Wintertrex wintersport aanbieding!

Skischoenen aanschaffen

Je skischoenen zijn een belangrijk onderdeel van je wintersport uitrusting. Het is het dan ook zeker waard voldoende tijd te besteden aan het uitkiezen van de juiste ski schoenen. Wanneer je schoenen goed aansluiten aan je voet heb je de meeste controle over je beweging en je ski's. Omdat de buitenkant van ski schoenen van hard plastic zijn, is het van groot belang dat deze goed aansluiten aan je eigen voet en dat er geen wrijvings- of pijnpunten ontstaan. 

Iedere voet is anders en heeft een andere vorm. Wat voor skischoen jij nodig hebt hangt dan ook af van vele verschillende factoren zoals je lichamelijke eigenschappen maar ook het soort skiër dat je bent. Ben jij van plan een nieuwe set skischoenen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Ski niveau

Bij de aanschaf van skischoenen is het verstandig om te kijken naar op welk niveau jij skiet. Afhankelijk hiervan kan de pasvorm, flexibiliteit en andere eigenschappen verschillen. Om een indicatie tegen maken we onderscheid tussen 3 verschillende niveaus:

    Beginnend/Intermediair
Je bent een beginnende skiër die tijdens afdalingen de technieken onder de knie probeert te krijgen. Hier zit wel een zekere mate van voortgang in. Als beginnende skiër is het aangeraden een zachte tot medium flexibele skischoen te kiezen die de gehele dag comfortabel zit. 

    Intermediair/Geavanceerd
Je houdt wel van een beetje uitdaging en kiest dan ook regelmatig de ongebaande paden van de pistes af. Als een al aantal jaren ervaren skiër heb je meer controle vanuit je schoenen nodig voor het maken van snelheid, maar ook weerstand bij ander soort sneeuw dan op de gladde pistes. Een medium flexibele skischoen met een aansluitende fit zal ervoor zorgen dat jij in variërende omstandigheden voldoende controle over je ski's hebt. 

    Geavanceerd/Expert
Jij skiet in ieder gebied en in iedere weersomstandigheden. Je schoenen moeten dan ook geschikt zijn voor  zowel de gladde pistes als de gebieden met diepe sneeuw, ijzige vlakken en hobbels. De ideale skischoen voor jou is een stijve schoen met een precieze fit. 


Mondopoint maat skischoenen

Skischoen merken gebruiken de maatvoering Mondopoint. Deze maatvoering geeft de voetlengte van de voet in centimeters weer. Je kan dan ook zelf gemakkelijk je Mondopoint schoenmaat opmeten door een meetlat langs je voet te leggen en te meten vanaf je hiel tot aan het puntje van je langste teen. Wanneer je voet 28 centimeter is, heb je ook een Mondopoint maat van 28. 

Het passen van schoenen en skischoenen is dan ook niet te vergelijken met elkaar. Sommige schoenen zitten ook goed aan je voet met een maatje kleiner of groter, hier merk je tijdens het lopen niet zo heel veel van. Skiën met skischoenen die een maatje te klein of te groot zijn gaat al stukken moeilijker. Het is voor je eigen gemak dus heel belangrijk dat je een goed passend paar skischoenen hebt.

Lees hier onze richtlijnen voor je skischoen maat afhankelijk van je ski niveau:

  • Beginnend/Intermediair: Als beginnende skiër is het aangeraden rond je eigen Mondopoint maat te blijven of een iets grotere schoen te kiezen wanneer het te krap aan voelt. Hierbij moet je in gedachte houden dat je schoenvoering nog een stukje zal slinken bij een paar keer gebruiken. 
  • Intermediair/Geavanceerd: Kies een maat die gelijk is aan je Mondopoint maat of een net iets kleinere maat. Het is van belang dat je schoen een iets stijvere flexibiliteit heeft met een aansluitende fit. 
  • Geavanceerd/Expert: De ervaren skiërs kiezen vaak een halve maat kleiner dan hun eigen maat zodat ze zeker zijn van een strakke en precieze fit. Samen met een specialist wordt de voering van de schoen dan wel naar de voet gevormd zodat deze wel comfortabel past. De schoen moet stijf tot erg stijf zijn zodat je veel controle kunt uitoefenen over je ski's. 

De pasvorm

Skischoenen horen een aansluitende pasvorm te hebben zonder dat er enige druk- of pijnpunten ontstaan. Wanneer je in een staande positie de schoenen past kan het lijken alsof de schoen te krap is voor jou omdat je voorste teen tegen de schoen aan komt. Het is dan ook belangrijk om de schoen te testen in een positie die jij tijdens het skiën ook aan neemt. 

Zorg dat je de skischoenen goed vast maakt met de daar voor bedoelde buckels zodat de schoen mooi aansluit aan je scheenbeen. Zorg dat je je ski schoenen altijd aantrekt met hiervoor bedoelde skisokken. Sta nu met beide voeten naast elkaar en maak een kleine hurkende beweging door je knieën heen. Hierbij oefen je druk uit op de tong van de schoen die waarschijnlijk een beetje mee buigt. Je zult merken dat je hielen achter in de schoen worden geplaatst waardoor er meer ruimte voor je tenen vrijkomt. Wanneer je schoen in deze positie goed zit zonder dat er knel- of drukpunten ontstaan, dan heb je de juiste maat skischoen. 

Houd hierbij in gedachte dat wanneer je een gloednieuwe skischoen aanschaft, deze gedurende het seizoen nog een beetje zal uitwijden. Het is dan ook bijna onmogelijk een te grote skischoen kleiner te maken. Kies om deze reden voor de wat strakkere pasvorm in plaats van een skischoen die bij aanschaf direct goed zit. 

                       << Lees ook eens hoe je je skischoenen passend en comfortabel kan maken >>

Skischoenen voor man en vrouw

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen skischoenen voor mannen en skischoenen voor vrouwen. Het mannenmodel heeft over het algemeen een bredere voet en een wat langere kuit. Het vrouwenmodel is dan weer ingesteld op een smallere voet, smallere hiel en een kortere meer volle kuit. Omdat vrouwen meer massa rondom hun heupen hebben, komt er meer gewicht op hun hielen terecht. Om dit tijdens het skiën te compenseren hebben de damesmodellen vaak een kleine lift in de hielen. 

Breedte van de schoen

Niet alleen heb je keuze uit de lengte van de schoen, maar ook de breedte. Hoewel ieder schoenmerk weer zijn eigen afmetingen hanteert is er toch een richtlijn die je kunt gebruiken. Meeste alpine ski schoenen worden dan ook gemaakt in 3 verschillende breedte modellen:

Smal: Skischoenen met een smalle voet hebben gewoonlijk een breedte van 97 tot 98 mm. Ook rondom het midden van de voet is de schoen wat smaller zodat deze perfect past bij mensen met een smalle en dunne voet. 

Gemiddeld: De gemiddeld wijde skischoen heeft ongeveer een breedte van 100 mm. De schoenen zijn geschikt voor de normale voet en hebben een meer ruimte rondom de midden voet en de hiel dan de smalle skischoenen.  

Wijd: De iets wijdere skischoenen zijn geschikt voor mensen met een brede voet met veel volume. De afmetingen  die bij deze schoen passen liggen tussen de 102 en 106 mm.

Volume en wreef

De volume van de schoen gaat meestal gelijk op met de breedte van de schoen. Kies je voor een smallere breedte van de schoen, dan wordt de omvang van je voet en de hiel ook automatische smaller gerekend. Dit geldt ook andersom bij de wijde breedte van skischoenen, hier heb je weer meer ruimte voor de omvang van je voet en je hiel. Ondanks deze verschillen wordt het volume niet gekwantificeerd. De beste manier om hier achter te komen is dan ook om de schoen te passen en te voelen.

Het is ook belangrijk hoe de schoen bij de wreef zit, het bovenste stuk voet tussen je tenen en je enkels. Dit gebied is gevoelig en je zult bij het dragen van de schoenen dan ook gauw merken wanneer het niet helemaal lekker zit. Het is dan ook niet de bedoeling dat er te veel druk op dit gebied wordt uitgeoefend.

Flexibiliteit van de skischoen

De flexibiliteit van je skischoen bepaalt hoe moeilijk of gemakkelijk jij de schacht van je schoen naar voren kunt flexen. Deze flexibiliteit wordt aangegeven met de Flex Index. Hierbij verschilt de flexibiliteit van zacht (50) tot zeer stijf (130). Ook hier geldt weer dat ieder merk zijn eigen maten hanteert. De flexibiliteit van een bepaald Flex Index nummer kan dus per merk verschillen. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen mannen- en vrouwen modellen skischoenen wanneer het aan komt op de Flex Index. Dit is omdat vrouwen over het algemeen minder massa hebben voor hun lengte vergeleken met mannen. Voor de vrouwenmodellen ligt de Flex Index lager omdat deze minder ondersteuning dan mannen nodig hebben. 

De flexibiliteit hangt ook af van wat voor type skiër jij bent en in welk terrein jij te vinden bent. Zo kiezen freeriders vaak voor een flexibelere schoen dan racers die de voorkeur hebben aan de zeer stijve schoen. Ook kleinere mensen die minder kracht op de schoen zetten kunnen beter kiezen voor een zachte schoen. Lange mensen daarin tegen hebben hun lengte mee en kunnen dus beter voor een stijve schoen gaan. Het kiezen van de flexibiliteit is dus geheel persoonsgebonden.

Flex Index mannen

Ski Niveau

Beginnend

Intermediair

Geavanceerd

Expert

Flex Index

60 – 80

85 – 100

110 – 120

130+

Fexibiliteit

Zacht

Medium

Stijf

Zeer stijf


Bovenste tabel geeft een indicatie welke Flex Index het best voor jou werkt als beginner, intermediair, geavanceerde of expert. Zoals al eerder vernoemd is er geen standaard die door verschillende merken wordt gebruikt en moet je de schoen toch altijd even uitproberen.

Flex Index vrouwen

Ski Niveau

Beginnend

Intermediair

Geavanceerd

Expert

Flex Index

50 – 60

65 – 80

85 – 100

110+

Fexibiliteit

Zacht

Medium

Stijf

Zeer stijf


Vrouwen hebben over het algemeen minder massa dan mannen voor hun lengte. Dit zorgt ervoor dat de Flex Index voor vrouwen iets lager komt te liggen. In bovenste tabel wordt een indicatie gegeven voor de Flex Index van vrouwen. Omdat deze index geen gestandaardiseerde methode is kan het per merk verschillen. Het is dan ook aangeraden om de schoen altijd te passen en eventueel uit te proberen. 

 

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...