Wintertrex wintersport aanbieding!

De functie van skistokken

Skistokken zijn niet enkel een accessoire. Ze hebben ook daadwerkelijk diverse functies tijdens het skiën, en eigenlijk niet een maar meerdere functies. Benieuwd waar je je skistokken nou eigenlijk voor gebruikt? Skistokken zorgen voor:

Balans

Het kan tijdens het skiën wel eens zo zijn dat je je evenwicht verliest. Door het gebruiken van skistokken heb je veel meer balans. Je kan jezelf er rechtop mee houden. De skistokken bieden je dus steun. Daarnaast houd je ook je handen bezig tijdens het skiën, zodat deze niet allerlei kanten uit slingeren. Tijdens het skiën beweeg je je skistokken automatisch mee met je beweging, waardoor je in een vloeiende beweging de piste af gaat. 

Jezelf opvangen

Mocht het zo zijn dat je toch eens je evenwicht verliest? Dan kan je je stokken gebruiken om jezelf op te vangen. Doordat je de kans krijgt om te leunen op een van je skistokken verminder je de kans op een daadwerkelijke val. Ben je uit evenwicht en neig je naar links te vallen? Vang dan jezelf op door je linker stok in de sneeuw te steken en hier steun bij te zoeken. Je zult zien dat je op deze manier veel minder valt, ook wanneer je stil staat. Hiermee verklein je ook weer direct de kans op blessures. Super handig dus die skistokken!

Stabiliteit in de bochten

Je skistokken komen ook van pas bij het maken van bochten. Wanneer je met je ski's een bocht maakt, kan je nog extra met je stokken inzetten. Dit doe je door met de buitenste stok lichtjes in de sneeuw te prikken bij inzet van een bocht. Dit zorgt ook weer voor wat meer stabiliteit. Let er op dat je je skistokken niet te diep in de sneeuw prikt. Het dient als een ondersteuning, maar wanneer je je stokken te diep prikt zul je merken dat je aan je stok blijft hangen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ervaren skiërs die een flinke snelheid maken tikken dan ook heel lichtjes de sneeuw aan. 

Kies de juiste maat skistokken!

Net zoals ski's hebben ook skistokken verschillende maten. Kies jij voor een onjuist formaat skistokken, dan heb je een grote kans dat dit je gaat tegenwerken tijdens het skiën. Te korte stokken zorgen ervoor dat je naar voren leunt. Te lange stokken zorgen er weer voor dat je naar achteren leunt. Beide lengtes zijn dus fout en zorgen voor een disbalans en een onjuiste houding. Je vergroot hiermee de kans op blessures en dit wil je uiteraard het liefst voorkomen tijdens je wintersportvakantie!

                                   Lees in deze skistokken maat gids welke maat skistokken jij met jouw lengte moet hebben!

Meet zelf de juiste maat skistok

Ga jij op zoek naar skistokken? Dan kan je met dit handige hulpmiddel zelf je skistokken meten. Zorg ervoor dat je tijdens het meten van je skistokken je skischoenen aan hebt zodat je de juiste lengte hebt. Draai de skistok om en pak deze vast onder het plastic schoteltje. Hierna ga je een klein beetje door je knieën en neem je de skihouding aan. Wanneer je arm en de skistok een hoek van 90 graden vormen is de lengte van de skistok geschikt voor jou. Alles wat hiervan afwijkt, zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat je uit balans raakt.

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...