Winterbanden zijn speciaal ontworpen om op een veilige manier door de sneeuw te rijden. De banden bestaan uit een rubbermengsel waar onder andere silicium aan is toegevoegd. Hierdoor blijft de band soepel en zul je langer grip houden op de weg. Maar waarom zijn ze zo belangrijk, waar ben je verplicht om ze onder je auto te hebben en wat is de levensduur van deze banden? Dat lees je allemaal hier.
Zoals eerder genoemd, hebben winterbanden een andere samenstelling. In combinatie met een dieper profiel zorgt dit ervoor dat je langer een betere grip hebt op een glad, koud en nat wegdek. Hierdoor verminder je de kans op ongelukken en zul je een stuk veiliger op de plaats van bestemming aankomen. Wij raden je daarom aan bij een temperatuur van 7 graden of lager winterbanden onder je auto te leggen.
Er zijn verschillende type winterbanden verkrijgbaar. Deze banden zijn gekenmerkt met een letter die aangeven hoe hard je mag rijden met deze banden. De letters Q, T, H en V staan allemaal voor verschillende snelheden.
Daarnaast kun je kiezen voor banden met M+S erop met daarbij het Alpine symbool. Dit is een berg met een sneeuwvlok erin afgebeeld. Dit zijn zeer goede winterbanden die overal gebruikt kunnen worden.
In Duitsland is iedere bestuurder verplicht bij winterse omstandigheden gebruik te maken van winterbanden. Dit is wettelijk verplicht voor auto's en campers. Motoren hoeven geen gebruik te maken van winterbanden. Onder winterse omstandigheden verstaan we ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder.
De banden moeten een speciale aanduiding hebben. Dit is de M+S en het Alpine symbool. Daarnaast mogen er banden gebruikt worden met de M+S aanduiding die voor 2018 gefabriceerd zijn. Daarnaast moeten de banden voor zoen zijn van een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter al raden we aan om een minimum van 4 millimeter aan te houden.
Tijdens de wintermaanden moet je in Duitsland eigenlijk altijd met winterbanden rijden. Rijdt je in Duitsland met zomerbanden en wordt je aangehouden? Dan kunnen boetes tussen de 40 en 80 euro liggen. Veroorzaak jij hinder of een ongeluk? Dan zijn de gevolgen nog erger.
Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht wanneer er winterse omstandigheden zijn. Daarnaast moet iedere bestuurder in de periode van 1 november tot en met 15 april verplicht winterbanden gebruiken. In Oostenrijk wordt sneeuw, ijs en sneeuwmodder onder winterse omstandigheden verstaan. In Oostenrijk moeten winterbanden op alle wielen worden gemonteerd. Heb je geen winterbanden? Dan moet je gebruik maken van sneeuwkettingen.
Winterbanden in Oostenrijk moeten een M+S aanduiding hebben. Dit kan natuurlijk ook een M&S, M/S, M-S aanduiding zijn. Wij raden je wel aan om winterbanden te gebruiken waarbij zowel de M+S aanduiding als het Alpine symbool te zien zijn.
Verder hebben winterbanden in dit land ook een minimale profieldiepte nodig van 4 millimeter. Een minder diep profiel wordt in Oostenrijk gezien als zomerband.
Rijdt jij in de periode van 1 november tot 15 april zonder winterbanden door Oostenrijk? Dan kun je rekenen op een boete van 35 euro. Zorgen je zomerbanden voor hinder of veroorzaak je een ongeluk? Dan kunnen de kosten enorm oplopen. Het is namelijk niet vreemd om kosten van meer dan 5000 euro te krijgen. Het kan nóg erger. Je auto kan zelfs in beslag genomen worden.
Niet iedereen is in het bezit van winterbanden. Voordat je op wintersport gaat is het daarom belangrijk om winterbanden aan te schaffen. Veel mensen denken dat winterbanden enorm duur zijn om te kopen. Dit valt in de praktijk eigenlijk reuze mee. De prijzen van winterbanden kunnen nogal van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met de maat van de band en het merk dat je gebruikt. Een gemiddelde set winterbanden zal je ongeveer 300 euro kosten. Er zijn ook goedkopere winterbanden die tussen de 50 en 60 euro kosten. Wij raden je echter toch aan om te investeren in goede winterbanden zodat je veilig de weg op kunt gaan.
Zodra je met de winterbanden gaat rijden, zullen ze gaan slijten. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de levensduur van je winterbanden. Als eerste is het natuurlijk hoe vaak je ermee rijdt en wanneer dit is. In de zomer zullen winterbanden snel slijten. Wij raden het daarom af om tijdens de zomer met je winterbanden te rijden.
Daarnaast verouderen banden ook waardoor de profieldiepte afneemt. Hoe ouder de banden zijn, hoe droger het rubber wordt. Hierdoor kunnen de banden uiteindelijk scheuren. De droogte van de banden wordt altijd gedaan tijdens de APK keuring. Verder kun je ook kijken naar de DOT (Department of Transportation). Dit mag niet meer dan 6 jaar zijn. Na deze 6 jaar is de band te oud en moet hij vervangen worden.
Als je normaal omgaat met winterbanden kun je daarom gemiddeld wel 30.000 tot 40.000 kilometer met dezelfde banden rijden!
Je kunt winterbanden tegenwoordig ook huren tegen geringe kosten. Het voordeel hiervan is dat je de banden niet hoeft aan te schaffen en op te slaan wanneer de winter weer voorbij is.
Terug naar Wintersport vakantie