiddels is het echter een leuk tijdverdrijf / wintersport, en zijn er ook tal van merken die ski's in veel soorten en maten op de markt hebben gebracht.

Wanneer je gaat skiën heb je dus sowieso enkele zaken nodig, namelijk:

 • Ski's. Uiteraard. Afhankelijk van het soort skiën wat je doet, zul je de juiste ski's moeten uitkiezen. Je kunt onder andere kiezen uit Comfort / allround ski's, off piste / freeride ski's, freestyle ski's, slalom ski's en de welbekende all-mountain ski's.
   
 • Skistokken heb je nodig om je balans gemakkelijker te bewaren, maar ook om te helpen bij je indraai. Ze verkleinen daarnaast de kans op blessures omdat je je overeind kunt houden met de skistokken, mocht je toch je evenwicht even kwijt raken.
   
 • Skischoenen zijn heel anders dan reguliere schoenen of laarzen. Skischoenen zijn namelijk superstevig, zodat je je ski's optimaal kunt besturen. Je dient rekening te houden met enkele extra factoren bij het passen van skischoenen, om te zorgen dat je straks onbezorgd op wintersport kunt.

Telemarken

Een variant van skiën is telemarken. Bij telemarken is de hiel niet verbonden met de ski's. Denk aan een soort klapschaats, maar dan in ski-vorm. Voor deze vorm van skiën heb je overigens ook speciale telemarkschoenen nodig. Deze lijken op het eerste gezicht op reguliere skischoenen, alleen kunnen telemarkschoenen aan de voorkant buigen.

Tourskiën

Eerst de berg op lopen met je ski's aan je voeten, en daarna de berg weer af skiën? Dat is tourskiën! Hier heb je speciale tourski's voor nodig, die wat lichter en breder zijn dan reguliere ski's. Daarnaast heb je speciale tourski bindingen en tourskischoenen. Deze laatste verschillen van reguliere skischoenen doordat ze lichter en flexibeler zijn, en daarnaast voorzien zijn van een zool met goed profiel (wat lopen makkelijker maakt).

Snowboarden

Naast skiërs zul je ook flink wat snowboarders tegenkomen op de piste. Snowboarden is in tegenstelling tot skiën op slecht één plank. Daarop staan bindingen gemonteerd, waar je je snowboardschoenen in kunt vastzetten. De sport is later ontstaan dan skiën, en ook minder populair dan de wintersport op twee latten. Dat maakt snowboarden echter niet minder leuk. Overigens interessant om te weten: de meest voorkomende blessures bij snowboarden zijn polsbreuken en andere arm- en schouder klachten. Daarom leer je bij je eerste snowboard les ook hoe je moet vallen om zulke kwetsuren te voorkomen.

Wat heb je, naast de reguliere accessoires die we verder in dit artikel behandelen, nodig tijdens het snowboarden?

 • Snowboard. Ook hierin zijn verschillende varianten te onderscheiden. Denk aan een freestyle snowboard (funpark en jumps), freeride snowboard (poeder & backcountry) en een all-mountain snowboard (een beetje van alles)
   
 • Snowboardschoenen verschillen heel erg van skischoenen. Ze lijken eigenlijk meer op stevige snowboots. Een van de belangrijkste zaken rondom deze schoenen? Ze moeten fijn zitten, passen bij je voet maar ook bij je snowboardstijl.
   
 • Snowboardbindingen. Absoluut noodzakelijk om je schoenen met je board te verbinden. Er zijn verschillende soorten bindingen voor de bovenstaande boards, namelijk Flow bindingen en reguliere strap-in bindingen.

Splitboarden

De snowboard variant van tourskiën is splitboarden. Het board kan, zoals de naam al doet vermoeden, in twee delen worden gesplitst. Je bevestigst stijgvellen en dan kun je fijn naar boven wandelen. Klinkt leuk, toch? Het is mogelijk om een splitboard zelf te maken, maar wellicht is het beter om het gewoon te kopen. Daarnaast heb je speciale splitboard bindingen en splitboard schoenen nodig.

Alpineboarden

Hou jij ervan om sierlijke maar vlijmscherpe bochten te maken met je snowboard? Dan is Alpineboarden iets voor jou. Een alpineboard is directionaal en beschikt over klikbindingen en hardboots, vergelijkbaar met ski's.

Andere wintersporten

Naast het populaire skiën en snowboarden zijn er ook sporten voor iemand die met wat minder snelheid de berg op en af wil. Wat dacht je bijvoorbeeld van hiken door de sneeuw? Of, als je toch de latten op wil, langlaufen? Hierover volgt spoedig meer informatie!

Welk algemeen wintersport materiaal heb ik nodig?

Naast het sportspecifieke materiaal zoals ski's en bindingen, zijn er ook veel zaken die je nodig hebt voor meerdere wintersporten. Denk bijvoorbeeld aan bescherming voor het hoofd, de ogen en goede kleding die beschermt tegen de kou. Wij zetten de items even puntsgewijs op een rijtje

Helm

Veiligheid is extreem belangrijk op de piste. Uiteraard dien je rekening te houden met de veiligheid van anderen door veilig te skiën en boarden, maar je kunt ook veel doen om je eigen veiligheid op wintersport te waarborgen. Één van de belangrijkste wintersport items op de lijst? Een helm.

Een helm is, naar onze mening, absoluut noodzakelijk wanneer je gaat wintersporten. Een goede helm beschermt je hoofd tijdens valpartijen en kan potentieel je leven redden! Op veel wintersport bestemmingen is een helm al verplicht, maar doe je zelf een plezier en neem er gewoon altijd een mee.

Handschoenen en/of wanten

De aloude vraag: ga je voor handschoenen of wanten? Waar je keuze ook naar uit gaat: je kunt rekenen op warme handen op de piste. Daarnaast worden je handen beschermd bij eventuele botsingen. Erg belangrijk, want ski's en snowboards zijn veel scherper dan je denkt, zeker op hoge snelheid!

Zelfs als je alleen op een indoor skibaan gaat wintersporten, zijn handschoenen nodig. Op veel indoor pistes zijn deze namelijk verplicht.

Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...
Wintertrex wintersport aanbieding!