Snowboots zijn ontworpen om er lange afstanden mee door de sneeuw te lopen. Ze houden je voeten droog en zorgen ervoor dat je niet in de sneeuw wegglijdt. Een wandelschoen is gemaakt voor diverse omstandigheden. Ze hebben een grof profiel waardoor je lange afstanden op glibberige oppervlaktes kunt lopen. Wandelschoenen en snowboots zijn beide waterbestendig en ademend. Toch zit er een verschil tussen de sneeuwschoenen en wandelschoenen. Dit verschil zit hem in de waterdichtheid van de stof en de warmte die de schoen vast kan houden.
Wandelschoenen hebben een beter ademend vermogen waardoor de voeten minder warm worden en water sneller door de schoen heen kan komen. Daarnaast zijn deze schoenen lichter en is het comfort hoger dan sneeuwschoenen.
Bij snowboots worden de voeten warmer gehouden. Dit is logisch aangezien de schoenen ook gemaakt zijn om je voeten warm te houden. Daarnaast zijn deze schoenen compleet waterdicht. Dit houdt dus in dat er geen water in de schoen kan komen. Verder zijn de sneeuwschoenen voorzien van extra ondersteuning bij de enkels, zodat je in de sneeuw niet snel je enkel om kunt slaan.
Er zijn een aantal punten waar je aandacht aan moet besteden wanneer je een paar sneeuwschoenen gaat kopen. Hierdoor voorkom je dat je een miskoop maakt en dat je nog eens terug moet naar de winkel om de schoenen om te ruilen. Daarnaast weet je ook zeker dat je met droge en warme voeten de piste op komt. Daarnaast zal uitglijden ook verleden tijd zijn door de goede grip die de schoenen hebben in de sneeuw.
Kies een hoog model uit
Het is belangrijk dat je een hoog model snowboots uitkiest. De schoenen moeten minstens boven de enkels uitkomen. Houd de rand van je broekspijp aan bij het passen van de snowboots. De hoogte van de schoen zorgt ervoor dat je voeten heerlijk warm en droog blijven. Sneeuw kan zo je schoen niet binnen glippen. Ook wanneer je weg zakt in de sneeuw zullen deze schoenen je uit de brand helpen.
Een stevige zool voor goede grip
We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat sneeuw enorm glad kan zijn en dat je hierdoor snel een val kunt maken. Maar de zool van je schoenen moet daarnaast ook stevig zijn, zodat er geen water de schoen in kan komen. Het beste is om voor sneeuwschoenen te kiezen met een rubberen zool en een stevig profiel. Zo zul je veilig door de sneeuw en over straat kunnen lopen tijdens je wintersport.
Zorg voor waterdicht materiaal
Bij het kopen van sneeuwschoenen moet je erop letten dat het materiaal aan de buitenkant van de schoenen van waterdichte stof is gemaakt. Anders loop je als nog met natte voeten tijdens de wintersport en dit wil je voorkomen. Snowboots die gemaakt zijn van leer of nylon zijn perfect hiervoor. Om lekkere warme voeten te houden, raden we je aan om een schoen met een wollen voering te pakken. Maak deze keuze als je snel last hebt van koude voeten. Heb je minder snel last van koude voeten? Dam kun je ook kiezen voor een voering die gemaakt is van synthetische stoffen.
Sneeuwschoenen die je aan de bovenkant kunt afsluiten
Als laatste is het belangrijk dat jij je snowboots aan de bovenkant kunt sluiten. Dit zorgt ervoor dat er op geen enkele plek sneeuw naar binnen kan komen. Zo houd je zeker droge en warme voeten! Er zijn diverse sluitingen maar de meest gebruikte is een koordsluiting.
Door je sneeuwschoenen goed te onderhouden, zullen ze langer mee gaan. Zorg er dus voor dat je een grove borstel hebt waar je de schoenen mee schoon kunt borstelen. Het is belangrijk dat je de snowboots iedere keer borstelt wanneer je ze hebt gebruikt. Hiermee blijven de schoenen langer mooi en de schoenen blijven langer heel. Daarnaast is het verstandig om de schoenen goed te laten drogen wanneer je ze niet meer gebruikt. Haal bijvoorbeeld de binnenzool eruit wanneer de binnenkant nat is. De schoen en de zool zal sneller drogen.
Als je terug komt van je week wintersport is het belangrijk dat je de schoenen ook een keertje inspuit met impregnerende spray. Deze spray zorgt ervoor dat het waterafstotend vermogen goed blijft en zo zullen de schoenen meerdere seizoenen meegaan.
Terug naar Kleding & materiaal