Wintertrex wintersport aanbieding!

De snowboard broek

Er is wel degelijk een verschil tussen een skibroek en een snowboard broek. Snowboarders zitten regelmatig met hun billen in de sneeuw om bijvoorbeeld hun snowboard vast te maken. Speciale snowboard broeken hebben dan ook meer bescherming op de plekken waar het nodig is, rondom de billen en vaak ook de knieën. Wanneer je kiest voor een skibroek tijdens het snowboarden heb je op deze vlakken, waar je zit of valt, dus geen bescherming. 

Ook heeft de snowboard broek vaak wijdere pijpen dan die van de skibroek. Niet alleen past dit bij het stoere imago van snowboarders, ook heeft dit zo zijn functionele voordelen. In een broek met wijdere pijpen heb je veel meer bewegingsvrijheid waardoor je je gemakkelijker in bochten kunt wringen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een freestyle snowboarder bent die graag een paar sprongen maakt. 

Verschillende soorten broeken

Er zijn verschillende soorten snowboard broeken verkrijgbaar waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit een geïsoleerde of niet geïsoleerde shell broek. Welke broek geschikt is voor jou hangt geheel af van je eigen voorkeur. De ene broek is net wat warmer en geschikt voor mensen die het snel koud krijgen. Ben jij iemand die het juist snel warm krijgt? Dan is de minder geïsoleerde shell broek misschien wel een optie voor jou.  

    Geïsoleerde broek
De buitenste laag van de geïsoleerde broek is waterbestendig. De synthetische geïsoleerde laag is in de broek zelf verweven tussen de stof lagen door. Dit zorgt ervoor dat je lichaamswarmte goed wordt vastgehouden door je snowboard broek. De geïsoleerde laag wordt gemeten in gram. Des te meer gram de isolatielaag des te warmer de broek en anders om. Vaak begint de laag vanaf 30 tot wel 800 gram. 
    Shell broek
De shell broeken hebben in tegenoverstelling tot de geïsoleerde broeken geen isolatie maar zijn daarbij wel waterbestendig. Wanneer jij iemand bent die het al snel warm heeft, is een shell broek wellicht iets voor jou. Deze kan je zelf met thermo lagen aankleden wanneer dit nodig is. Ziet het er naar uit dat het een koude dag op de piste gaat worden? Trek dan een goede thermolegging onder je shell broek aan voor wat extra warmte. 


Waterbestendig

Een belangrijke eigenschap van je snowboard broek is dat deze bestendigd is tegen jouw snowboard stijl. Ben jij iemand die met veel controle een afdaling neemt of hoe je wel van een beetje uitdaging waarbij je sneller onderuit gaat? Deze factoren kunnen van belang zijn bij het uitkiezen van een geschikte snowboard broek. 

De waterdichtheid van een snowboard broek wordt gemeten aan de hand van de waterdruk in mm. Hierbij wordt een buis met water geplaatst op de waterdichte stof. Het aantal mm waar het water de stof binnendringt is de waterkolom. Des te minder mm je broek kan verdragen des te sneller deze dus ook water toe laat en nat wordt. 

Bij het kopen van een snowboard broek heb je keuze uit de volgende waterkolommen:

  • Water resistent tot 5.000mm: Deze broek zal je droog houden in lichte sneeuw maar laat wel snel water door wanneer je regelmatig op sneeuw zit. Bewerkt met een coating maar geen waterbestendige stof.
  • Lage waterdichtheid 5.000 tot 10.000mm: Deze broeken hebben wel een waterbestendige stof of een betere coating die water buiten houden tot op een bepaald niveau. 
  • Medium waterdichtheid 10.000 tot 15.000mm: Gemaakt van een combinatie waterdichte stof en een goede coating. Prima voor piste snowboarders die zo af en toe eens in de sneeuw zitten. 
  • Hoge waterdichtheid 15.000 tot 20.000mm: Deze broek is goed waterdicht en dan ook aan te raden voor snowboarders die in verschillende weercondities de piste op gaan.
  • Zeer hoge waterdichtheid 20.000>mm: De beste waterproof materialen en coating zorgt ervoor dat jij droog blijft onder welke omstandigheden dan ook. Geschikt voor de off-piste snowboarder die ongeacht het weer de uitdaging aan gaat.

Membraan 

Een membraan kan worden gezien als een tussenlaag die waterdicht is. Deze laag is verwerkt tussen andere lagen van de broek. De buitenkant van de broek is voorzien van een waterdichte coating die op den duur toch wat water toe zal laten. Het membraan zit kan worden gezien als een stof met minuscuul kleine gaatjes. Deze zijn groot genoeg om je transpiratie door te laten en klein genoeg om water van buiten tegen te houden. Het is dan ook belangrijk om dit membraan schoon te houden zodat de stof zijn werking blijft doen. Meestal maken de wat duurdere snowboard broeken gebruik van een membraan. 

Coating

Een coating is een losse behandeling die wordt toegepast op de stof om hem waterbestendig te maken. Vaak geen coatings maar tot een waterdichtheid van 10.000mm en zijn dus niet helemaal waterdicht. Na het gebruik van je broek kan de coating ook gaan slijten waardoor deze minder goed werkt. Het is wel mogelijk om zelf je wintersportkleding opnieuw te coaten met een hiervoor speciaal bedoelde coating. 

Naden

Ook de naden spelen een grote rol wanneer het aan komt op waterdichtheid van een snowboard broek. Zo zijn er critical taping en fully taping broeken. Hierbij zijn de naden van de broek voorzien van een gesealde naad waardoor ook deze volledig waterdicht is. Het verschil tussen de twee is dat bij critical taping alleen de naden worden gesealed die snel in contact komen met sneeuw. Bij fully taping broeken wordt iedere mogelijk naad gesealed zodat het water geen enkele mogelijkheid krijgt om binnen te dringen via de naden. 

Ademend vermogen 

Bij het uitzoeken van een snowboard broek kan je ook een kijkje nemen naar het ademend vermogen van de broek. Deze werkt eigenlijk in de tegenovergestelde richting als de waterdichtheid. Zoals hierboven als benoemd bij het membraan, is het de bedoeling dat zweetmolecules de kans krijgen om te ontsnappen. 

Het ademend vermogen kan worden uitgedrukt in gram. Dit getal bepaalt hoeveel gram zweet er per 1 vierkante meter kan ontsnappen van de broek. Hoe hoger het getal, hoe meer ademend vermogen de broek heeft en dus meer zweetmolecules door laat. Het ademend vermogen van snowboard broeken variëren van 5.000 gram tot 20.000 gram en meer. 


Buiten een waterdichte en warme snowboard broek is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed zicht hebt op de piste. In onze snowboardbril koopgids lees je meer over de verschillende soorten snowboardbrillen, lenzen en nog veel meer..

Terug naar Snowboarden
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...