Wintertrex wintersport aanbieding!

Wax je snowboard voor voldoende snelheid

Met de wind door je helm en de zon op je gezicht weet je het zeker: niets is beter dan dit! Wij begrijpen dat je tijdens je wintersport zo soepel mogelijk van de berg af wilt gaan. Dit is alleen mogelijk als je ervoor zorgt dat je snowboard goed in de wax zit.

Waarom het snowboard waxen?

Wax zorgt ervoor dat het belag weer optimaal glad is. Hierdoor glijdt het snowboard veel beter over de sneeuw. Dit merk je voornamelijk bij een vlakker stuk. Een ongewaxt board staat binnen kortste keren stil. Een gewaxt snowboard glijdt fijn nog een heel stuk door. Daarnaast voorkomt waxen oxidatie, wat uiteindelijk de levensduur van je board verlengt.

Een snowboard waxen kun je laten doen bij een wintersport speciaalzaak. Het voordeel is dat zij dit met professionele apparatuur doen. Het nadeel is dat het relatief veel geld kost. Zeker wanneer je bedenkt dat de wax zelf helemaal niet zo duur is. Je kunt dus prima eenmalig de materialen aanschaffen en daarna zelf je snowboard waxen. Wij vertellen je graag hoe dit in zijn werk gaat.


Soorten wax

Er zijn een aantal verschillende soorten wax die je kunt aanbrengen op je snowboard. Iedere wax heeft daarbij ook nog eens zijn eigen methode van aanbrengen. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het waxen van je snowboard weet hoe de wax op de juiste manier wordt aangebracht. Wij leggen hier de verschillende methodes stuk voor stuk uit.

Smeerwax gebruiken

Heb jij smeerwax gekocht voor je board? Dan kun je deze het beste aanbrengen met een sponsje. De droogperiode van deze wax is kort en de wax kan daarna ingewreven worden met een stuk vilt of kurk. Het wrijven zorgt voor warmte, en dit zorgt er weer voor dat de wax vloeibaarder wordt en dieper in het belag zal trekken. Een groot voordeel van deze wax is dat hij zeer gemakkelijk te gebruiken is. Hierdoor heb je de mogelijkheid om op de piste je snowboard te waxen. De meeste soorten smeerwax hebben daarnaast ook een stuk kurk of vilt op het potje zitten waardoor je niet extra hoeft te halen. Uiteindelijk komt smeerwax niet zeer diep in de poriën van het belag, waardoor het er snel weer af gaat. Houdt er dus rekening mee dat smeerwax bij voorkeur dagelijks aangebracht moet worden tijdens de wintersport.

Snel onderhoud met spray wax

Wil jij snel en gemakkelijk je snowboard waxen? Dan kun je ook gebruik maken van spray wax. Deze wax spuit je op het belag van je snowboard. Dit laat je een paar minuten drogen waarna je het verder inwrijft. Dit kun je onder andere doet met kurk of vilt. Spray wax is het gemakkelijkste in gebruik en smeert zich makkelijk uit. Deze wax moet je wel dagelijks gebruiken. Voor de zeer fanatieke snowboarders is het zelfs nodig om deze eens per halve dag aan te brengen.

Hotwax voor een optimale prestatie

Wanneer we het over de échte wax hebben, dan hebben we het eigenlijk over hotwax. Dit zijn flinke waxblokken die op kaarsvet lijken. (we raden je overigens niet aan om echt kaarsvet te gaan gebruiken ;) ). Wanneer je je snowboard laat waxen bij een professional, dan is dit dus wat met doet. Je kunt echter ook zelf je snowboard waxen. In het onderstaande filmpje wordt het allemaal ook nog eens duidelijk uitgelegd.

Geen tijd of zin om het filmpje te kijken? We hebben een uitgebreid stappenplan gemaakt voor je snowboard waxen met hotwax. Lees door onder het filmpje.

Stap 1) Het schoonmaken van je snowboard

Voordat je het snowboard gaat waxen, moet je het eerst goed schoonmaken. Met het schoonmaken van je snowboard bedoelen we het schoonmaken van het belag. Tijdens het snowboarden komt er namelijk vuiligheid in het belag te zitten. Dit kunnen zandkorrels, steentje of zelfs stukjes hout zijn. Zorg als eerste dat de binding van je snowboard af is. Op deze manier kun je hem stevig neerleggen en eventueel vastmaken aan speciale bankschroeven. Het belag van je snowboard moet natuurlijk naar boven liggen.

Zorg dat je bij het schoonmaken van je snowboard op een plek staat waar waxsnippers opgevangen worden en kleding draagt die vies mag worden. Nu is het tijd om de oude wax er vanaf te halen. Dit kun je doen door je snowboard in de lengte te poetsen met een koperborstel. Hierna 'scrape' je de overgebleven wax met een scraper van je board af. Hierna borstel je het snowboard schoon met een borstel.

Stap 2) Gemakkelijk je snowboard waxen

Wanneer het belag bloot ligt, is het tijd om je snowboard te waxen. Zorg eerst dat je snowboard helemaal schoon en droog is door met een doek over het belag te gaan. Hierna kun je harde wax smelten door de wax tegen het waxapparaat aan te houden. Zorg dat er minimaal 3 goede lijnen wax op je board liggen en vergeet niet iets extra op de randen van het board aan te brengen. Deze maken immers het meeste contact met de sneeuw. Na het smelten van de wax ga je de wax gelijkmatig verdelen. Pak je waxapparaat en ga in lange banen over je snowboard heen. Zo smelt je de wax goed in de poriën van het belag. Je snowboard waxen is dan bijna klaar.

Stap 3) Drogen en polijsten

Nadat je wax ongeveer 30 minuutjes heeft afgekoeld, kun je overtollige wax van je board schrapen met een plastic scraper. Gewoon schrapen tot alle verdroogde wax weg is. Tenslotte borstel je je board nog na met een wax borstel. Zorg dat je het schrapen en het borstelen altijd in de lengte van het snowboard doet.

Klaar! Zo gemakkelijk is je snowboard waxen dus!

Welke soort hot wax gebruik je voor snowboard waxen?

Voor alle temperaturen: Niet alleen de soorten wax zijn verschillen. Iedere wax is geschikt voor bepaalde omstandigheden. Er is een wax voor alle temperaturen. Deze is speciaal ontworpen om in ieder weertype te kunnen rijden. Is het weer enorm wisselvallig wanneer je op wintersport gaat? Of ga je meerdere malen per jaar op wintersport en weet je niet hoe het weer zal zijn? Maak dan gebruik van dit soort wax.

Voor specifieke temperatuur ranges: Je kunt ook je snowboard waxen met wax die speciaal gemaakt is voor een specifieke temperatuur. Je kan wax kiezen die geschikt is voor temperaturen boven 0 , maar er zijn ook specifieke waxen voor temperaturen tussen de 0 en -4 graden, -2 en -8 graden, -6 en -12 graden en zelfs voor -8 tot -20 graden. Weet jij ongeveer welke weersverwachtingen er zijn voor het gebied waar je gaat snowboarden? Dan is deze wax uitermate geschikt.

Met Fluor (voor professionals): Als laatste zijn er de soorten met fluor. Deze soorten wax bevatten fluor. De gemiddelde snowboarders hebben deze soort wax niet nodig. Hotwax fluor wordt normaliter vooral gebruikt door de echte profs en tijdens wedstrijden. Deze wax zorgt ervoor dat er een dun laagje water onder je snowboard ontstaat. Hierdoor zweef je als het ware over de piste heen. Dit is dus meer snowboard waxen voor gevorderden.

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...