Decathlon Wintersport Shop

Skischoenen passen en de juiste kopen

Je kijkt er alweer helemaal naar uit. Een weekje wintersport in de bergen. Om een week plezier te beleven zul je ook de juiste skischoenen moeten hebben. Het is daarbij van groot belang dat de schoenen goed zitten zodat je een week zonder zorgen de berg af kunt. Wanneer je schoenen huurt, dan kun je altijd weer terug om je paar om te ruilen als ze niet lekker zitten. Als je skischoenen koopt, is dat (in prinipe) niet het geval. Daarom is het van groot belang dat je skischoene goed kunt passen en op basis van de pas-sessie de juiste schoenen koopt.

Wij leggen je daarom uit hoe je het beste skischoenen kunt passen, waar je op moet letten en welke soorten skischoenen er zijn.

Ben jij een snowboarder? Lees dan onze blog over snowboardschoenen passen!

Welke sokken draag je tijdens het passen van skischoenen?

Wij raden je aan om een dun paar ski sokken te dragen tijdens het passen van je schoenen. Één paar is echt meer dan genoeg. Het dragen van meerdere paren zorgt ervoor dat de druk op je wreef toeneemt. Dit zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor je alsnog koude voeten krijgt. Daarnaast is skiën met een doof gevoel in je voeten niet heel fijn. Het dragen van een paar dikke sokken heeft ook zo zijn nadelen. Als eerste heb je minder controle over je ski's. De meeste top skiërs dragen meestal alleen een paar nylon sokken. Er zijn zelfs een aantal topsporters die helemaal geen sokken dragen.

Draag tijdens het skischoenen passen een paar sokken die gemaakt zijn van wol of synthetisch materiaal. Vermijd katoen, aangezien dit je zweet wel opneemt maar niet wegneemt. Hierdoor blijft het zweet aan je voeten zitten en zal het alsnog resulteren in koude voeten.


Op deze manier doe jij je schoen gemakkelijk aan

Het klinkt allemaal heel vanzelfsprekend maar toch zien we het nog vaak fout gaan. Tijdens het skischoenen kopen gaat het passen niet altijd vlekkeloos. Wij leggen je hier daarom uit hoe je het beste de skischoenen kunt passen. Op deze manier weet je zeker dat je ook in de bergen geen last krijgt van je voeten.

  1. Als eerste zorg je ervoor dat je de skischoen compleet los maakt. Niet alleen de schnallen maar ook de power strap moet compleet los zitten. Zorg er daarna voor dat er niets in de schoen zit en ga dan zitten met de schoenen voor je.
  2. Maak gebruik van de lus die aan de tong zit. Hiermee kun jij makkelijker in de schoen stappen. Houdt de skischoen op de grond en stap staand in je schoen. Door de tong vast te pakken, naar je omhoog en van je af te trekken, zorg je ervoor dat jij soepel je schoenen inkomt.
  3. Kijk hierna of de tong overal goed en midden op je voet zit. Check daarbij ook of de randjes niet dubbel zitten, zodat je tijdens het skiën hier niet ineens last van krijgt. Kijk verder niet hoe de schoen zit, je hebt hem immers nog niet vastgemaakt.
  4. Wees niet bezorgd wanneer de schoen strak aanvoelt of je tenen raken het einde van de schoen. Je voeten hebben het foam nog niet opgewarmd en de extra lucht is nog niet uit de schoen geduwd.
  5. Nu begin je aan het dichtmaken van je schoen. Als eerste doe je de top twee schnallen dicht. Dit hoeft nu nog niet strak aangezien de tong alleen goed moet blijven zitten. Nadat je het klittenband hebt vastgemaakt ga je staan. Leun naar voren alsof je aan het skiën bent, zodat je hiel en hak goed achter in de schoen zitten. Daarna zorg je dat je de onderste twee schnallen vastgemaakt worden. Een skischoen hoort aan te zitten maar mag nergens knellen.
  6. Nu dat je alles vastgemaakt hebt, kun je het beste gaan staan. Zorg dat je in skihouding staat en maak een aantal bewegingen die je tijdens het skiën ook zou uitvoeren. Het bovenste stuk van de schoen moet meebewegen. Hierdoor behoudt je namelijk jouw flexibiliteit.
  7. Als laatste willen we je meegeven dat tijdens het skischoenen kopen de temperatuur anders zal zijn dan in de bergen. Skischoenen worden stijver naarmate het kouder is. Vaak kan de hulp van een mede-skiër erg handig zijn om zo een goede indruk te krijgen van de schoen.

De juiste maat in je skischoenen

In de meeste winkels kun jij je voeten laten opmeten en analyseren. Hierbij worden niet alleen de lengte en breedte van je voet opgemeten. Ook de hoogte van je wreef, vorm van je voetzool en de manier van staan wordt meegenomen. Door deze volledige voetanalyse kan de juiste maat gevonden worden. Skischoenen worden alleen gemaakt in hele maten. Merk jij dat je tijdens het skischoenen passen een te losse schoen hebt? Dan kun je een maatje kleiner pakken. Zit de schoen te strak? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Jij kan namelijk tijdens het skischoenen kopen ook speciale zooltjes aanschaffen waardoor de schoen perfect aanzit. Schakel dus altijd een specialist in zodat je schoen als gegoten zal zitten.

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...