Wintertrex wintersport aanbieding!

Instanties en inning

Als je jezelf betrapt op een moment van Italiaanse roekeloosheid op de weg - misschien werd je meegesleept door het landschap of was je gehaast om op de piste te komen - helaas kan dit resulteren in een ongewenste boete. Maar hoe komen die boetes eigenlijk tot stand? Wie schrijft ze uit en hoe werkt het inningssysteem in Italië?

Instanties en hun rol in Italiaanse verkeersboetes

Tijdens je ontspannen trip door de Italiaanse skigebieden, kan een onverwachte verkeersovertreding jouw vakantie wat ontregelen. Instanties zoals EMO, Nivi Credit, NIB en Babyloweb worden dan ingeschakeld om deze verkeersboetes te innen. Ze werken als brug tussen de overheid en de reizigers. Confrontatie met zo'n aanzegging? Laat het je niet uit balans brengen. Wees resoluut in je reactie, of je nu de boete voldoet of bezwaar maakt, om verdere problemen te voorkomen.

Verkeersovertredingen en strafpunten

Mocht je besluiten niet te reageren op de betalingsaanzegging van zo'n agentschap, dan word je geconfronteerd met de officiële verkeersboete. Buiten de 'standaard' boetes, kunnen er bij een verkeersovertreding in Italië ook strafpunten aan je rijbewijs worden toegekend. In een dergelijke situatie is het noodzakelijk je persoonlijke gegevens te verstrekken. Het achterwege laten van deze actie kan resulteren in een additionele boete van € 300,-. Elke onoplettendheid kan strafpunten op je rijbewijs tot gevolg hebben. Zie je onverwacht extra 'punten' toegevoegd worden aan je Italiaanse avontuur, weet dan dat er meer op het spel staat dan enkel boetes. Het oplopen van strafpunten kan in het ongelukkigste scenario leiden tot een tijdelijke of zelfs permanente rijontzegging in Italië.

Regels voor snelheidslimieten en overtredingen

Als fanatieke skiër op avontuur in Italië, bepaal jij de sfeer van de vakantie. Elk avontuur kent echter zijn regels - en je reis op de Italiaanse wegen is hierop geen uitzondering. Meer informatie over de do's en don'ts van snelheidslimieten en boetes in Italië.

Regels en limieten voor snelheid

In Italië gelden tussen 22:00 en 07:00 uur verhoogde tarieven. Rijd je door rood, te snel, of maak je een andere ernstige overtreding tussen 22:00 en 07:00 uur? Dan wordt het bedrag van je boete met 30% verhoogd. Een Italiaanse avond kan dus duurder uitpakken dan je zou willen.

In Italië gelden bovendien verschillende snelheidslimieten. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u. Buiten de bebouwde kom is dit 90km/u en op autowegen mag je maximaal 110 km/u. Op de Italiaanse snelwegen is de snelheidslimiet 130 km/u. Afhankelijk van de overschrijding betaal je in Italië de volgende bedragen voor een snelheidsovertreding:

 • < 10 km/u: vanaf €41
 • 11 - 40 km/u: vanaf €175
 • 40 - 60 km/u: vanaf €532 + mogelijk rijontzegging 1 -3 maand
 • > 60 km/u: vanaf €829 mogelijk rijontzegging 6 -12 maand

Overigens geldt een rijontzegging die je in Italië opgelegd krijgt, alleen in Italië. In Nederland geldt deze rijontzegging dan dus niet.


Boeteafhandeling

Tijdens je wintersport kunnen verkeersboetes voorkomen. Ondanks de onverwachte verstoring kan zo'n boete je ski-ervaring niet bederven. In feite is het afhandelen van verkeersboetes in Italië een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Graag bieden we enkele richtlijnen om je door dit proces te begeleiden.

Betaling van verkeersboetes in Italië

Net als het volgen van de skitrack, is het betalingsproces voor verkeersboetes in Italië zeer helder. Nadat de boete je is overhandigd, heb je 60 dagen de tijd om deze te betalen. In Italië kan je gemakkelijk betalen via een bankoverschrijving, online of via postkantoren met behulp van een betalingsbulletin, dat bij je boete wordt geleverd.

Belang van tijdig betalen

Als je je boete binnen vijf dagen betaalt, krijg je een korting van 30%. Dit is voor Italië de manier van je aanmoedigen om het verleden af te schudden en weer verder te gaan. Vergeet niet dat een verkeersboete nooit de pret mag bederven.

Alcohol en verkeersregels

Na een hele dag skiën is het tijd voor après-ski, met zijn gezellige sfeer en opwindende muziek. Toch is het van groot belang om verantwoordelijk te blijven en te weten hoe de alcoholregels in Italië jou en je wintersportreis kunnen beïnvloeden. Laten we eens kijken naar relevante regelgeving rond alcoholgebruik achter het stuur in Italië voor Nederlandse bezoekers.

Alcoholpromillage regels voor beginnende bestuurders

Als je een beginnende bestuurder bent (rijbewijs minder dan drie jaar in bezit), is de alcohollimiet in Italië 0,0 promille. Dit betekent dat je, om veilig en volgens de wet te blijven, helemaal geen alcohol mag drinken voor het besturen van een voertuig. Geniet van het mooie winterlandschap en maak mooie herinneringen, maar houd de alcoholconsumptie in bedwang.

Boetes en consequenties voor alcoholovertredingen in het verkeer

Helaas kunnen gevolgen van alcoholmisbruik achter het stuur in Italië leiden tot zware straffen. Boetes variëren afhankelijk van het alcoholpromillage, uiteenlopend van €500 tot €6.000. Een boete voor beginnend bestuurder boven 0,0 alcoholpromillage is vanaf € 155,- , en voor een boete voor een alcoholovertreding boven 0,5 alcoholpromillage vanaf € 535,- en/of ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 2 jaar. Het is dus van groot belang om te weten wat je limiet is en niet onder invloed van alcohol een voertuig te besturen.

Andere verkeersboetes in Italië

Buiten de piste is elke bocht cruciaal, vooral op de Italiaanse wegen. Weten wat de tarieven zijn voor andere verkeersboetes? Hierover meer informatie, zodat je kunt blijven genieten van je winteravontuur.

 • Rijden door rood: vanaf € 175,-
 • Parkeerboete: vanaf € 41,-
 • Parkeerovertreding: vanaf € 45,-
 • Niet verlenen van voorrang: vanaf € 175,-
 • Overtreding bij inhaalverbod: vanaf € 85,-
 • Rijden zonder gordel/zonder kinderzitje: vanaf € 85,-
 • Met telefoon achter het stuur: vanaf € 165,-
 • Niet gebruiken veiligheidshesje: vanaf € 45,-
 • Geen verlichting overdag: vanaf € 45,-, buiten de bebouwde kom

Strafpunten en verkeersboetes in Italië

Rijden in Italië vergt aandacht en kennis, vergelijkbaar met het navigeren op de pistes met ski's of een snowboard. Een relevant aspect om rekening mee te houden, is het Italiaanse strafpuntensysteem in het verkeer. Het kan worden vergeleken met een wintersportcompetitie. Echter, in plaats van te streven naar de snelste tijd, is het doel in deze context juist om het aantal strafpunten naar aanleiding van verkeersovertredingen zoveel mogelijk te beperken.

Het Italiaanse strafpuntensysteem

Net zoals in Duitsland geldt er in Italië voor sommige ernstige overtredingen naast een boete ook één of meerdere strafpunten. Deze worden, ook bij buitenlanders, aan het rijbewijs gehangen. Bij het bereiken van 20 punten wordt je rijbewijs 6 tot 24 maanden ingenomen. Als je zo’n ontzegging van je rijbewijs wordt opgelegd, geldt deze alleen in Italië.

'Zona Traffico Limitato' in Italië

Kom je tijdens je wintersport in Italië in een stad? Houd dan rekening met de ‘zona traffico limitato’ (ZTL). Dit zijn milieuzones om luchtvervuiling tegen te gaan. Historische centra zijn in Italië namelijk beschermd door middel van dit soort zones. Het zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen niet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt.

Milieuzones in Italië

Nauw verbonden met de stedelijke mobiliteit, de milieuzones in Italië, ook bekend als ZTL-zones, benadrukken het concept van toegangsbeheer. Vergelijkbaar met hoe een skipas je toegang verleent tot de liften en pistes, vereisen veel van deze ZTL-zones een vergunning.

De gevolgen van ZTL-overtredingen

Op naar het uitdagende deel. Stel je voor dat je per ongeluk een afgesloten piste betreedt - niet goed, toch? Hetzelfde geldt voor het betreden van een ZTL-zone zonder de juiste vergunning - een regel die je als respectvolle bestuurder absoluut moet volgen. De boetes voor het negeren van ZTL-regels kunnen snel oplopen. Zonder de juiste vergunning kan je avontuur in de Italiaanse steden snel veranderen in een onaangename ervaring.

Tol in Italië

Terwijl jij je voorbereid op die perfecte afdaling in de Italiaanse Alpen, is het ook verstandig om rekening te houden met iets wat veel reizigers over het hoofd zien: de tolwegen in Italië. Deze zeer gebruikte wegen kunnen je snel en efficiënt van punt A naar B brengen, mits je goed voorbereid bent op de kosten.

Tol langs Italiaanse snelwegen

Italiaanse snelwegen, oftewel "autostrade", staan bekend om hun tolapparaat: de zogeheten Telepass. Je kunt echter ook handmatig betalen bij de tolpoorten. Let op de borden die aangeven welk spoor bestemd is voor handmatige betaling. Contant betalen is mogelijk, maar een creditcard of bankpas ‘chippen’ is sneller.

Tijdig betalen van de tol

Natuurlijk ben je liever bezig met genieten van de dorpjes, het overheerlijke eten, en het plannen van je volgende bestemming. Toch is het verstandig om altijd tijdig de tol te betalen. Onbetaalde tol kan namelijk resulteren in oplopende boetes. Je kunt je tolgeld binnen 15 dagen online betalen, maar het liefst natuurlijk meteen bij de tolpoort. Doe je dit niet? In dat geval kunnen er bij de eerste berichtgeving ook rente – en incassokosten in rekening gebracht worden. Dit zijn vaste kosten waar je maar moeilijk bezwaar tegen kan maken. Toch is het geen officiële boete.

Tips om verkeersboetes te voorkomen

Met deze handige tips ben jij klaar om verkeersboetes in Italië tijdens je wintersport uit de weg te gaan. Jouw avontuur op de Italiaanse wegen hoeft niet verborgen kosten of boetes te bevatten. Integendeel, door bewust te zijn van de verkeersregels, op tijd je tol te betalen, en op een verantwoorde manier te genieten van de Italiaanse après-ski levert jouw reis alleen maar onvergetelijke herinneringen op.

Terug naar Wintersport vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...