Wintertrex wintersport aanbieding!

Wegenvignet voor de wintersport

Ga je met de auto op wintersport vakantie naar Oostenrijk? Dan is het voor zowel zakelijk als toeristisch verkeer verplicht om een vignet aan te schaffen en deze bij te hebben in de auto. Een vignet is een soort sticker die laat zien dat je tol hebt betaald en hierdoor legaal over de weg mag rijden. In Oostenrijk is dit namelijk van verplicht. Overigens zijn er ook een aantal plekken waar je naast je wegenvignet ook nog extra tol moet betalen.

Ook handig om te weten: wanneer je met een caravan op wintersport gaat, dan hoeft alleen de auto een wegenvignet te hebben. De caravan (of andere aanhanger die door de auto wordt voortgetrokken) heeft dus geen apart vignet nodig. 

Welke vignetten zijn er en wat zijn de kosten hiervan?

Er zijn drie verschillende soorten wegenvignetten. Dit zijn vignetten die voor een bepaalde periode geldig zijn.

Als eerste is er een 10-dagen vignet. Deze kosten €12,15 voor auto's en €8.25 voor motoren. Zoals de naam al zegt, kun je hier tien dagen gebruik van maken.

Ga je langer dan tien dagen op wintersport? Dan raden we je aan om een 2-maanden vignet te gebruiken. Deze is twee maanden geldig en kost €29.75 voor auto's. Voor motoren is het iets goedkoper en kost het €16.35.

Als laatste is er nog het jaarvignet. Zoals de naam al zegt is dit vignet één jaar geldig en kun je gedurende dit jaar legaal door Oostenrijk reizen. Een jaarvignet voor een auto kost je €92.15 en voor motoren staat dit bedrag op €35,50.

De soorten vignetten en waar zijn ze te koop?

Er zijn twee soorten vignetten die je kunt gebruiken. Als eerste zijn er de zelfklevende vignetten. Dit zijn de traditionele vignetten die je bij de ANWB winkels kunt kopen. Deze worden ter plaatsen ingeknipt op de datum dat je Oostenrijk binnen rijdt. Ben jij vergeten bij de ANWB een vignet te kopen? Dan kun je langs de Duitse Autobahn ook een vignet kopen. Dit is meestal bij de grens van Oostenrijk.

Als tweede zijn er ook de digitale wegenvignetten. Deze zijn sinds 2017 te gebruiken. Via een website of app kun jij je nummerplaat registeren. Hierna kun jij de betaling online afronden. Online kun je dezelfde vignetten kopen als in de winkels. Dit betekend dat de geldigheidsduur en kosten hetzelfde zijn. Bij aankomst in Oostenrijk zal je nummerplaat gecontroleerd worden door een nummerplaatherkenning.


De plaats van het vignet

Een wegenvignet moet zichtbaar zijn. Het is daarom belangrijk dat je het vignet op de binnenzijde van de voorruit plaatst. Zorg ervoor dat het vignet altijd goed zichtbaar is zodat er bij de controle geen problemen ontstaan. Voor motoren is er een andere regel. Natuurlijk moet ook hier het vignet goed zichtbaar zijn. Echter is het hier niet nodig om hem op een windscherm te plakken. Het wegenvignet mag bij een motor ook op een zichtbaar onderdeel geplaatst worden.

Boetes

Een vignet mag op diverse plaatsen aan de binnenkant van de voorruit geplaatst worden. Dit zijn bijvoorbeeld de hoeken en in het midden aan de bovenzijde van de ruit. Is je wegenvignet niet op de juiste manier of op de juiste plaats aangebracht? Dan kun je in de problemen komen. Een onjuist aangebrachte vignet kan namelijk leiden tot een boete die op kan lopen tot wel 120 euro. Maak je misbruik hiervan? Dan kun je zelfs een boete ontvangen die kan oplopen tot wel 240 euro. Betaal je de boete niet? Dan kunnen de boetes zelfs oplopen naar 300 tot wel 3000 euro.

Terug naar Vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...