Het dragen van een skihelm is voor de wintersporters steeds meer een gewoonte geworden. Waar we vroeger tegen mutsen aan keken, kijken we nu tegen een piste vol helmen aan. In sommige skigebieden is het (voor kinderen) zelfs verplicht een skihelm tijdens je afdaling te dragen, maar veel wintersporters kiezen er vrijwillig voor. De helm biedt bescherming voor je hoofd en zorgt ook nog eens voor een lekker warm hoofd. Hierbij is het wel van groot belang dat de helm een goede pasvorm heeft, niet beweegt en je zicht niet belemmert.
Wanneer je ervoor kiest om tijdens je wintersport een helm te dragen, is het natuurlijk belangrijk dat deze ook goed zit. Een skihelm die bijvoorbeeld te groot is, biedt niet voldoende bescherming. Een helm die te klein is, zal zeer oncomfortabel aan voelen. Bepaal vooraf je zoektocht je gewenste skihelm maat met de volgende stappen:
Nu je de maat van je hoofd hebt opgemeten, is het tijd om diverse skihelmen te passen. Zo heeft ieder merk en ieder model een eigen pasvorm die wellicht beter of minder goed om je hoofd zitten. Zo controleer je of de skihelm goed zit:
Zorg bij het opzetten van je skihelm dat de voorste rand net boven je wenkbrauw zit. Vanuit deze positie plaats je de rest van de helm over hoofd. De helm moet nu in een rechte positie op je hoofd zitten. Zorg voordat je de helm op je hoofd plaatst, dat deze op een zo wijd mogelijke instelling is gezet.
Hierna kan de grootte van de helm worden afgesteld op je hoofd. Hoe je de helm moet afstellen hangt af van het maatsysteem. Hier lees je in de volgende alinea meer over. De meeste helmen werken met een draai systeem. Hierbij kan je de omvang van de helm aanpassen door aan het wiel te draaien. Het is de bedoeling dat er geen ruimte tussen je hoofd en de helm zit. De helm moet stevig op je hoofd zitten maar geen drukpunten veroorzaken.
Om te weten of de skihelm echt geschikt is voor jou kan je deze ook al in de winkel testen. Laat het kinbandje nog even los en schud met je hoofd zowel verticaal als horizontaal. Het is de bedoeling dat de helm goed op je hoofd blijft zitten zonder dat deze verschuift of gaat bewegen. Alleen wanneer een skihelm goed zit, kan deze maximale veiligheid bieden. Hierbij is het ook van groot belang dat je gezichtsveld of je bewegingsvrijheid niet wordt belemmerd.
Niet alleen de helm, maar ook de kinband waarmee de helm uiteindelijk wordt vastgezet, moet goed zitten. Het is de bedoeling dat je oren helemaal vrij blijven en de kinband niet te strak zit. Probeer de kinband dus altijd even uit. Wanneer er te veel druk op je kin komt te staan en er een verkleuring in je huid optreedt, zit deze waarschijnlijk te strak en moet hij wat losser worden gemaakt.
Bij het dragen van een skihelm hoort een skibril met de juiste kleur lens. Deze beschermt je ogen tegen het felle reflecterend zonlicht maar ook bij hevige sneeuwval. De helmen zijn dan ook zo gemaakt dat je hier gemakkelijk een grote skibril bij kan dragen. Deze is vaak te bevestigen aan de helm door middel van een knopje of een speciale schuifingang. Bij het aanschaffen van een skihelm is het handig om je eigen skibril mee te nemen. Zo kan je niet alleen de helm passen maar ook de helm MET de sneeuwbril. Deze moet natuurlijk mooi in de helm aansluiten en niet tegen de helm aankomen of vervelend zitten.
De meeste skihelmen hebben een maat die verschilt met een paar centimeters. Door middel van een systeem in de helm is het mogelijk de maat een klein beetje te verstellen tussen die paar centimeters. Heb je een helm maat S met 53-56 centimeters, dan is het mogelijk de helm in te stellen op 53 t/m 56 centimeter. Er is keuze uit verschillende skihelm systemen waarmee je de maat in kan stellen:
Dit systeem werkt via een draaiwiel die is bevestigd aan de achterkant van de helm. Door middel van dit wiel kan je de omtrek van de helm strakker of losser draaien. Mocht de helm dus toch nog een beetje los zitten, kan je hier gemakkelijk aan draaien om deze bij te stellen. Het is dus niet nodig om de helm af te zetten.
De helmen die gebruik maken van een Custom Air systeem werken met kleine luchtkussentjes door de helm heen. Deze luchtkussentjes zijn middels een pompje aan de onderkant van de helm op te pompen. Op deze manier kan de helm passend worden gepompt of juist worden ontlucht. Verschillende helmen van het wintersportmerk Salomon maken gebruik van dit Custom Air systeem.
Dit systeem zien we vaker terug bij de iets wat goedkopere helmen of bij de kindervarianten. De helm is voorzien van een uitneembare vulling die te vervangen is. Bij de helm worden meerdere vullingen geleverd die ieder een eigen dikte hebben. Op deze manier kan je zelf uit de passende voering kiezen. Vooral handig wanneer je een kinderhelm wilt aanschaffen!
Het 3-D systeem is een net wat geavanceerde versie van het draaiwiel systeem. Behalve het strakker of losser maken van de omtrek kan je hier ook de positie van de helm ten opzichte van je gezicht instellen. Hiermee voorkom je dat er een gat ontstaat tussen je helm en je skibril. De helm is aan te passen door middel van een klein wiel en kan dus ook weer snel worden hersteld wanneer je je skibril inruilt voor je zonnebril.
Ben je het niet gewend om voor een langere tijd een helm op te hebben? Neem dan vooral een kijkje bij de wat lichtere helmen. Onthoud goed dat je deze helm 1 tot 2 weken iedere dag op je hoofd zult hebben. Wanneer je de helm al wat zwaar vindt aanvoelen tijdens het passen is het verstandig om een wat lichtere helm te kiezen.
Lichtere helmen hebben een gewicht van minder dan 400 gram. Vaak zijn dit dan inmold helmen waarbij de buiten- en binnenhelm samen zijn verwerkt waardoor er minder materiaal aan pas is gekomen. Het gewicht van de helm staat meestal in de binnenkant op het label vermeld.
Terug naar Skiën