Wintertrex wintersport aanbieding!

Pistes in Zillertal 3000

Zelfs de snelle wintersporters onder ons zullen rekening moeten houden met hun dag(en) inplannen, om alle verschillende pistes te kunnen bewonderen. Het steeds opnieuw ontdekken van het gebied geldt niet alleen voor skiërs en snowboarders, maar ook voor langlaufers en wandelaars.

In tegenstelling tot andere skigebieden in de Westalpen, waar in het hoogseizoen op 1 inwoner 20 vakantiegangers komen, is de verhouding tussen de inwoners van Zillertal en de vakantieganger minder dan één op twee.

Eigen karakter

Ook al hoort het dal tot het meest bezochte wintersportgebied van de Alpen, het heeft zijn eigen karakter tot de dag van vandaag behouden. Zillertal is nooit een groot, historisch gebied geweest, maar eerder een grensland. Zo ziet men bijvoorbeeld dat de kerktorens in het oostelijke deel van Zillertal groen zijn en in het westen rood omdat de rivieren tot op heden de grens vormen tussen Salzburg en Innsbruck.

Het daadwerkelijke Zillertal, in een hogere en lagere vallei verdeeld met Aschau door middel van een district, reikt zich van de Ziller-monding in de Inn uit tot ongeveer 30 kilometer tot aan Mayrhofen. Daar verdwijnt het dal in de "grond" door vier hoge valleien, die in de heuvel van de Zillertaler Alpen in doodlopende wegen uitmonden.


Sneeuwzekerheid en tradtioneel winterafsluitingsfestival

Voor de wintersportbeoefenaar begint het Zillertal eerst in Fugen, dat ongeveer 10 kilometer na de afslag van de snelweg te vinden is. Fugen is de belangrijkste plaats van Zillertal en bezit bij Spieljoch (1920 m) en het ongeveer 100 meter hoger gelegen Onkeljoch, een kleine, in de weekenden goed bezocht skigebied met een lange afdaling. Bij het gebied behoort ook het ca. 1,5 kilometer hoogliggende hoteldorp Hochfugen, dat bereikbaar is door middel van een straat met veel bochten. Hochfugen staat bekend om zijn spreekwoordelijke sneeuwzekerheid en het traditionele winterafsluitingsfestival zeilrennen op 1 mei, waarbij telkens 3 skiërs door middel van een zeil aan elkaar vast zitten.

Het dal

Wanneer we het dal ingaan, komen we Kaltenbach tegen. Het uitgangspunt van het Skicentrum Hochzillertal. Het geografische en historische centrum van het gehele dal is Zell im Zillertal. Voorheen een indrukwekkend bergbouwgebied, nu bezit het samen met Zillertal Arena een uitgestrekt skigebied. Het reikt van Rosenalm onder de Kreuzjoch boven Gerlos en Konigsleiten, tot aan Hochkrimml op de Gerlosplatte en zo van Tirol tot aan de rand van het Salzburger Oberpinzgaus. Volgens de lokale bevolking hier krioelt het van de prominente sporters op de pistes van Mayerhofen, het einde van de Zillertalbahn. Daar heeft men de keus tussen de pistes Ahorn en de grotere oostelijke gelegen Skischaukel Ski Zillertal 3000, die over Vorderlanersbach tot aan Lanersbach reikt. De Alpen beginnen in het Tuxerdal, dat een leuk toeristisch dorpje is. Het Zillertal eindigt in het vrijwel sneeuwzekere skigebied van de Hintertuxergletsjer.

In Zillertal liggen meerdere skigebieden zoals Fugen, op de Spieljoch zijn er rode skipistes. In het skicentrum Hoch-Zillertal, met de lift en piste aansluiting naar het Zillertaler Arena, concentreert zich het skivermaak op de hogere gedeelten van de Alpen. Inmiddels is ook de verbinding over de Rastkogel bij Vorderlanersbach verbeterd, zodat de belasting is verminderd en de skilift werkelijk vlekkeloos functioneert.

In de schaduw van de hogere bergen liggen Gernosstein en de Ahorn met de indrukwekkende Filzen-afdaling. In het daleinde ligt de Hintertuxergletsjer waar vrijwel geheel het jaar geskiët kan worden en is tevens de trainingsbasis voor vele skiclubs en Weltclubteams. Halverwege de rit naar de Hintertuxergletsjer kan men talrijke skigebieden en skiliften bekijken. De Zillertal Arena Tour op de Gletsjer en in de ski- en gletsjerwereld Zillertal 3000 zijn aanbevolen routes waarbij men alle liften en pisteverbindingen zo nuttig mogelijk gebruikt.

Loipen

In het Zillertal komen niet alleen de Alpineskiërs aan hun trekken, ook de langlaufers vinden hier een paradijs aan langlaufloipes. Van het begin van het dal bij Fugen tot aan het einde van het dal bij Mayerhofen biedt elk skigebied zijn loipen aan. Tot de mooiste behoren de loipen vanaf Kaltenbach en de Marzenloipen in Stumm. In de hogere gebieden zijn er over het algemeen geen sneeuwproblemen. Ook de buren hebben mooie loipen. Wie nieuwsgierig is en afwisseling zoekt gaat naar het uitgebreide loipennet van Gerlos.

Après-ski

Wat disco's, bars en restaurants betreft zijn Fugen, Mayerhofen en Tux voornamelijk bestemmingen voor jongeren. Maar de après-ski liefhebber komt in het Zillertal niets te kort. Men kan de avond of de dag (bijv. bij slecht weer) ook eens anders doorbrengen, bijvoorbeeld in de Spannagelhohle van de Hintertuxergletsjer, met een lengte van meer dan 13 kilometer. Wie aan twee zijden in de blauwe hoogte over de ijsbrug van de Hintertuxergletsjers wilt zweven, moet zeker de gletsjerbus op de Gefrorene-wand-spitze beklimmen.

Paragliding in de winter

Het Zillertal geldt internationaal als één van de beste vlieggebieden ter wereld en dat is volkomen terecht. Vele vliegroutes en vele verscheidene bergen zorgen niet alleen in de zomer voor vertier en afwisseling in de blauwe hoogte. Vooral in de winter biedt dit nieuwe perspectieven: als vrijvlieger of tandempassagier van een ervaren piloot kunt u een hoge blik op de besneeuwde bergwereld werpen die ondenkbaar mooi is.

Harakiri-pisten

Oostenrijks steilst geprepareerde piste bevindt zich in het skigebied Ski-en Gletsjerwelt Zillertal 3000 en is met een afdaling tot 78 % een echte uitdaging.

Natuursport

Wie in het Zillertal de natuur op wilt zoeken, vindt in Tux een afwisselend aanbod. Van de SneeShuhtour over de Trappertrail tot ijsklimmen, het echtpaar Erler biedt onder het motto Natursport Tirol, interessante routes voor beginners en gevorderden aan.

Terug naar Skigebieden
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...