Wintertrex wintersport aanbieding!

De alpine ski binding

Er zijn verschillende types ski bindingen te verkrijgen die ieder een eigen specifieke werking heeft. Zo zijn er alpine-, telemark- en touring bindingen. In deze blog hebben we het over de alpine ski bindingen. Deze worden het meest gebruikt op de gewone skipistes. Ski jij in een andere stijl of op een hoger niveau, dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook andere bindingen nodig hebben.

De werking van een alpine binding

De alpine binding bestaat uit 2 gedeeltes: het teenstuk en het hielstuk. Deze twee stukken worden na het afmeten van je schoen op je ski bevestigd. Op deze manier kun je op de piste je schoen tussen de twee delen vastzetten en richting de skilift skiën. 

De DIN waarde
Allebei de binding gedeeltes werken via een DIN systeem: Deutsches Institut für Normung. Dit DIN systeem beslist wanneer de skischoen wordt vrijgegeven bij een val. Op deze manier voorkom je dat je zelf nog meer schade oploopt aan je knieën of heupen door ski's die aan je schoen vast blijven zitten. De ISO waarde op het DIN systeem kun je zelf instellen of laten doen in een ski speciaalzaak. De waarde zal afhankelijk zijn van wat voor soort niveau skiër je bent en hoe gecontroleerd of ongecontroleerd je skiet. 

De onderdelen
Het teengedeelte van je binding bestaat uit twee belangrijke onderdelen die iedere binding bevat. Vlak achter het stuk waar je je skischoen in vastzet zit een plaat, ook wel de anti-frictie plaat genoemd. Deze plaat zorgt ervoor dat de schoen goed op zijn plek blijft zitten. Aan beide zijkanten van de binding zitten horizontale vleugels. Deze vleugels zijn goed voor de vergrendeling van je schoen aan de zijkant, maar ook het ontgrendelen van je schoen bij een val. De hoeveelheid weerstand van de vleugels wordt met de DIN waarde ingesteld. 

Het hielstuk wordt op een verticale manier vastgezet omdat hier het meest verticale druk op komt te staan bij een val maar ook bij een afdaling. Ook hier wordt de DIN waarde weer ingesteld zodat het hielstuk weet bij welke impact het de schoen moet vrijgeven. Ook zit in dit hielstuk de rem verwerkt die ingaat wanneer er geen skischoen in de binding zit. Dit voorkomt na een val dat je ski's de helling afrazen en kun je ze gemakkelijk samen voegen om ze te vervoeren.


Verschillende alpine bindingen

Bij aanschaf van ski's kun je kiezen voor een met alpine bindingen voorgemonteerd exemplaar. Doe je dit niet dan kun je je bindingen los kopen. Hierbij heb je keuze uit 2 verschillende soorten frame bindingen: drill mounted of track mounted. 

Drill mounted
Drill mounted bindingen worden direct op je ski's bevestigd door middel van schroeven. Dit moet je in een speciaalzaak laten doen. Zij hebben hier het geschikte gereedschap voor. Deze bindingen worden dan ook aangepast aan de skischoen lengte van jouw schoen. Voor de rest zijn ze nauwelijks in lengte aan te passen. Het is wel mogelijk om iedere drill mounted binding op je ski's te monteren. Je hoeft verder geen rekening te houden met andere binding systemen. 

Track mounted
Track mounted bindingen worden door middel van een plaat met de ski's verbonden. Deze plaat is er door de fabrikant zelf al op gezet. Het gemak van deze soort bindingen is dat je alleen nog maar de juiste bindingen bij de plaat hoeft te zoeken en deze er gemakkelijk op schuift. Wanneer iemand anders je ski's wilt lenen is het dus ook mogelijk om de bindingen weer te verplaatsen. 

Afhankelijk van wat voor soort skiër je bent zou je ook nog kunnen kiezen voor een tech binding. Deze binding is speciaal gemaakt voor de skiërs die vaker stukken lopen. Je kunt ervoor kiezen het hielstuk los te maken van de binding maar het teengedeelte vast te laten door middel van een pin verbinding met de schoen. Op deze manier kun je met voet en hiel een lopende  beweging maken waarmee je de ski lat naar voren stapt. Dit is veel minder intensief dan wanneer je je hele ski moet optillen om te lopen. 

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...