Wintertrex wintersport aanbieding!

De lengte bepalen

Hoe weet je nu of je snowboard de juiste lengte heeft? De lengte en maat van je snowboard wordt bepaald door je lichaamsgewicht en je rijstijl. Vroeger waren er alleen een aantal standaard lengtes. Meten ging door langs een snowboard te gaan staan. Raakte de top van het board je kin? Dan had je de juiste maat gevonden. Dit is een goed begin maar vergeet je gewicht niet! Dit is namelijk een belangrijk aspect in het vinden van het juiste snowboard. De diverse rijstijlen zorgen ervoor dat je wellicht een iets langer of korter board moet pakken. Gelukkig vind je tegenwoordig online een tabel waar gewicht en lengte gecombineerd worden en zo een goede lengte van het snowboard geven.

Er zijn nog een aantal andere factoren die meetellen in het kiezen van de juiste snowboard maat. Je zal namelijk een kleiner of groter snowboard hebben wanneer je een type snowboard kiest. Dit heeft te maken met het soort snowboard. Hier vertellen we later meer over. Beginnende snowboarders hebben vaak een kleiner board voor een betere controle.

De breedte van het snowboard

Niet alleen de juiste lengte is belangrijk. Ook de breedte van een snowboard is belangrijk. De breedte van het snowboard wordt bepaald in het midden. De juiste breedte zorgt ervoor dat de schoenen net over de rand heen komen. Dit zorgt ervoor dat je een hefboomwerking creëert en druk kunt verdelen met je enkels. De maat van je schoenen bepaald de breedte van je snowboard. Houdt er wel rekening mee dat iedere snowboardproducent anders is waardoor er kleine verschillen kunnen zijn.
Heb je grotere voeten? Dan kun je het beste kiezen voor een snowboard maat met de aanduiding 'W'. Dit staat voor wide en is speciaal gemaakt voor snowboarders met voeten groter dan maat 44. op deze manier voorkom je dat je met je tenen of hielen in het sneeuw zit en hierdoor een val maakt.

                                 De juiste snowboard broek meenemen op wintersport? Lees in onze snowboard broek koopgids welke jij het best kunt aanschaffen!


De kromming van je snowboard

Binnen de snowboardwereld worden er diverse termen gebruikt. Naast de namen van het type snowboard zul je vast wel eens namen als Camber, Flat en Rocker voorbij zien komen. Deze namen zeggen iets over de kromming van een snowboard. Dit is dus ook enorm belangrijk wanneer je een snowboard gaat kopen.

Wil jij graag optimale snelheid en stabiliteit? Kies dan voor een camber. Een traditionele camber buigt van het sneeuw af waardoor je als het ware 'boven' de sneeuw staat. Wil jij graag speelser rijden in een funpark en bewegelijker zijn in poedersneeuw? Gebruik dan een omgekeerde camber, ookwel een rocker genoemd. Daarnaast is er ook nog een zogenoemde camber zero. Dit heeft ook de naam 'flat' aangezien deze geen kromming in het snowboard heeft. Dit zijn de drie standaard krommingen. 

Er zijn echter ook snowboards op de markt met een combinatie. Op deze manier kun je ook over hard sneeuw of door zacht sneeuw heen boarden. Een snowboard kan hierdoor helemaal aansluiten op jouw wensen.

De soorten snowboards

Er zijn verschillende soorten snowboards op de markt die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Welk type je wilt gebruiken is afhankelijk van het terrein waar je op wilt gaan boarden. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden, het terrein type en de soorten sneeuw die er liggen. Ieder type snowboard heeft hierdoor ook een effect op de maat van je snowboard. Wij bespreken hier de verschillende soorten snowboards.

Freestyle of Park snowboards

Een freestyle of park snowboard is normaliter een stukje korter in lengte. Rijders kunnen gebruik maken van deze boards wanneer ze graag over obstakels heen gaan, veranderen van voet, over muren rijden en gewoon weg ramps mee willen pakken. Vaak bevat een freestyle board een identieke vorm die vaak gekozen worden door rijders van terreinparken. Wil jij een veelzijdig freestyle board? Ga dan voor een all-mountain freestyle snowboard.

All-mountain snowboard

Wil jij in ieder sneeuwtype optimaal kunnen rijden? Ga dan voor een all-mountain snowboard. Hierdoor kun jij op ieder terrein en door ieder weertype rijden. Het grootste deel van de snowboarders is in het bezit van zo'n snowboard omdat het zo'n divers snowboard is. Beginners kunnen het beste voor dit board kiezen.

Powder snowboard

Niets is leuker dan in poedersneeuw rijden. Hier heb je wel een speciaal snowboard voor nodig. Gelukkig zijn er powder snowboards! Deze snowboards hebben een bredere neus met een smalle staart. De binding is stijver waardoor de response beter is. Een kenmerkend karakter van deze soort snowboards is dat de neus en staart van het snowboard eerder oploopt. Hierdoor gaat het rijden door verse poedersneeuw gemakkelijk.

Freeride snowboard

Dit type snowboard is geschikt voor snowboarders die veelal op de pistes te vinden zijn. De pistes hebben vaak een afwisselend terrein. Deze snowboards zijn vaak wat stijver en langer dan de freestyle varianten. Deze type boards wijzen vaak een richting uit en zijn zo ontworpen dat ze optimaal gebruikt kunnen worden in één richting.

Splitboards

Het laatste type is de splitboard. Deze is speciaal ontworpen voor de rijder die off-piste wilt gaan. Deze varianten snowboards zijn zo ontworpen dat ze op twee manieren gebruikt kunnen worden. Als eerste is er het touren. Hierbij is het één geheel en kun je de berg af. Daarnaast is er natuurlijk ook de functie om een berg te beklimmen. Dit type snowboards heeft een speciaal soort binding nodig aangezien het snowboard 'gesplit' kan worden. Natuurlijk heb je ook de nodige veiligheidsmaterialen nodig om zo een goede én veilige afdaling te kunnen neerzetten. 

Flexibiliteit van het snowboard

De flexibiliteit kan ook invloed hebben op de maat van het snowboard. Kleinere mensen met een licht gewicht zullen eerder een kort en flexibel snowboard hebben. Lange snowboards zijn voor kleinere mensen vaak een probleem omdat vaak de controle over het board verloren gaat. Mensen met een zwaarder postuur kunnen weer beter kiezen voor een langer en minder flexibel board zodat het gewicht goed verdeeld wordt en bochten soepel gemaakt kunnen worden. Een softer flex snowboard zorgt er bijvoorbeeld voor dat bochten makkelijk gemaakt kunnen worden. Vooral beginnende rijders ervaren deze boards als erg fijn. Soft snowboards zitten tussen de 1 en 5 op een schaal van 1 tot 10. Wil jij een stijver board? Ga dan voor een board tussen 6 en 10. deze boards zijn erg handig voor off-piste en geven je meer stabiliteit tijdens hoge snelheden. 

Nu weet je waar je op moet letten en kun je een snowboard kopen dat aansluit op je wensen, eisen en behoeftes. Jij kan hierna plezier gaan beleven op wintersport!

Terug naar Snowboarden
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...