Wintertrex wintersport aanbieding!

Waarom je bindingen goed afstellen?

Een goede afstelling van je skibindingen zorgt ervoor dat je kniebanden beschermd worden. Het afstellen van de binding gaat vrij gemakkelijk. Er zijn wel een aantal punten die je zeker niet mag missen.

Stap 1: Het afstellen van de zoollengte

Het eerste dat je moet doen om je skibinding goed af te stellen, is zorgen dat je zoollengte goed is. Dit doe je heel makkelijk door de cijfers op de binding en schoenzool af te stellen op elkaar. Als deze niet aangegeven staan, zul je dit moeten herleiden met speciale markeringen op de bindingen. Alleen als je skibinding en zoollengte goed afgesteld staan, zal je waarde ook goed zijn.


Stap 2: Bereken je DIN-waarde

Nadat jij je skibinding goed hebt afgesteld op de juiste lente van de skischoenzool is het tijd om je DIN-waarde te berekenen. Deze waarde bepaald de stevigheid van de veer die in de binding zit. Hoe hoger deze waarde is, hoe hoger de uitwerpwaardes zijn. Het zal daardoor langer duren voordat je ski's losschieten. De DIN-waarde wordt bepaald door een aantal verschillende punten:

  1. Het gewicht van de skiër. De waarde gaat omhoog wanneer een skiër zwaarder is.
  2. De zoollengte van de skischoenen. Is je skischoen langer? Dan kun je de waarde lichter instellen.
  3. De ervaring van de skiër. Beginners zullen met een lage DIN-waarde beginnen terwijl ervaren skiërs deze waarde hoger mogen instellen. Denk er ook goed over na of je off-piste gaat. Bij off-piste mag de waarde omhoog namelijk.
  4. De lengte van de skiër.
  5. Het geslacht.

Het berekenen van deze waardes voor je skibinding hoef je gelukkig niet helemaal alleen te doen. Je kan op internet verschillende tools vinden. Wij raden je echter aan om bij een professionele skiwinkel je DIN-waarde te laten berekenen. Zo ben je er zeker van dat je waarde goed is.

Stap 3: De juiste binding gebruiken

Weet jij de DIN-waarde van je skibinding? Dan is het tijd om de juiste binding te gebruiken. Zorg ervoor dat de waarde van je skibinding ongeveer in het midden ligt van de waardes op je ski's. Ligt je waarde op 7? Gebruik dan een skibinding met een waarde tussen de 4 en 12. dit zorgt ervoor dat je de binding nog kunt aanpassen zodra het nodig is.

Stap 4: De skibinding aandraaien

Met de juiste waarde en skibinding kun je beginnen met het aandraaien van de binding. Als eerste zorg je voor een schroevendraaier die goed op de schroef past. Hiermee zorg je ervoor dat het geen breuken of oneffenheden in de schoen komen en dat de binding goed vast zit. Hierna kun je de schroef aandraaien. Een streepje laat zien hoe hoog je de binding afstelt.

Alles goed ingesteld? Ga dan een keer indoor skiën om te kijken of alles in de praktijk ook goed staat. Het kan best dat je nog wat kleine aanpassingen moet doen voordat alles tiptop in orde is. Daarna kun je met een gerust hart op ski vakantie!

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...