" />
Wintertrex wintersport aanbieding!

Kies je snowboarden of skiën?

De discussie welke wintersport "beter" is, lijkt geen einde te hebben. Toch blijft het altijd leuk om er over na te denken. Misschien zit je zelf wel in het proces om te kiezen wat je gaat doen? Of ben je zelf gewoon benieuwd wat nu eigenlijk "beter" is: snowboarden of skiën? Vaak wordt namelijk gezegd dat skiën makkelijker te leren is dan snowboarden. Maar is dat wel zo? En wat zijn verder de verschillen tussen deze twee wintersporten? Dat lees je in deze blog!

Wat leer je gemakkelijker? Snowboarden of skiën?

Voor de meesten onder ons zal skiën gemakkelijker te leren zijn dan snowboarden. Dit komt doordat je voeten aan twee lossen ski's vastzitten waardoor je ze individueel kunt corrigeren. Daarnaast zul je met skiën zowel met je lichaam als je voeten naar voren gericht de piste afgaan. Dit geeft een natuurlijk gevoel en zorgt ervoor dat je gemakkelijk kleine aanpassingen kunt maken. Bij snowboarden gaat het leerproces vaak langzamer. Beide voeten staan namelijk vast op een board en je gaat zijwaarts een piste af. Voor vele mensen zorgt dit voor een onnatuurlijk gevoel. Dus wat leer je gemakkelijker: skiën of snowboarden?

De winnaar: Skiën


Bij welke wintersport haal je sneller een gevorderd niveau?

Toch is skiën niet in alle opzichten makkelijker. Bij skiën duurt het namelijk langer voordat je op een gevorderd niveau zit. Jij zult wellicht al snel redelijk prima van de berg af komen, maar moeilijkere manoeuvres leren duurt echter langer aangezien je twee losse ski's hebt waar je rekening mee moet houden. Jij moet namelijk beide ski's dezelfde beweging laten maken en zo weinig mogelijk hoeven corrigeren. Bij snowboarden is dit een minder groot probleem aangezien beide voeten vastzitten aan het snowboard. Een gevorderd niveau halen wordt hierdoor makkelijker. Dus wil je écht goed worden in je sport? Dan is de keuze skiën of snowboarden zo gemaakt:

De winnaar: Snowboarden

Positie van het lichaam

Zoals we hierboven al kort schreven, is de positie bij het skiën en snowboarden heel anders. Zo zul je bij skiën snel de juiste houding aan kunnen nemen doordat beide benen op aparte latten staan. Daarbij sta je met het gezicht naar voren waardoor het zicht op de piste direct overzichtelijk is.

Snowboarders zullen er langer over doen om een goede houding aan te nemen. Je moet namelijk wennen aan het feit dat jij je hoofd 90 graden zal moeten draaien aangezien je schuin de berg af gaat. Daarnaast is het sturen van het board ook anders. Bij deze ook weer de bevestiging op de vraag wat gemakkelijker is: skiën of snowboarden:

De winnaar: Skiën

De lift nemen met skiën of snowboarden

Zowel met skiën als snowboarden is de skilift een spannend moment wanneer je first-time wintersporter bent. Een gemiddelde gondel is redelijk gemakkelijk, of je nu doet snowboarden of skiën. Maar in stoeltjesliften heb je wel wat voordelen als skiër. Je hoeft je ski's namelijk niet los te maken waardoor je direct de lift in en uit kunt glijden. En wat dacht je van de sleeplift: beslist een voordeel voor skiërs!

Snowboarders zullen het bij deze liften iets moeilijker hebben. Het is namelijk zo dat één voet los gemaakt moet worden van het snowboard. Daarnaast heb je geen skistokken die je kunnen helpen met in en uitstappen. Ook bij het uitstappen zul je in het begin wat moeite ervaren. Omdat één voet los zit, zul je bij aankomst boven het eerste stuk moeten snowboarden met een losse voet. Na enige oefening zal dit geen probleem meer zijn.

Maar toch is in dit geval de keuze tussen skiën of snowboarden duidelijk:

Winnaar: Skiën

Na het skiën of snowboarden

Na een dag plezier op de pistes zul je jouw spullen ook weer mee moeten nemen naar je hotel of appartement. Voor skiërs is dit een iets lastigere taak. Naast je ski's zul je vaak ook nog je skistokken mee moeten nemen. Door de skischoenen is het lopen al lastig en in combinatie met de ski's en stokken kan dit voor problemen zorgen.

Snowboarders hebben hier wat meer geluk. Na een dagje wintersport hoef jij alleen van je snowboard af te stappen en je board op te pakken. Daarnaast komen snowboardschoenen meer overeen met normale laarzen waardoor het lopen in deze schoenen veel makkelijker is.

Winnaar: Snowboarden

Meer blessures bij snowboarden of skiën?

Beide wintersporten hebben te maken met eigen blessures. Zoals eerder vernoemd is skiën makkelijker te leren doordat je beide benen los van elkaar zitten. Dit zorgt er echter ook voor dat je meer kans hebt op een ongeluk. Dit komt door draaiende bewegingen die gemaakt worden. Hierdoor komen je knieën onder druk te staan en is de kans op blessures veel groter. De blessures komen bij skiërs vaker bij gevorderden voor.

Beginnende snowboarders hebben meer kans op blessures. Blessures die veelvuldig voorkomen bij snowboarders zijn pols-, enkel- en schouderblessures. Neem deze kans op blessures mee zodat er een doordachte keuze gemaakt wordt.

Kun je dan beter skiën of snowboarden? Wij vinden dat hier geen echte winnaar of verliezer uit te halen valt. Dus...

Winnaar: Gelijkspel

Overeenkomsten

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen skiën en snowboarden. Een groot deel van de kleding kan namelijk gebruikt worden voor zowel het skiën als het snowboarden. Het enige dat niet voor beide gebruikt kan worden, zijn de schoenen. Zorg ervoor dat je voor beide sporten warm genoeg gekleed bent zodat je het niet koud krijgt.

Andere punten waar je rekening mee moet houden bij snowboarden of skiën

Voordat je de keuze gaat maken tussen skiën en snowboarden kun je deze punten nog meenemen. Als eerste raden we je aan om na te denken over sporten die je al gespeeld en geprobeerd hebt. Soms kan die ervaring helpen om één van de twee makkelijker onder de knie te krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan surfen, skateboarden of longboarden. Hierdoor wordt je keuze voor snowboarden of skiën al iets gemakkelijker gemaakt.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over welke wintersport je vrienden of familie doen. Veel pistes kunnen door beide gebruikt worden maar het is toch leuker om met zijn allen dezelfde pistes te kunnen afdalen. Daarnaast kan de hulp van vrienden helpen wanneer deze al ervaring hebben in het skiën of snowboarden.

Als laatste maar niet de minste geven we je natuurlijk de tip mee om te kiezen voor hetgeen dat je het liefste wilt leren. Wil jij graag trucs leren en van ramps afgaan? Dan zal snowboarden beter in je straatje passen.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je kiest voor skiën of snowboarden: zorg er in ieder geval voor dat jij een wintersport vol plezier gaat beleven!

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...