InhoudBescherm je ogenBescherm je ogenWat kies je: een skibril of zonnebril?Waarom een skibril kopen?UV bescherming van een skibril of zonnebrilContactlenzen? Skibril of zonnebril?Conclusie
Wintertrex wintersport aanbieding!

Bescherm je ogen

Wanneer je gaat sporten, ongeacht welke sport je beoefent, zul je aan je veiligheid moeten denken. Ook bij wintersport is dit het geval. Natuurlijk draag je wintersport kleding, maar je ogen kunnen ook wel wat bescherming gebruiken.

Sowieso tegen de zon. Wanneer de zon schijnt op die helderwitte deken van sneeuw, dan weerkaatst deze zo in je ogen. Vervelend, maar ook nog eens erg slecht voor je zicht! Verder dien je je ogen te beschermen tegen sneeuw, zeker wanneer je nogal wat snelheid maakt als je van de berg skiet of snowboard. Dan merk je al snel dat sneeuwvlokken als een soort hagelsteentjes op je af worden gevuurd. Tenslotte dien je je ogen te beschermen tegen koude wind.

Wat kies je: een skibril of zonnebril?

Hartje winter, wanneer sneeuwval constant aan de orde is, kies je al snel voor een skibril tijdens het wintersporten. Maar bij hogere temperaturen zul je wellicht eerder voor een zonnebril kiezen. Wat is het verstandigst? Wij leggen het je uit.

Zorg dat je beiden hebt!

Ga je voor het eerst op wintersport of heb je gewoonweg nog geen skibril? Dan adviseren wij je toch om deze aan te schaffen of te lenen. Het gebruik van een zonnebril is doorgaans ook voldoende. Echter is er één groot probleem. Wanneer de zon niet schijnt, dan heb je niets aan je zonnebril. Een zonnebril zal je zicht dan alleen maar belemmeren.


Waarom een skibril kopen?

Zoals we al zeiden, is een zonnebril waarschijnlijk afdoende op zonnige dagen. Maar wanneer het juist slechter weer is, dan is een skibril eigenlijk een must. Sneeuw en mist zijn zaken die je zicht belemmeren. Door een skibril te kiezen met een slecht-weer-lens, kun je ook in deze omstandigheden (zo) goed (mogelijk) zien. Vooral diepte en reliëf zijn belangrijk wanneer je met (hoge) snelheid van de berg af sjeest. Je wil niet ineens een onverwachte jump maken omdat je een hoop sneeuw had gemist. Met de juiste skibril, en natuurlijk de juiste lens, zorg jij voor optimaal zicht.

UV bescherming van een skibril of zonnebril

Zowel een goede zonnebril als skibril beschikken over een UV filter. Deze filter is gecategoriseerd en geeft aan hoe goed hij je ogen beschermt. De beschermingsfactor van een bril wordt aangegeven van categorie 1 tot en met 4. Wij raden je aan om een skibril of zonnebril te kiezen met een minimum categorie van 3. Alleen dan ben je verzekerd dat je ogen goed beschermd zijn op de piste.

TIP: Ben je op zoek naar een bril voor kinderen? Dan is categorie 2 voldoende. Categorie 3 kan er namelijk voor zorgen dat het zicht belemmerd wordt bij weinig licht.

Contactlenzen? Skibril of zonnebril?

Draag jij contactlenzen? Dan is de keuze tussen een skibril of zonnebril snel gemaakt. Vaak kiezen mensen met contactlenzen sneller voor een skibril omdat een zonnebril veelal te weinig bescherming biedt. Door de koude lucht die langs je ogen gaat, is de kans op uitdrogen van je lenzen groter. Veel mensen metlezen kiezen er om die reden ook wel vaker voor om hun bril op te zetten tijdens de wintersport. Wil jij dit ook doen? Zorg dan dat je voor een groter formaat skibril gaat die over je bril heen past.

Conclusie

Zorg dat je zowel een skibril als zonnebril hebt, zodat je kunt afwisselen. Met slecht weer is een skibril een must, maar met goed weer kun je ook met je zonnebril uit de voeten.

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...