Decathlon Wintersport Shop

Jouw skiniveau

Bij het kopen van een nieuw setje ski's is het belangrijk om naar je eigen ski niveau te kijken. Misschien ben jij een beginner en heb je ski's nodig die makkelijk te controleren zijn. Als ervaren skiër kies je dan al sneller voor ski's waarmee je meer snelheid kan maken en waarmee je bijvoorbeeld ook op off piste gedeeltes genoeg grip hebt. Welke ski jij het best kunt aanschaffen hangt dus grotendeels af van welke ski niveau jij beheerst. 

De vorm van je ski

Vaak zit er al een verschil in de spanning van ski's. Zo kun je een camber of een rocker ski hebben die beide weer verschillende eigenschappen bevatten. Tegenwoordig hebben veel ski's echter een combinatie van deze twee vormen:

  • Camber

Bij de camber ski raakt het gedeelte van de ski onder je voet de sneeuw niet aan. Het middenstuk zweeft als het ware en wordt ondersteund door de voor- en achterkant. Hier bevinden zich dan ook de punten waar alle druk op wordt uitgeoefend. Het voordeel van een camber ski is dat je de hele skikantlengte in bochten kunt gebruiken. 

  • Rocker

Andersom zijn er ook de rocker ski's. Bij dit soort raakt het gedeelte onder de voet juist wel de grond en zweven de uiteinden iets boven de grond. Met de rocker ski kun je gemakkelijker indraaien en heb je ook meer drijfvermogen. Deze zijn perfect voor off piste skiers die regelmatig te maken krijgen met poedersneeuw.

            Eerste keer wintersport? Lees wat makkelijker is, voor de eerste keer skiën of snowboarden..

Diverse soorten ski's

Er zijn vele diverse soorten ski's die ieder weer geschikt zijn voor een bepaalde skistijl of niveau. Hieronder worden de verschillende ski soorten uitgebreid uitgelegd zodat jij een onderbouwde ski keuzen kan maken. 

Allround ski

De allround ski is het beste te gebruiken op de piste en wordt dan ook regelmatig de pisteski genoemd. De ski kan zowel door beginnende skiërs als de meer ervaren skiërs gebruikt worden. Kenmerken van deze ski is dat de latten redelijk smal zijn waardoor er gemakkelijk bochten mee kan worden gemaakt. Ook hier zit weer verschil in de flexibiliteit van de ski.

All-mountain ski

Dit soort ski is erg veelzijdig en is dan ook speciaal gemaakt voor gebruik op meerdere terreinen. Je kunt de ski gebruiken in vrijwel ieder gebied, of het nou op de ijzige piste is of door de poederige off piste gedeeltes. De all-mountain ski is dan ook iets breder dan de allround ski zodat je ongeacht de sneeuw een goede grip hebt. All-mountain ski's zijn onderling ook heel verschillende, zo heeft de een meer weg van de piste ski's en de ander meer weg van de ski's geschikt voor off piste. 

Freeride ski

De freeride ski's zijn gemaakt voor het maken van scherpe bochten met een hoge snelheid. Ze worden dan ook meestal in off-piste gebieden gebruikt waar ze gemakkelijk door de poedersneeuw heen glijden. De ski's zijn extra breed en daarbij ook wat stijver. Dit zorgt ervoor dat je voldoende stabiliteit van je ski's krijgt bij hoge snelheden. Ze zijn dan ook geschikt voor de ervarene skiër die de technieken voldoende onder controle heeft. 

Freestyle ski

Freestyle ski's zijn voor de echt waaghalzen die wel houden van een sprong of stunt. Deze ski's zijn perfect voor in het stuntpark maar kunnen natuurlijk ook gewoon op de piste gebruikt worden. De kortere lengte zorgt voor het gemakkelijk maken van scherpe bochten. Ook heeft deze ski vaak gelijke zijdes waardoor het mogelijk is om zowel voor- als achteruit te skiën. 

High performance ski

High performance ski's zijn alleen geschikt voor de zeer ervaren skiër die afdalingen van de piste neemt. Hier is een onderscheid te maken tussen de sport ski's, race ski's en slalom ski's. Deze hebben ieder weer een eigen specialiteit zoals het maken van lange bochten op hoge snelheden. Ski's binnen de high performance worden dan ook regelmatig gebruikt voor wedstrijden en zijn minder geschikt om relaxed de piste af te skiën. 

Dames ski

Zo heb je in ski speciaal zaken vaak ook keuze uit speciale dames ski's. Deze ski's zijn speciaal gemaakt voor de anatomische verhoudingen van een vrouw die vaak slanker en minder massa heeft als een man. De ski is wat lichter en hierdoor gemakkelijker door een vrouw te controleren. Ook uit de dames ski heb je weer keuze uit verschillende eigenschappen van de bovenstaande benoemde soorten. 

Bepaal de lengte van je ski's

Er is geen officiële richtlijn waar je je aan moet houden wanneer het aan komt op de lengte van je ski's. Zo hebben de verschillende soorten ski's allemaal een eigen lengte waarmee je als skier het best mee kunt presteren. Zo zijn de ski's om korte bochten mee te maken korter dan ski's die geschikt zijn voor het off-piste gebied. Welke lengte jij nodig hebt, hangt dus ook deels af van je eigen skistijl en voorkeuren.

Wil je toch een indicatie welke ski lengte nou precies bij jou past? Lees dan vooral eens onze 'Ski lengte kiezen' blog! 

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...