Decathlon Wintersport Shop

Kleding voor op wintersport

Tijdens het skiën of snowboarden draagt iedereen wintersportkleding. Wintersportkleding bestaat uit onder andere verschillende kledinglagen die onder de buitenkleding aangetrokken worden. Wanneer jij op de piste staat zorgen deze lagen ervoor dat je lichaam warm blijft en deze ook zijn warmte blijft behouden. Thermo- leggings of shirts zijn hier dan ook zeer geschikt voor.

Over deze wintersport kleding komt dan weer een skibroek en een ski jas. Deze beschermen je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen vocht en dienen ze als extra bescherming mocht je eens lelijk onderuit gaan. De skibroeken en jassen kunnen uit verschillende soorten materialen bestaan, de een net even wat meer bestendig dan de ander.

Membraan

Jassen of broeken die zijn gemaakt met een membraan, zijn vaak van hoge kwaliteit. Een membraan is een laag die waterdicht is. Deze laag wordt vaak als een tussenlaag in de kleding verwerkt. Skikleding met een membraan moet dan ook goed worden verzorgd zodat de membranen waterdicht en ademend blijven.

Coating

Ook heb je ski- broeken en jassen met een coating. Vaak bestaan de goedkopere kleding items uit dit materiaal. Hierbij is de jas of broek zelf niet waterdicht, maar wordt de stof zo behandeld dat deze wel waterdicht is. Dit wordt gedaan met een coating. Deze coating is minder slijtvast dan een kledingitem met membraan en zal na verloop van tijd steeds minder waterdicht worden.

Wintersportkleding onderhoud

Wat heb je nodig

  • Wasmiddel
  • Middel voor waterproof items
  • Wasmachine of handwas
  • Droogrek

Instructies

Zorg dat je alles uit je kleding hebt gehaald voordat je begint met het schoonmaken van je skikleding. Lift pasjes, lipbalm of andere voorwerpen kunnen vlekken of viezigheid achterlaten wanneer deze in de wasmachine belanden. Hierna maak je alle sluitingen zoals ritsen en knopjes dicht. Op deze manier kan er niks in de wasmachine blijven haken waardoor er beschadigingen aan je skikleding zou kunnen optreden.

Vervolgens kan je de broek en jas in de wasmachine doen. Zorg dat je de skikleding wast met koud water en op een mild programma. Hier doe je ook het wasmiddel bij. Wanneer na afloop blijkt dat je te rijkelijk bent geweest met het wasmiddel, kan je de items nog een tweede keer in de wasmachine doen zodat het wasmiddel er zeker weten uit is.

Nadat de skikleding gewassen is doe je ze nog eens in de wasmachine met het waterproof middel. Deze is speciaal voor kleding te krijgen en zorgen voor een extra waterproof laag. Dit doe je wederom weer met koud water. Stop bij deze wasbeurt gaan andere kleding!

Na de wasbeurt laat je de kleding goed drogen totdat al het vocht uit de kleding is onttrokken.

Tips

  • Heb jij een jas of broek waar een vlek op zit? Behandel deze dan voordat je ze in de wasmachine stopt. Middeltjes tegen vlekken werken meestal al voldoende. Wanneer het een hardnekkige vlek is zou je de behandeling meerdere keren, tussen de wasbeurten door, kunnen herhalen totdat de vlek weg is.
  • Het is aangeraden je kleding voor het opbergen schoon te maken. Op deze manier kan je het langst genieten van je skikleding.
  • Zorg ervoor dat je skikleding volledig droog is wanneer je het gaat opbergen, zodat je de kans op schimmel uitsluit.
  • In plaats van de laatste wasbeurt met het waterproof middel, zou je ook kunnen kiezen voor een waterproof spray. Deze kan je aanbrengen wanneer de kleding gewassen en volledig droog is.
  • Lees altijd het waslabel van je items! Hier staat precies in wat je wel en niet moet doen met het item.

Wassen met impregneermiddel

Harmisol

Na de reguliere wasbeurt kan er een waterproof middel worden gebruikt die zorgt voor een extra waterdichte bescherming. Harmisol is een vloeibaar wasmiddel wat te gebruiken is voor skikleding. Dit water- en vuilafstotend middel is geschikt voor behandeling in de wasmachine. Hiervoor dien je de kleding eerst normaal te wassen. Ook heeft Harmisol een textielspray die water- en vuilafstotend werkt.

HG

Het merk HG heeft ook een textielspoeling voor in de wasmachine die synthetisch textiel waterdicht maakt. Hierdoor is het een geschikt middel voor het water- en vuilafstotend maken van je skikleding.

Zo heeft HG en ieder ander middel een eigen gebruiksaanwijzing die zorgvuldig gevolg dient te worden. Sommige impregneer middelen moeten worden gefixeerd. Dit doe je door de met impregneermiddel gewassen items in de droger te doen. Hier laat je de items net even iets langer zitten dan gewoonlijk. Een andere optie is de kleding strijken met een handdoek ertussen. De hitte activeert het impregneermiddel waardoor je kleding extra goed en langdurig beschermd wordt.

Hoe vaak moet je skikleding wassen?

Skikleding bestaat uit materiaal dat ademt zodat het je warm kan houden op de meest koude wintersportdagen van het jaar. Wanneer er vuil op je kleding komt, kan het materiaal minder goed ademen en dus minder goed zijn werking doen. Het is van belang je skikleding na de wintersport te wassen. Ook is het aangeraden je skikleding na eenmalig gebruik te wassen wanneer je bijvoorbeeld een dagje naar een indoor skipiste bent geweest. Op deze manier blijft het materiaal schoon en kan jij nog lekker lang genieten van je skikleding.

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...