Wintertrex wintersport aanbieding!

10 FIS pisteregels

1. Houdt rekening met anderen

Bevindt jij je op de piste? Zorg er dan voor dat je jezelf maar ook andere niet in gevaar brengt. Zolang jij rekening houdt met anderen zorg je ervoor dat je zelf en anderen om je heen een veilige afdaling kunnen maken.

2. Beheers je snelheid

Als wintersporten moet je op iedere piste op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Dit houdt dus in dat jij je snelheid en wijze van snowboarden tijdig moet kunnen aanpassen om een botsing te voorkomen. Je hebt hierdoor inzicht nodig in je skivaardigheid, conditie van de piste, de drukte op de piste en de sneeuw- en weersomstandigheden. Houdt daarom altijd een snelheid aan die je aankan en daal alleen pistes af waarvan je weet dat je ze aankan.

3. Veilig spoor kiezen

Begin jij aan een nieuwe afdaling? Dan moet je ervoor zorgen dat je spoor zo gekozen wordt, dat mensen voor je er geen last van hebben of door in gevaar komen. Een goede vuistregel is dat iedereen die voor je de berg afdaalt, voorrang heeft. Houdt daarom een goede afstand tussen anderen en kijk ver vooruit.

4. Voorzichtig inhalen op de piste

Inhalen is op een piste niet verboden. Dit mag je via alle kanten doen. Zorg er echter wel voor dat je de persoon niet hindert of in gevaar brengt.

5. Invoegen en oversteken

Na een korte stop of misschien een kleine val, wil je graag je afdaling voortzetten. Zorg er dan wel voor dat je het invoegen op een veilige manier doet. Dit is alleen mogelijk wanneer je goed om je heen kijkt en zeker weet dat je geen anderen tot last bent.

6. Smalle plaatsen op de piste

Bijna iedere piste heeft er wel minimaal één: een smal of onoverzichtelijke plek op de piste. Het is dan van groot belang dat je niet op deze plekken stopt. Ben je gevallen op één van deze plekken? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weer op je snowboard of ski's staat en zoek een ruimere plaats op om rustig bij te komen. Zie jij iemand die op zo'n plek gevallen is? Zorg er dan voor dat je andere mensen waarschuwt. Dit doe je door bijvoorbeeld een kruis te maken van de twee ski's op de piste. 

7. Klimmen en lopen op de piste

Wil jij een stuk van de piste te voet afdalen of opklimmen? Doe dit dan altijd aan de zijkant van de piste. Het is daarnaast essentieel dat je bij een kruising goed oplet. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, zodat andere wintersporters je snel in het zicht hebben.

8. Let op de "verkeers"borden

Net zoals bij het deelnemen in het verkeer, zul je ook op de piste de borden moeten volgen. Deze zijn namelijk niet voor niets geplaatst. Houdt daarnaast ook rekening met veiligheidspersoneel. Zij kunnen je aanwijzingen geven die ervoor zorgen dat je op een veilige manier de piste af kunt gaan.

9. Verplichte hulpverlening bij een ongeluk

Is er een ongeval en zie je dit gebeuren. Dan ben je verplicht om hulp te verlenen. Waarschuw de reddingsdienst en verleen eerste hulp daar waar nodig is. Zorg er daarnaast voor dat het slachtoffer goed zichtbaar is en dat mensen die de berg afdalen hem goed en snel kunnen ontwijken. 

10. Legitimeren is verplicht

Zorg dat je ten alle tijden een geldig legitimatie bewijs mee hebt. Het is namelijk verplicht om je altijd te kunnen legitimeren.

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...