Decathlon Wintersport Shop

De voorwaarden van een sneeuwzeker skigebied

Wij hebben hier drie belangrijke voorwaarden voor je opgesteld zodat je een sneeuwzeker gebied snel kunt herkennen. Op deze manier kun je thuis makkelijk een goed gebied vinden waar jij je wintersport op een plezierige manier kunt beginnen.

Hoge ligging

Als eerste ga je op zoek naar een gebied wat hoog lig. Dit is natuurlijk logisch. Een hooggelegen gebied kan goed sneeuw opvangen en dit ook veel langer vasthouden. De reden waarom er in de Alpen altijd voldoende sneeuw ligt, is omdat de pieken reiken tot wel 4000 meter. In Scandinavië zijn de toppen veel lager, maar dat werelddeel ligt weer een stuk noordelijker en daar is het dus ook kouder in de winter.

Pieken van 2000+ meter

De tweede voorwaarde is dat het skigebied pistes moet hebben boven de 2000 meter. Mocht het in de wintermaanden beneden in het dal dan te warm zijn, dan is er een grote kans dat je op de pistes boven de 2000 meter toch nog heerlijk kunt wintersporten. De ligging van een gebied is hierdoor dus ook enorm belangrijk.

Geografische ligging

Als laatste moet je ook de geografische ligging meenemen in het vinden van een sneeuwzeker skigebied. Bergwanden kunnen namelijk fronten en wolken tegenhouden waardoor er aan de ene kant van de berg een heleboel sneeuw kan vallen, terwijl het aan de andere kant van de berg enorm zonnig kan zijn.

Een goed voorbeeld van dit fenomeen is Vorarlberg in Oostenrijk. Deze berg pakt in de winter altijd een hoop sneeuwfronten mee. Hierdoor ligt er genoeg sneeuw in dit gebied. Zelfs de gebieden die op en rond deze berg liggen, zijn op een gegeven moment allemaal sneeuwzeker.

Sneeuwzekere gebieden voor de wintersport

Er zijn vele verschillende skigebieden waar je naartoe kunt gaan. Echter is niet ieder gebied sneeuwzeker. Gelukkig zijn er een aantal gebieden die wel deze sneeuwzekerheid hebben. Vaak heeft de ligging te maken met de sneeuwzekerheid. Wij geven je hier een aantal plekken die enorm sneeuwzeker zijn.

Arlberg, Oostenrijk

Zoals eerder genoemd is Arlberg in Oostenrijk een zeer sneeuwzeker gebied. Het voorgenoemde plaatsje was Vorlberg maar dit ligt enorm dicht bij Arlberg. Het hele gebied waar deze twee plaatsen in liggen zijn allemaal zeer sneeuwzeker. Dit is het Bregenzerwald en is een enorme aanrader wanneer je graag sneeuwzekerheid hebt tijdens je wintersport. 

Espace Killy, Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn er gebieden waar je sneeuwzekerheid hebt. Het skigebied Espace Killy is erg hoog gelegen. Daarnaast is de ligging van het skigebied ook enorm goed aangezien het beschut ligt tegen de Alpenhoofdkam. Hierdoor kan zachte zeelucht het gebied niet bereiken. Plaatsen als Val d'Isere en Tignes hebben een enorm goede liggen en gaan zelfs door tot 3000 meter hoogte. 

Obergurgl-Hochgurgl, Oostenrijk

Het skigebied en kerkdorpje van Obergurgl-Hochgurgl is één van de hoogstgelegen skigebieden. Het is gelegen op 1930 meter en ligt achteraan het Ötztal. Het skigebied heeft een aantal bekende buurdorpen zoals Sölden. Doordat het zo hoog ligt en tegen de Oostenrijks-Italiaanse hoofdkam zit dat er vanuit en noorden als het zuiden sneeuwval komt. 

Andere sneeuwzekere skigebieden

Frankrijk, Oostenrijk en Italië hebben allen nog een aantal andere sneeuwzekere plaatsen. Dit zijn plaatsen als Puy Saint Vincent en Le Grand Massif in Frankrijk. In Oostenrijk vind je nog plaatsen als Obertauern, Braunwald en Die Taupiltz. Als laatste is er ook nog een plaatsje Arabba waar je kunt genieten van veel sneeuwplezier. Al deze plaatsen hebben door hun ligging, gletsjers of hoge bergtoppen een hoge sneeuwzekerheid.

Terug naar Vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...