Wintertrex wintersport aanbieding!

Lawinerugzak als onderdeel van je veiligheidskit

Daarnaast zijn scheppen, een pieper en lawinesonde ook enorm belangrijk. Deze worden veelvoudig gebruikt wanneer er op wintersport off-piste gegaan wordt. Wanneer je dan in een lawine terecht komt, zorgt de rugzak ervoor dat jij niet bedolven wordt onder de lawine en ben je direct meer zichtbaar wanneer reddingswerkers naar je opzoek gaan. Lees hier waarom het hebben van zo'n rugzak zo essentieel is, hoe het precies in zijn werking gaat en waar je op moet letten bij de aankoop. Begin je dag off-piste met de juiste maatregelen zodat je veilig op wintersport bent!

Hoe werkt een lawinerugzak?

Het is aangetoond dat het dragen van een lawine airbag je overlevingskansen vergroten wanneer je deze op de juiste manier draagt en gebruikt. Deze rugzakken werken volgens het principe van "Inverse Segregation”. Dit staat ook wel bekend als het Brazil Nut Effect. Het principe is eigenlijk heel logisch. Het betekend dat bij een bewegend deel van grote en kleine objecten, altijd de grote objecten naar boven zullen komen. Dit kun je zelf ook uitproberen. Wanneer je een kommetje met rijst en nootjes hebt en deze goed schudt, zullen de grote nootjes altijd bovenaan liggen. Dit effect kan dus ook in een lawine gecreëerd worden.

Het dragen van een lawine rugzak zorgt als het ware voor hetzelfde effect. Draag jij tijdens een lawine deze rugzak en trek je aan dit koord? Dan zul je hetzelfde effect meemaken. Hierdoor zul je niet zo diep bedolven worden onder het sneeuw en ben je makkelijker te vinden.


Vergroot je overlevingskansen

het dragen van zo'n rugzak is geen garantie dat je een lawine overleeft. Zorg dat je daarom altijd slimme beslissingen maakt en probeer lawines zo veel mogelijk te voorkomen. Echter zorgt een lawinerugzak er wel voor dat je overlevingskansen vergroot worden. Je zult meer boven het sneeuw terecht komen waardoor je sneller gevonden zult worden. Er zijn een groot aantal aanbieders van deze rugzakken die allemaal een ander design, prijs en features aanbieden.

Waar moet je op letten wanneer je een lawine rugzak gaat kopen?

Er zijn een aantal punten die je mee moet nemen tijdens de aankoop van zo'n rugzak. Iedere rugzak heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen en is afgestemd op het type rijder dat je bent. Houdt deze punten in gedachte bij de aankoop:

  • Wat voor type rijder ben je wanneer je deze rugzak gaat gebruiken?
  • Waar wil je naartoe gaan met deze rugzak? Niet alle vliegmaatschappijen hebben dezelfde regens waardoor het kan zijn dat je de tas niet mee het vliegtuig in mag nemen. Het is zelfs mogelijk dat jij je rugzak compleet leeg moet laten en op de plaats van bestemming moet vervangen. Daarbij komt, dat niet iedere plaats deze cartridges kan hervullen of vervangen. Houdt hier rekening mee!
  • Wil jij de optie hebben om de airbag in een andere rugzak te stoppen? Sommige aanbieders hebben modellen waarbij dit mogelijk is. Hierdoor kun je de keuze krijgen om de airbag in meerdere rugzakken te gebruiken, waardoor alleen de aanschaf van de rugzak zelf nodig is.
  • Past de tas goed om je torso? Kijk hierbij naar de lengte en de omvang van je lichaam. Het is namelijk noodzakelijk dat de tas goed vast zit zodat je tijdens een lawine deze niet kwijt raakt.
  • Heb je een budget? Er zijn namelijk een breed aantal rugzakken die allemaal in prijs verschillen.
  • Heb je voldoende plek om andere spullen mee te nemen? Sommige rugzakken zijn erg beperkt waardoor het kan voorkomen dat andere spullen de airbag blokkeren.
  • Zit de lawine rugzak comfortabel wanneer je hem voor je typisch gebruik hebt beladen?

Soorten activatie in een rugzak

Er zijn twee soorten systemen die een airbag in zo een rugzak kunnen activeren. Dit zijn de Cartridge en Elektrische varianten. Wij vertellen je hier hoe ze werken en welke merken gebruik maken van deze activatie systemen.

Activatie door middel van een cartridge

Het eerste type dat we gaan bespreken is de activatie door middel van een bus of cartridge. Dit is een metalen of koolstofvezel cilinder die gas onder hoge druk houdt. Dit gas wordt gebruikt wanneer jij de airbag activeert. Merken als Mammut, Backcountry Access, ARVA en WARY bieden rugzakken aan waarbij deze bussen navulbaar zijn. Hervullen kan gedaan worden in diverse winkels. Dit zijn onder andere skiwinkels, paintball- en duikwinkels.

De cartridges die ze gebruiken voor deze rugzakken bestaat uit gecomprimeerde stikstof. Hierdoor zijn deze niet navulbaar. Wanneer de cartridge leeg is, kun je hem het beste inleveren in de winkel waar je hem gekocht hebt. Zij sturen heb terug naar de dealer zodat hij daar weer bijgevuld kan worden. Gebruikers krijgen hierna korting op een volle cartridge.

Let er op dat een aantal vliegmaatschappijen en landen erop toezien dat deze bussen en cartridges leeg zijn en niet aangesloten zijn op de rugzak. Het is dan verstandig om te weten of je op de plaats van bestemming deze kunt vullen.

Elektrische lawine airbags

Nieuwe rugzakken zijn vaak uitgerust met een elektrische airbag. Merken als JetForce en Voltair maken tegenwoordig gebruik van dit systeem. Deze rugzakken draaien op batterijen of een accu waardoor de bussen gas en stikstof cartridges overbodig zijn. De airbag wordt opgeblazen door een hoge snelheidsventilator waardoor hij meerdere malen opgeblazen kan worden in één enkele keer opladen. Dit systeem is enorm handig wanneer je vaak reist met het vliegtuig. Daarnaast kun je overal en altijd de airbag testen en is het oplaadsysteem overal te gebruiken.

Aanpassingen van verschillende lawinerugzakken

Een groot deel aanbieders bieden de optie aan om de airbags van rugzakken te kunnen verwisselen. Hierdoor kun je altijd een rugzak meenemen die aansluit op de situatie die zich voordoet. Merken als Mammut, Ortovox en ARVA geven je deze optie. Je hebt bij deze rugzakken zelfs de keuze om de airbag eruit te laten wanneer de kans op lawines minimaal is.

De maat en pasvorm van je rugzak

Als laatste is het heel belangrijk dat je kijkt naar de maat en pasvorm wanneer je een lawine rugzak gaat kopen. Niet iedere aanbieder van deze rugzakken geeft je de optie om de afmetingen van je torso te gebruiken. Ben je dus aan de lange of korte kant? Dan is het verstandig om naar een speciale rugzak te kijken. Zorg ervoor dat je de rugzak ongeveer net zo zwaar belaad als wanneer je gaat skiën of snowboarden. Op deze manier voel je precies hoe de rugzak aanvoelt. Houdt er rekening mee dat rugzak gemaakt voor lawines een soort riempje heeft dat vastgemaakt wordt tussen je benen. Dit zorgt ervoor dat de rugzak niet van je rug afglijdt tijdens een val of lawine. Zorg er dus voor dat dit riempje ook vast zit, op deze manier krijg je een goed idee hoe de rugzak zit.

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...