Decathlon Wintersport Shop

De wax soorten

Er zijn een aantal verschillende soorten waxen te verkrijgen. Iedere ski wax heeft een eigen methode van aanbrengen en ook de functie kan variëren. We bespreken eerst de soorten wax die er zijn en daarna vertellen we je hoe je deze wax moet aanbrengen op de ski's.

Er zijn een aantal verschillende soorten waxen die je kunt gebruiken. Als eerste zijn er de pasta wax. Dit is een tube met pasta die de wax bevat. Deze soort wax wordt vaak gebruikt bij de klassieke cross-country skiërs. De wax zorgt er namelijk voor dat er een soort tractie ontstaat. Bij hogere snelheden zal de skiër juist sneller over het sneeuw heen glijden.

Als tweede is er de harde ski wax. Deze moet je eerst smelten voordat je hem kan gebruiken. Harde ski wax wordt vaker gebruikt door de skiërs die hoge snelheden willen bereiken. Er wordt niet zoveel waarde gehecht aan het hebben van grip.

Gebruik een schone ondergrond

Het is belangrijk dat jij de ski wax aanbrengt op schone ski's. Alleen dan blijft de wax goed goed aan de ski's zitten. Kijk als eerste naar je ski's. Heeft je ski's remmen? Haal deze dan eerst van je ski's af. Haal deze handmatig omhoog en maak de ski's vast door een elastiek te spannen om de arm van de remmen. Hierdoor blijven de ski's in hun skipositie zitten en steken ze niet uit onder de basis. Het makkelijkste is om gebruik te maken van speciale klemmen. Daarnaast moet je de ondergrond ook goed afdekken, zodat ski wax geen dingen stuk maakt.

De ski's kun je het beste schoon maken met een speciale slijp en schraper. De basis moet dus plat zijn en de zijkanten mogen niet boven de basis uitsteken. Zorg er daarna voor dat je ski's zuiver zijn. Maak gebruik van een base cleaner of citrus oplossing. Hiermee verwijder je eventuele olie vlekken. Laat de ski's daarna wel goed opdrogen voordat je gaat beginnen met waxen.


Het aanbrengen

Zoals net al vernoemd werd, is het aanbrengen van de wax verschillend. Bij de pasta wordt er namelijk wat wax uit de tube gehaald en aangebracht op de ski. Deze wordt daarna gepolijst met een kurk, zodat de ski goed glad is. Het voordeel van deze ski wax is dat je deze mee de berg op kunt nemen. Ben je niet blij met de prestaties van je ski's? Dan kun je op de berg deze wax aanbrengen en glij je weer soepel van de berg af. Een ander groot voordeel is dat je bij deze manier van ski waxen, slijpen niet nodig is.

Bij harde ski wax heb je dit voordeel helaas niet. Deze zul je dus thuis moeten aanbrengen op je ski's. Dit doe je eerst door je ski's schoon te maken en de oude wax te verwijderen. Hierna zorg je dat je waxijzer ingestoken en warm is. Zodra de wax warm is, kun je de wax boven je ski's laten smelten. Zorg ervoor dat je niet teveel wax gebruikt. Met een klein beetje kom je al heel ver. Verdeel de wax over de ski's met het ijzer. Laat het goed drogen. Na je ski's waxen is slijpen nodig. Dit doe je met een speciaal plastic. Hierna kun je met een borstel de wax laag zo dun mogelijk maken.

                                             Ook benieuwd naar hoe je een snowboard moet waxen?

Welke ski wax moet ik gebruiken?

De wax die aangeboden wordt, kan voor alle temperaturen zijn of gemaakt zijn voor verschillende specifieke temperaturen. Deze hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij leggen hier de diverse soorten voor je uit.

Wax voor iedere temperatuur

Dit is een ski wax die gemaakt is voor iedere weeromstandigheid. Dit is erg handig wanneer je naar plekken gaat waar het weer erg onregelmatig is. Daarnaast is deze soort wax ook enorm handig wanneer je naar verschillende plekken afreist. Iedere plek heeft namelijk zijn eigen temperatuur en weersomstandigheden waardoor je anders vaak een andere ski wax aan moet brengen.

Wax voor specifieke temperaturen

Deze soorten wax zijn speciaal gemaakt om met een bepaalde temperatuur optimaal te functioneren. Wil jij zo'n wax gebruiken? Kijk dan eerst goed naar de weersverwachtingen. Hierna kun je de juiste harde wax kopen. Op de verpakking van deze wax staat altijd aangegeven voor welke temperatuur hij het meeste geschikt is. Zo kun je wax gebruiken voor temperaturen tussen de 1 en -4 graden Celsius Ga je naar koudere temperaturen? Dan kun je beter gebruik maken van wax tussen de temperatuur van -2 en -8 graden Celsius Je kan er ook voor kiezen om de twee soorten wax te mixen. Hierdoor zorg je dat je bij een grote weersomslag geen drastische maatregelen hoeft te nemen.

Fluorocarbons

Deze soort ski wax wordt nooit alleen gebruikt. Fluorocarbons is een soort wax die namelijk als toplaag over de andere wax wordt aangebracht. Dit soort wax zorgt ervoor dat ski's nog gladder worden zodat je een goede tijd neer kunt zetten. Fluorocarbons worden over het algemeen alleen gebruikt door topsporters. Dit is namelijk een echte ski wax voor competities.

Welk ijzer heb je nodig?

Er zijn speciale soorten ijzers die gebruikt worden voor het waxen van je ski's. Echter heb je deze ijzers niet nodig. Je kan namelijk ook een oud strijkijzer gebruiken. Wij raden je toch aan om een ijzer voor de wax aan te schaffen. Dit zeggen we omdat strijkijzers meer fluctueren in temperatuur. Hierdoor kan het zijn dat de wax niet goed verdeelt wordt en dan gaat de basis van de ski stuk. Zo gaat er geen strijkijzer stuk en kun je gemakkelijk alle ski's en snowboards thuis waxen.

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...