Wintertrex wintersport aanbieding!

Pas je snowboardschoenen goed

Misschien heb je het al ooit meegemaakt: je snowboardschoenen zitten niet goed. Je bent dan de hele tijd met je gedachten bij je niet-fijn-zittende schoenen, en kunt niet optimaal genieten van je afdalingen. Misschien moet je zelfs vroegtijdig afhaken terwijl je vrienden of familie nog lekker wat pistes pakken. No worries, we got you. Je kunt dit namelijk voorkomen door je snowboard schoenen goed te passen. Maar hoe weet je nu dat je snowboardschoenen hebt die perfect aansluiten? In deze blog geven we je alle uitleg, tips en tricks, zodat jij comfortabel de piste af kunt. 

Ben jij een skiër? Lees dan onze blog over skischoenen passen!

Een aantal tips & tricks

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je de snowboard schoenen gaat kopen. Of je ze nu online aanschaft, of gewoon in de winkel koopt: je moet sowieso je snowboardschoenen van tevoren te passen zodat je zeker weet dat ze goed zitten. Wij geven je een aantal tips en tricks die ervoor zorgen dat je de perfecte schoenen vindt.

 1. Als eerste zul je de juiste sokken moeten dragen. Het dragen van enkelsokjes is niet erg handig wanneer je gaat kijken voor snowboard schoenen. Zorg ervoor dat je de sokken meeneemt die je ook gaat dragen op de piste, bijvoorbeeld een paar snowboard/ski sokken van wol of synthetische stof.

 2. Maak hierna de schoen compleet los en open. Zorg er dus voor dat alle veters, speedlacing en BOA systemen los zijn. Het is niet heel vreemd dat een schoen een ander systeem op de buitenschoen heeft, dan op de binnenschoen. Door alles compleet los te maken, zul jij gemakkelijker in de schoen kunnen stappen.

 3. Plaats je voet in de schoen. Dit doe je makkelijk door de tong vast te pakken en je voet in een vloeiende beweging in de schoen te zetten. Terwijl jij je voet in de schoen plaatst, trek je ook aan de tong. Dit doe je door hem omhoog en naar voren te trekken. Zorg ervoor dat de voering en de tong goed en nergens dubbel zitten. Dit kan zorgen voor pijnlijke plekken wanneer je de schoen dicht maakt.

 4. Geen paniek wanneer de schoen nu erg strak zit. Dit hoort bij een schoen die je net past. Je voeten zijn namelijk niet in de juiste positie waardoor de schoenen wat te klein aan kunnen voelen. Houdt de schoen toch aan, dit kan namelijk in een aantal stappen veranderen!

 5. Nu is het zaak om de schoen in de juiste positie te krijgen. Heb je beide schoenen goed aan? Zorg ervoor dat de tong recht over je schenen loopt en ga hierna zitten. Zorg nu dat je een paar keer met je hak/hiel tegen de grond stampt. Je tenen zullen direct verlichting voelen omdat je voet meer achter in de schoen komt te liggen.

 6. Nu je voet goed in positie is, kan de binnenschoen gesloten worden. Bij speedlacing doe je dit door opnieuw te gaan staan en het systeem van de voering strak te trekken. Trek het echter niet te strak aan, want dit kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie naar je voeten afgekneld wordt. Uiteindelijk resulteert dit alsnog in ijskoude (en niet comfortabele) voeten, dus let hier op.

 7. Maak de buitenschoen vast. Bij het vastmaken van de buitenschoen is het belangrijk dat je van onder naar boven werkt. Zorg er hierbij voor dat je de veters strak aantrekt. Let erop dat je geen drukpunten creëert waar je later pijn van krijgt.

 8. Nu de snowboard schoenen aan zijn, is het tijd om de snowboard houding aan te nemen. Ga met je voeten op schouderbreedte staan en leun naar voren zoals je op het snowboard ook zou doen. Daarna kun je ook je gewicht verplaatsen van links naar rechts. De schoen mag aan zitten maar geen pijn doen. Daarnaast mogen je hakken alleen een klein beetje omhoog komen wanneer je naar voren leunt.

  Tip: ga met de schoenen op je snowboard staan. Hierdoor weet je direct of de schoenen op je bindingen aansluiten!

 9. Om er zeker van te zijn dat de schoenen perfect passen, zul je even in de schoenen moeten blijven staan. Het langer blijven staan in de schoenen zorgt ervoor dat je zeker weet dat er geen drukpunten zijn. Wanneer je jouw tenen wiebelt, mogen ze zacht de voorkant schampen. Ze mogen echter niet gebogen in de schoen zitten. De schoen mag ook niet te veel speling hebben want dit ga je merken wanneer je aan het snowboarden bent. Je gaat dan in je schoenen schuiven, en dat wil je niet. 

Lees ook: het verschil tussen een ski jas en snowboard jas >>


De stijfheid van je schoenen

Naast de bovengenoemde tips is het ook enorm belangrijk om rekening te houden waar jij de schoenen voor gaat gebruiken. Denk er bijvoorbeeld over na op welk terrein je gaat rijden. Het aanbod is enorm en dit kan lastig worden wanneer jij snowboard schoenen gaat kopen. Ga jij racen? Dan zijn stijve snowboardschoenen een betere optie terwijl all-mountain terreinen en boards beter gepaard gaan met zachte tot gemiddelde stijfheid. Houdt hier rekening mee wanneer je snowboardschoenen gaat passen. Het zou erg vervelend zijn wanneer de schoenen niet aansluiten op je board-gedrag.

Het gebruik van stijve schoenen kan daarnaast ook andere uitkomsten bieden. Heb jij veel last van zwakke enkels? Dan is een stijvere snowboardschoen waarschijnlijk een betere keuze. Negeer in dit geval de adviezen dan die tijdens het snowboardschoenen passen gegeven worden. Het is beter om je enkels te beschermen en je rijstijl hierop aan te passen.

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...