Wanneer je gaat wintersporten, dan is de juiste outfit van groot belang. Je bevindt je namelijk in redelijk extreme weersomstandigheden (hoog, koud en sneeuw). Daarom is een goede jas erg belangrijk. Het is dan zaak om te kijken naar welke sport je gaat uitoefenen. Stap jij op de ski's of glij je liever van de berg af op een snowboard? De juiste jas zorgt ervoor dat jij goed beschermd bent en comfortabel de berg af kunt gaan. Je zult vaak in winkels de termen ski jas en snowboard jas voorbij zien komen. Er zijn dus speciale snowboard jassen voor wanneer je gaat snowboarden en ski jassen wanneer je op de lange latten stapt. Wat is nu precies het verschil tussen deze jassen en waar let je op tijdens de aankoop? Dat leggen we je hier allemaal uit!
In essentie komen de ski jas en snowboard jas best overeen. Er is echter één duidelijk verschil, en dit merk je wanneer je diverse jassen gaat passen. Je zult al snel merken dat een snowboard jas veel losser zit en in de lengte ook een stukje langer is. Dit is met een reden gedaan. Tijdens het snowboarden zul je namelijk vaker in de sneeuw zitten omdat je je snowboard vast moet maken. Het extra beetje lengte zorgt ervoor dat je jas niet omhoog kruipt tijdens het vastmaken van de bindingen, en zo blijf je dus lekker warm op de piste. Daarnaast zorgt de losse pasvorm ervoor dat jij je goed kunt blijven bewegen. Als snowboarder is dit belangrijker, omdat je sideways op je board staat.
Een ski jas zal over het algemeen wat strakker zitten aangezien je met skiën veel minder "grote" bewegingen hoeft te maken. Vaak zijn deze jassen ook iets korter omdat je zo in je ski's kunt stappen. Je hoeft hiervoor niet in de sneeuw te gaan zitten.
Bij beide jassen kun je kiezen uit een softshell en hardshell variant. De hardshell snowboard- en ski jassen zijn van buiten wind- en waterdicht, en zijn licht tot flink geïsoleerd. Bij een licht geïsoleerde jas kun je kiezen voor een iets warmere tussenlaag, en bij de zwaarder geïsoleerde jassen is een dunne pulli voldoende.
Soft shell jassen zijn super veelzijdig omdat ze geschikt zijn voor zowel de zonnige als gure dagen. De jas ademt maar is wel waterdicht. Daarnaast is het (soms licht stretchende) materiaal erg soepel en valt het comfortabel om het lichaam.
Daarnaast kun je ook kiezen voor een down jacket. Dit is een donsjas, voorzien van ofwel dierlijk ofwel synthetisch dons met een goed ademend vermogen. Ze zijn ontzettend licht in gewicht, ontzettend warm. Deze ski jas of snowboard jas is dus met name goed voor de koudere dagen, maar niet met regen. Dons verliest namelijk zijn isolerende eigenschappen wanneer het nat wordt.
Uiteindelijk gaat ons advies dus uit richting een soft- of hardshell jas.
Geen kou lijden op de berg? Dan heb je een goede jas nodig. Maar waar let je op tijdens het kopen van een ski jas of snowboard jas? Dat leggen wij je haarfijn uit! Er zijn namelijk 4 aandachtspunten waar jij rekening mee moet houden. Dit zijn ze:
Hoe goed een snowboard- of ski jas isoleert, is afhankelijk van de voering. Deze zorgt er namelijk voor dat de warmte van je lichaam in de jas blijft. Een groot deel van de jassen zijn gemaakt met een goede voering. Dit is met uitzondering van exemplaar van dons. Dons houdt extra goed de warmte vast echter zijn ze niet geschikt op dagen van slecht weer. Als dons nat wordt, duurt het een poos voordat het droog is. Daarnaast wordt je jas enorm zwaar wanneer het dons in de jas nat wordt.
De waterdichtheid van een jas bepaald hoeveel water de jas kan afstoten bij neerslag. Dit wordt aangegeven door de eenheden in waterkolom. Hoe hoger het getal waterkolom is, hoe beter je jas tegen neerslag kan. Wij raden je aan om een jas te kiezen met een minimale waterkolom van 5000 millimeter.
Pak een jas waarbij de naden getapet zijn. Dit zijn namelijk naden die compleet waterdicht zijn en je beschermen tegen sneeuw, regen en wind. Bij duurdere jassen zijn vaak alle naden getaped, bij goedkopere jassen vaak alleen de belangrijkste.
Wintersport is zeer intensief. Je bent de hele dag van de pistes af aan het gaan en dit zorgt ervoor dat je nogal wat transpireert. Al dit vocht moet ook goed afgevoerd worden, zodat je lichaam niet afkoelt. Kies daarom een jas uit met een minimaal ademend vermogen van minimaal 5000 gram. Transpireer jij veel? Zorg dan dat het ademend vermogen groter is.
Kijk ook meteen naar de ventilatie ritsen. Door deze open te ritsen, komt er een mesh vlak tevoorschijn wat geen sneeuw binnenlaat, maar wel koude lucht. Heel erg fijn wanneer het warm is op de piste!
Bij het kopen van een ski jas, maar met name een snowboard jas, is het erg belangrijk dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Vooral je armen moeten goed kunnen bewegen. Hierdoor voorkom je dat je tijdens het skiën niet comfortabel de berg af kunt gaan. Daarnaast is het belangrijk dat de jas niet te zwaar is.
Als extra tip willen we je meegeven om te kijken naar een jas met sneeuwvangers. Dit is een elastische band aan de binnenkant van de jas. Deze kun je veelal met drukknopen vast maken en zorgt ervoor dat er geen sneeuw in je jas kan komen bij bijvoorbeeld een valpartij. Sommige sneeuwvangers zijn zelfs te bevestigen aan je ski- of snowboardbroek, voor nog betere bescherming.
Ken je de stretch binnenmouwtjes die een aantal ski- en snowboard jassen hebben? Deze zijn erg handig, aangezien ze sneeuw en wind buiten houden. Ze worden ook wel inner cuffs genoemd, en zijn een feature die eigenlijk niet mag ontbreken aan je ski- of snowboard jas.
Er is nog iets waar je aandacht aan kunt besteden tijdens de aankoop van een wintersport jas. Kijk bijvoorbeeld bij het kopen van je snowboard jas ook naar de mogelijkheid om spullen op te bergen. Je neemt tijdens je dag op de piste een behoorlijk aantal spullen mee. Denk maar eens aan je ski-bril, ski-pas, een muts, handschoenen en nog een aantal andere items. Zo is een skipas vakje op je mouw erg handig, en is het fijn om een binnenzak te hebben voor bijvoorbeeld de pistekaart.
Controleer dus hoeveel zakken de jas heeft, en waar ze zich bevinden. Dit zijn kleine punten die je ervoor zorgen dat je een perfecte jas aanschaft!
Terug naar Kleding & materiaal