Wintertrex wintersport aanbieding!

Herkenbare kleuren

Pistes moeten op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Het zou gevaarlijk zijn wanneer een beginner ineens op een moeilijke piste terecht komt en hierdoor een onaangename en harde val maakt. De pistes worden daarom herkenbaar gemaakt met verschillende kleuren. Iedere kleur geeft de moeilijkheidsgraad van een piste aan. Daarnaast zijn de pistes ook voorzien van een naam en nummer. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk de weg herkent en een idee hebt waar je naartoe gaat. Verwarringen worden op deze manier voorkomen en je ziet binnen één oogopslag welke piste je gaat afdalen.

De kleuren in combinatie met de moeilijkheidsgraad

Er zijn vier kleuren die gebruikt worden op pistes aan te geven. Wij hebben deze kleuren even voor je op een rijtje gezet, zodat je een idee krijgt welke kleuren er zijn en bij welke moeilijkheidsgraad ze behoren. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door de breedte en hellingsgraad van de piste. De kleuren zijn voor vrijwel ieder wintersport gebied gelijk maar kunnen wel eens verschillen!

De kinderpiste

Hoewel deze afdaling niet als piste wordt gezien, nemen we deze toch mee in de collectie van pistes. De kinderpiste of ook wel de oefen piste genoemd is niet meer dan een paar meters bijna vlakke afdaling. Deze piste is vaak beneden te vinden en staat in de buurt van het kindergedeelte. De piste is herkenbaar aan het sleeptouw waar de kinderen (of de beginnende volwassenen) zich mee naar boven laten slepen. Ook kan deze piste een soort sleepmat hebben, dit is dan een kwestie van op de mat te staan en jezelf naar boven te verplaatsen. Deze piste is geheel bedoeld voor de echte beginners of kinderen die een afdaling willen proberen zonder dat ze gelijk de grotere liften in moeten. 

                                  << Ski's kopen voor een kind? Lees dan meer over dit handige meegroeiplan voor kinderen >>

De makkelijke groene pistes

De groene pistes zijn bedoeld voor de beginnende skiërs en snowboarders. Dit zijn de meest makkelijke pistes in een wintersportgebied. De pistes zijn erg plat en bevatten vaak maar één of twee hellingen die erg laag zijn. Houdt er verder rekening mee dat niet ieder wintersportgebied een groene piste heeft. De groene pistes zijn vooral in Frankzijk te vinden, de meeste pistes in de Alpen beginnen direct met de blauwe pistes. 

Een vloeiende afdaling van de blauwe pistes

Na de groene piste zijn de blauwe pistes aan de beurt. Deze pistes zijn in bijna ieder wintersportgebied te vinden. Blauwe pistes zijn iets moeilijker dan de groene piste en op deze pistes vind je vaak beginners. Een afdaling is makkelijk en beginners kunnen de techniek hierop goed onder de knie krijgen. Iedere skiër en snowboarder die les heeft gehad, kan een afdaling van deze pistes maken. Blauwe pistes zijn daarnaast de meest voorkomende pistes binnen de wintersport gebieden. De piste heeft een evenredig dalend oppervlak waardoor je als beginnende skier niet ineens voor verrassingen of steile hellingen komt te staan. De blauwe piste ligt dan ook vaak in de buurt van de eerste liften. Een redelijk kleine en afdaling waarmee je je ski of snowboard technieken goed mee onder de hand kunt krijgen. 

                                              << Twijfel je of je beter voor skiën of snowboarden kunt kiezen? >>

De gevorderde rode pistes

De rode piste is alleen goed af te dalen wanneer je een gevorderde of zelfs expert bent in het skiën of snowboarden. Dit is een moeilijke piste waar veel steile stukken in zitten. Wanneer je valt zul je dus niet snel tot stilstand komen waardoor het des te belangrijker is dat je ervaring hebt. Daarnaast kan deze piste ook vaak smaller zijn waardoor een goede controle over ski's of snowboard vereist is om gevaar de vermijden. 

Je zult zelf aanvoelen of je de rode piste aan kunt of niet. Wanneer de blauwe piste je met gemak af gaat kun je zeker ook eens een afdaling proberen van de rode piste. Merk je dat de blauwe piste nog niet zo vlekkeloos gaat en heb je af en toe nog moeite met het maken van een bocht of  remmen op de blauwe piste? Dan raden we jou aan nog wat meer te oefenen zodat je later de rode piste vol vertrouwen kunt nemen. 

De rode piste ligt vaker net wat hoger dan de blauwe piste, zodat de ervaren skiërs en snowboarders niet direct weer beneden zijn na een afdalingen. Ook bevat de rode piste, wanneer dit mogelijk is, ook wel eens bospaadjes. Deze bospaadjes bevatten leuke hobbels en ongebaande paden, een leuke uitdagingen voor de wat gevorderde skiërs en/of snowboarders. De rode piste wordt vaak wat minder goed bijgehouden dan de blauwe piste. Dit zorgt ervoor dat op de rode piste bulten, ongeprepareerde stukken sneeuw en ijzige gedeeltes kan bevatten. Als ervaren wintersporter zul je hier niet heel veel last van ervaren. 

De extreme zwarte pistes

De zwarte pistes zijn de moeilijkste pistes waar je een afdaling van kunt maken. Deze pistes zijn alleen geschikt voor de experts onder ons. Een zwarte piste wordt gekenmerkt met hele steile stukken. Vaak herken je de zwarte piste vaak wanneer je boven aan de piste staat. Je kijkt naar beneden en ziet een zeer steile afdaling waar je niet even zomaar halverwege stil kan staan. Je kan dus niet zomaar terug als je begonnen bent aan je afdaling. Als ervaren wintersporter is ook deze afdalingen harder werken voor jou. Het vergt veel meer inspanningen en kracht om bochten te maken op deze steile helling. Maar, die uitdaging ga jij natuurlijk maar al te graag aan!


Nummering en namen

Natuurlijk zijn de kleuren als een fijne indicatie van de pistes. Gelukkig wordt het nog duidelijker gemaakt door de pistes ook te voorzien van een nummer en naam. Alle pistes zijn voorzien van een nummer echter wordt er niet aan iedere piste een naam gegeven. Het is verstandig om een pistekaart mee te nemen, zodat je precies ziet waar je bent. 
Pistes met een naam liggen veelal bij een lift. Dit is een makkelijk ezelsbruggetje wanneer je een indicatie moet hebben waar je naartoe moet. Jij kan bijna niet verdwalen wanneer je goed op de kaart kijkt, de namen van de pistes onthoud en weet welke kleur de piste heeft waar je naartoe gaat.

Beginnende wintersporter?

Wij raden de nieuwelingen onder de wintersporters aan om in Nederland een bezoekje aan Snowworld te brengen. Hier kan jij gemakkelijk je uitrusting, zoals je ski's, snowboard en bijpassende schoenen lenen en uitproberen. Ook hier is er een onderverdeling tussen de beginnende afdalingen en en gevorderde. Mocht je je goed willen voorbereiden op je wintersport, dan kun je ook altijd een les skiën of snowboarden nemen. Zo krijg jij de juiste technieken aangeleerd en ga je binnenkort niet als beginner op wintersport. 

                                     << Maak je lichaam wintersport gereed met deze handige oefeningen voor skiers en snowboarders >>

Terug naar Vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...