Je bindingen zijn een onmisbaar maar ook belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting. Ze geven de beweging van je spieren door aan je snowboard zodat jij hier alle controle over hebt. Hoe beter de bindingen op jou en je schoenen zijn afgesteld, hoe meer controle jij hebt over je board. Een snowboard binding bestaat uit 3 basis elementen:
1. Baseplate
De baseplate is gemaakt om je bindingen op je snowboard te monteren. Dit wordt gedaan door middel van de verschillende inserts die standaard in de meeste snowboards zijn gemaakt. De meeste fabrikanten werken met een 4x4 of 2x4 disc systeem. Hierop kan de baseplate in verschillende posities worden bevestigd. Hoe meer inserts je board heeft, des te meer mogelijkheden je hebt om je bindingen in verschillende posities te monteren.
Buiten het standaard disksysteem heb je ook nog keuze uit het channel systeem. Deze channel loopt centraal over het board waarop je bindingen bevestigd kunnen worden.
2. Highback
De highback is het uitstekende gedeelte achter je voet. Deze zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je board bij het maken van bochten op je heelside. Hier heb je keuze uit een wat soepeler of stijver materiaal. Een soepelere highback zorgt ervoor dat je een niet soepele landing kan corrigeren en geeft meer mee dan het stijvere materiaal. Dit is dan ook ideaal voor een beginnende snowboarder of een liefhebber van het funpark. Wanneer je kiest voor een wat stijver materiaal heb je meer controle over je board waarbij je deze beter kunt aansturen.
3. Straps
De straps zijn bedoeld om je snowboard schoenen in de bindingen te houden. De meeste bindingen bevatten 2 straps waaronder een toestrap. Deze houdt je schoen naar beneden en achter waardoor deze goed op zijn plaats blijft zitten. Vaak is er wel een kwaliteitsverschil tussen de goedkopere en de wat duurdere straps.
Over de jaren heen zijn er verschillende soorten bindingen op de markt verschenen die met liefde worden gebruikt of snel weer zijn vergeten. De strap bindingen worden vandaag de dag het meest gebruikt. Om jou een zo volledig mogelijk overzicht te geven bespreken we ook nog andere bindingen die geliefd zijn onder snowboarders.
De strap bindingen zijn de meest geliefde en ook meest gebruikte snowboard bindingen van deze tijd. De binding bestaat uit een baseplate die op het board wordt bevestigd. Hier zit tevens ook de highback aan vast die je enkels en kuiten ondersteunen. Met dit onderdeel heb je veel meer controle over je board en kan je de backside gemakkelijker in de sneeuw duwen. Afhankelijk van wat voor soort snowboarder jij bent, kan je kiezen uit een iets hogere highback voor meer controle of een kortere highback voor meer flexibiliteit. Je voeten bevestig je in de bindingen door middel van twee of drie straps. De hoeveelheid straps heeft dan ook weer invloed op de functie. Voor meer bewegingsvrijheid kies je voor 2 straps, maar heb jij meer steun en controle nodig dan kan je beter voor 3 straps kiezen. Strap bindingen worden gecombineerd met softboots. De stevige bindingen geven je voeten alle steun die ze nodig hebben waardoor je voor een wat comfortabelere schoen kan gaan.
Dit bindingssysteem bestaat uit een schoen en binding die samen een geheel vormen. Om je snowboard schoen aan je board te bevestigen stap je eenvoudig met je schoen op het systeem. Door druk te zetten op de binding zal je schoen in het systeem worden geklikt. Doordat je geen extra steun krijgt van straps of een highback, dienen je snowboard schoenen een stuk steviger te zijn. Deze binding wordt dan vaak ook gecombineerd met hardboots. Doordat de steun volledig komt te liggen bij je schoenen, dienen deze een perfecte pasvorm te hebben. Alleen dan heb jij een goede controle over je snowboard. Tegenwoordig worden sommige step-in bindingen gecombineerd met een highback zodat je wel het gemak hebt van een makkelijk systeem gecombineerd met de ondersteuning van een highback.
De hybride binding is eigenlijk een combinatie van een step-in en strap binding. Hierbij wordt het gemak van de step-in binding samengevoegd met de stevigheid van een strap binding. Om gebruik te maken van de flow binding dien je de highback naar achter te openen. Hier kan je dan eenvoudig met je snowboard schoen in stappen. Om je voet te bevestigen klap je de highback weer terug naar boven. Je volledige schoen zit nu vast door middel van een grote strap die de bovenkant van je schoen bedekt. Deze strap hoef je dan ook maar een keer goed af te stellen. Deze binding is te gebruiken in combinatie met softboots.
Naast de bovengenoemde bindingen zijn er nog andere minder gebruikte board bindingen. Bij de baseless bindingen worden de schoenen direct in verbinding gebracht met het snowboard waarbij de baseplate ontbreekt. Dit zorgt ervoor dat je meer gevoel krijgt van de flexibiliteit van het board. Deze binding is echter niet geschikt voor mensen met grote voeten waarbij de tenen de kans krijgen om in de sneeuw te steken. Deze bindingen zijn dan vooral geschikt voor freestyle snowboarders die veel flexibiliteit nodig hebben.
De plate binding is te vergelijken met het klik systeem voor ski's. Door middel van stalen beugels wordt de hardboot snowboard schoen in de binding geklikt. Deze bindingen zorgen voor net wat meer controle bij een hogere snelheid of scherpe bochten. Deze bindingen worden het meest gebruikt door alpine snowboarders die meer controle nodig hebben.
Naast het soort bindingen zijn ook de instellingen op je bindingen van groot belang. In welke positie jij je voet neer zet, kan grote gevolgen hebben op je lichaam en onder andere de grip die jij hebt in de sneeuw.
Het is verstandig je eigen lichaamsmaten te gebruiken wanneer je wilt weten hoe ver je je bindingen uit elkaar moet zetten. Er worden vaak geadviseerde afstanden gegeven die uit gaan van een gemiddelde lengte. Toch is ieders anatomische bouw anders en gaat de voorkeur uit naar persoonlijke snowboard binding instellingen.
Om de afstand tussen je voeten te bepalen dien je de afstand tussen je knieën tot aan de grond te meten. Tel hierbij 2 tot 4 centimeter en je hebt de minimale lengte die je moet aannemen voor de positie van je bindingen. Hoeveel centimeter je hierbij optelt is een persoonlijke voorkeur.
In welke hoek jij je bindingen wilt zetten is ook geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als freerider of snowboarder op de piste wil je een goede druk kunnen uitoefenen op de kanten. Dit kan het best worden gedaan met een 18 tot 25 graden hoek voor en -6 tot -12 graden hoek achter. Ben jij een freestyler die wel houdt van het uitproberen? Dan is het handig je bindingen in eenzelfde hoek te zetten (bijvoorbeeld 14 -14) om turns en tricks zo makkelijk mogelijk uit te voeren. Het is belangrijk om je bindingen niet verder dan 30 graden uit elkaar te zetten. Dit belemmert het buigingsvermogen van knieën waardoor je deze ook nog eens flink kan beschadigen.
Het is ook mogelijk je highback mee te draaien met de hoek van je bindingen. Dit zal ervoor zorgen dat je volledige voet en kuit in de highback hangt in plaats van er gedeeltelijk tegen aan. Voor veel mensen is het mee draaien van de highback een oplossing het brandende gevoel in de kuiten. De positie van de highback is aan te passen middels de schroeven aan de zijkant.
Door middel van de inserts kan je zelf bepalen in welke positie jij je bindingen zet. Zo kan je je bindingen centered en dus op het midden van je board neer zetten, maar is het ook mogelijk de achterste inserts te gebruiken en dus je bindingen wat meer naar achter te zetten. Hierdoor weet je de neus van je board gemakkelijk boven de sneeuw te houden zonder dat je je achterste benen al te veel hoeft te gebruiken. Deze instelling is ideaal voor de freestyler die door bijvoorbeeld door poedersneeuw heen moet.
Ook de highback is naar eigen voorkeuren in te stellen. Dit is het achterste gedeelte van je binding waar jij met je schoen en kuit tegen aan leunt. De highback zou je ook een stukje naar voren leunend kunnen zetten. Dit zorgt ervoor dat je je benen meer buigt waardoor er meer kracht op je board komt te staan. Niet alleen reageert je board sneller op je bewegingen maar ga je ook nog eens met een hogere snelheid de afdaling af. Deze positie wordt ook wel de forward lean genoemd.
Terug naar Snowboarden