Wintertrex wintersport aanbieding!

Zo hoort een snowboard bril te zitten

In deze koopgids gaan wij dieper in op de diverse eigenschappen van een snowboard bril en welke het best bij jou past. Daarom is het handig van tevoren al te weten hoe een snowboard bril hoort te zitten.

 • Een ruim blikveld voor voldoende zicht; dit wil zeggen dat je rondom voldoende kunt zien zodat het frame van de bril niet je zicht belemmert.
 • Goede fitting rondom je ogen en neus; en niet te strak of te los zitten. Hoe strak of los jij hem wilt hangt natuurlijk wel van je persoonlijke voorkeuren af.
 • Voering binnenin; vrijwel alle brillen zijn van binnen gevoerd, op deze manier verminder je de kans op verwondingen in je gezicht wanneer je eens goed onderuit gaat.

Snowboard bril maten

Snowboard brillen komen in allerlei verschillende vormen en maten. Het is dan ook van groot belang dat jouw snowboard bril een goede fit op je gezicht heeft. Op deze manier heb jij het beste zicht door je glazen heen zowel naar voren als de zijkanten.

Wanneer je bril niet goed zit kan dit voor ongemakken tijdens het snowboarden zorgen. Heb je al een helm maar zoek je nog een goede bril? Zorg er dan voor dat de bril perfect aansluit aan je helm. Een te grote ruimte tussen de bovenkant van je bril en je helm kan ervoor zorgen dat je een koud hoofd krijgt tijdens het snowboarden. Om het dan maar nog niet te hebben over een ongemakkelijke tanline. Behalve de standaard bril afmetingen met de juiste eigenschappen zoals hierboven zijn er nog een aantal andere afmetingen:

Vrouwen snowboard brillen

Snowboard brillen voor vrouwen hebben over het algemeen een kleinere fit dan de gewone volwassene brillen. Dit heeft te maken met de anatomie van een vrouw die net iets smaller is dan die van de man. Ieder zijn gezichtsvorm is anders, daarom zijn er speciale vrouwenbrillen die iets smaller en daarbij dichter op de neus zitten. Zo wordt de kans op binnendringend wind en sneeuw verminderd.

Over the glasses brillen

Brillendragers kunnen een 'Over the glasses' bril aanschaffen. Deze snowboard bril is speciaal ontwikkeld voor mensen die onder hun snowboard bril nog een eigen bril met sterkte willen dragen. De bril is net wat dieper waardoor deze gemakkelijk over de bril met sterkte kan worden geplaatst. Ook is er ruimte voor de poten van de bril om gemakkelijk onder de snowboard bril uit te komen.

Oversized brillen

Sommige brillen hebben een oversized look. Bij deze brillen zit het frame meestal verwerkt aan de binnenkant waardoor je meer zicht hebt. Deze brillen zien we dan ook steeds vaker terugkomen onder de snowboarders, want niets is zo vervelend als het dragen van een bril waarbij je zicht wordt belemmert. Deze oversized brillen komen ook weer in diverser unisex of vrouwelijke maten.

Kinder brillen

De meeste kinder snowboard brillen zijn iets minder geavanceerd en zijn dan ook vrij simpel om de kosten laag te houden. Een goede fit is in dit geval alles waar een kinder snowboard bril aan moet voldoen.

                                                                       Lees meer over helm maat & pas tips!


Lens vormen

Er zijn twee lensvormen te onderscheiden die ieder zijn eigen kwaliteit en eigenschappen hebben. De een is net wat meer geavanceerd dan de ander, dus het is aan jou zelf de vraag welke vorm je liever hebt:

 • Cilindervormig: De cilindervormige bril heeft een bolling rondom zijn verticale as. De verticale lijn zelf loopt dus recht naar beneden. Deze soort brillen hebben een retro uitstraling en zijn vaker ook goedkoper dan bolvormige brillen. De lens van een cilindervormige bril zit vaker wat dichterbij het gezicht waardoor het zicht scherper kan ogen.
 • Bolvormig: De bolvormige bril heeft op beide assen een bolling waardoor de lens meer vergelijking toont met de lens van een oog. Op deze manier treedt er minder optische vervorming op waardoor je een uitstekend zicht hebt. Deze brillen horen vaak tot de wat duurdere en daardoor ook betere snowboard brillen.

Verschillende merken hebben ieder hun eigen technologie ontwikkeld die ze toepassen bij het maken van hun snowboard brillen. Zo heeft het bekende merk Oakley speciale lenzen gemaakt voor een verbetering van de zichtbaarheid en het contrast. Ook andere merken zoals Smith en Dragon hebben speciale lenzen die inspelen op het verbeteren van de zichtbaarheid.

Tint lenzen in verschillende omstandigheden

Ook de teint van de brillenzen zijn van groot belang voor snowboarders. Zo zijn er lenzen die geschikt zijn voor fel licht op hoge hoogtes tot donker licht op sneeuwachtige dagen. Afhankelijk van waar jij je bril gaat gebruiken, kan je je aankoopkeuze hierop aanpassen.

De lenzen worden gecategoriseerd van 0 tot 4, waarbij 4 een redelijk donkere lens is. De categorie 4 lens wordt dan ook gebruikt op hoge hoogtes en felle omstandigheden. Niet per se nodig voor snowboarders maar kan zeker gebruikt worden op felle en zonnige dagen. Een goede allround lens zal een categorie 2 of 3 hebben. Hier heb je als snowboarder voldoende aan om goed zicht op de piste te hebben.

De lichtdoorlaatbaarheid wordt gemeten in VLT. VLT staat voor visible light en wordt uitgedrukt in percentage. Hoe hoger het percentage hoe meer licht de bril door laat.

Welke teint en lichtdoorlaatbaarheid heb ik nodig?

 • Zonnig en fel licht: Voor heel fel licht in combinatie met zon kan je kiezen voor een categorie 3 tot 4 lens. Hierbij dien je een lage VLT percentage te hebben zodat de lens fel licht tegenhoudt. De lens heeft een wat donker zicht maar weerkaatst wel het meeste licht.
 • Fel licht: Een categorie 3 lens is goed voor het tegenhouden van fel licht maar geeft wel genoeg definitie aan je zicht waardoor het oppervlak duidelijk te zien is.
 • Gevarieerde omstandigheden: Wanneer je op zoek bent naar een lens die geschikt is voor gemiddelde omstandigheden, dus niet heel fel en niet heel donker, dan is een categorie 2 tot 3 lens geschikt voor jou. De lens zal een oranje of bruinachtig uiterlijk hebben waardoor je goed contrast kan zien op donkerdere dagen. De bril heeft dan wel weer een donkerdere coating waardoor ook de fellere lichten worden uitgesloten.
 • Donkerder licht en sneeuwval: Voor de donkerdere dagen en sneeuwval is een lens met categorie 1 tot 2 perfect. Daarbij dien je ook een hogere VLT te hebben zodat je bril meer licht toelaat. Ook deze soort lenzen worden gedragen op de piste maar worden afgeraden op de wat fellere dagen, omdat het licht dat wordt doorgelaten het zicht kan belemmeren.

Een bril voor iedere gelegenheid

Wanneer je niet precies weet welke bril je nodig hebt, zou je ook kunnen kiezen voor een snowboard bril met verwisselbare lenzen. Bij veranderende omstandigheden kan jij gemakkelijk je lenzen verwisselen. Afgelopen jaren is de lenstechnologie wel vooruit gegaan en heb je ook keuze uit lenzen die zich aan de omgeving aanpassen. Zo kunnen de lenzen de hoeveelheid licht aanpassen die ze doorlaten waardoor ze donkerder worden bij fel licht.

Onderhoud van je snowboard bril

Nu je aan de hand van deze koopgids de perfecte bril uit hebt kunnen kiezen, is het natuurlijk ook belangrijk je bril zo goed mogelijk te onderhouden. Deze paar tips zullen ervoor zorgen dat jij zo lang mogelijk plezier van je snowboard bril zult hebben:

 • Droog je snowboard bril alleen met het hoesje of doekje waar je bril in geleverd is. Dit materiaal is speciaal gemaakt voor het schoonmaken van de lenzen. Doe je dit met een ander materiaal, dan heb je op de lange duur kans dat je krasjes in de lens maakt.
 • Leg je bril nooit op de lens neer. Dit zorgt voor onnodige krasjes die je gemakkelijk kunt vermijden.
 • Maak je bril alleen schoon wanneer deze droog is. Laat het sneeuw in je bril dan ook eerst opdrogen voordat je deze waar schoonmaakt.

Met deze informatie ben je helemaal klaar voor het kopen van een goede snowboardbril!

Terug naar Snowboarden
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...