Wintertrex wintersport aanbieding!

Het Duitse 'rijbewijs punten systeem'

Elke keer dat je in Duitsland de wegen onveilig maakt met een verkeersovertreding, kun je punten op je rijbewijs krijgen. Het Duitse rijbewijs punten systeem is vrij simpel. Voor een lichte overtreding, zoals 10km/h te snel rijden, krijg je 1 punt. Ga je 20km/h te snel, dan groeit dat aantal al naar 2 punten. Ernstige overtredingen zoals dronken rijden kunnen je zelfs tot 3 punten kosten! Het Duitse puntensysteem geldt voor alle weggebruikers in Duitsland, dus ook voor mensen uit het buitenland. De punten gelden echter alleen in Duitsland en tellen niet mee voor het puntensysteem in Nederland. Bij een overtreding in Duitsland mag een Duitse politieagent een Nederlands rijbewijs in beslag nemen en een rijontzegging opleggen. De rijontzegging geldt dan alleen in Duitsland, niet in Nederland.

Punten sparen

Bij 4 punten ontvang je een waarschuwing. Is je score tussen de 6 en 7 punten, dan word je verplicht om een verkeerscursus te volgen. Deze cursus is erop gericht om je bewust te maken van je eigen gedrag en de risico's die het met zich meebrengt. Maar bij 8 punten kan je rijbewijs  voor een bepaalde periode worden ingetrokken. Als wintersportliefhebber wil je natuurlijk geen enkel moment op de Duitse wegen missen!

Punten verminderen

Er zijn ook manieren om punten te verminderen. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar. Wees geduldig en houd je aan de regels; je puntentotaal zal uiteindelijk weer dalen. Een andere manier om punten te verminderen is door het vrijwillig volgen van een verkeerscursus. Door het volgen van zo'n cursus kun je 1 punt van je totaal laten afschrijven.

Verkeersboetes in Duitsland

Heb je tijdens je meest recente reis op de Duitse Autobahn een flitser opgemerkt? Hieronder de benodigde informatie om kwesties omtrent verkeershandhaving in Duitsland efficiënt te behandelen.

Geflitst! En dan?

In Duitsland worden flitsboetes bepaald op basis van hoeveel je de snelheidslimiet hebt overschreden. De boetes variëren doorgaans van €20 voor kleine overtredingen tot wel €680 voor ernstige snelheidsovertredingen. Daarbij is het belangrijk op te merken dat de regelgeving en boetes voor snelheidsovertredingen per november 2021 strenger zijn geworden in Duitsland. Het wordt dan ook sterk aangeraden om de maximumsnelheid te respecteren op de weg om veiligheid te waarborgen en hoge boetes te voorkomen.

Boetes ontvangen

De tijd die nodig is om de boete naar Nederland te sturen varieert sterk. Meestal ontvangen bestuurders hun boete binnen één tot drie maanden na de snelheidsovertreding. Maar wees niet verbaasd als het langer duurt, soms kan het tot een half jaar duren voordat de boete jou heeft bereikt. De boete wordt verzonden door de Duitse autoriteiten en is meestal in het Nederlands, hoewel het ook kan voorkomen dat de boete in het Duits is. De boete zal alle details van je overtreding aangeven, inclusief de datum, tijd, plaats en de snelheid die je reed.


Overzicht van verkeersboetetarieven in Duitsland

Zo snel mogelijk de skipiste bereiken is natuurlijk fijn, maar misschien niet zo snel! In Duitsland hanteert men strikte regels en daarbij horen pittige boetes. Hierbij het overzicht van de tarieven.

Tarieven binnen de bebouwde kom

 • Tot 10 km/u te snel: €30,-
 • 11-15 km/u: €50,-
 • 16-20 km/u: €70,-
 • 21-25 km/u: €115,-
 • 26-30 km/u: €180,-
 • 31-40 km/u: €260,-
 • 41-50km/u: €400,-
 • 51-60km/u: €560,-
 • 61-70km/u: €700,-
 • 70+ km/u: €800,-

Tarieven buiten de bebouwde kom

 • Tot 10 km/u te snel: €20,-
 • 11-15 km/u: €40,-
 • 16-20 km/u: €60,-
 • 21-25 km/u: €100,-
 • 26-30 km/u: €150,-
 • 31-40 km/u: €200,-
 • 41-50km/u: €320,-
 • 51-60km/u: €480,-
 • 61-70km/u: €600,-
 • 70+ km/u: €700,-

Een tijdelijk rijverbod in Duitsland

Stel je voor dat je naar behoren voorbereid bent op de verkeersregels, maar onverwachts wordt geconfronteerd met een 'Fahrverbot', waardoor autorijden op besneeuwde wegen verboden wordt. Je bent vrij om 'langs de besneeuwde wegen te wandelen, maar absoluut niet om te rijden. Maar hoe voorkom je dat?

Wanneer krijg je een tijdelijk rijverbod en waarom?

In Duitsland kan bij herhaalde lichte overtredingen, zoals de snelheidslimiet net overschrijden, een tijdelijk rijverbod als strafmaat opgelegd worden. Met een totaal van acht of meer strafpunten binnen een jaar, kan dit al leiden tot een tijdelijk rijverbod. Zo'n rijverbod kan enkele dagen tot enkele maanden duren.

Gevolgen van lichte overtredingen 

Mocht je denken dat een paar kilometer extra per uur geen kwaad kan, denk dan nog eens na. Herhaalde lichte overtredingen kunnen zich opstapelen en leiden tot strafpunten in het Verkehrszentralregister (het centrale verkeersregister). Met het achtste punt op je naam, loert het tijdelijke rijverbod om de hoek. Zorg dus voor een veilige en ontspannen reis naar de bergen, zonder ongewenste onderbrekingen. Skiën is leuk, wandelen in de vrieskou, iets minder.

Tijdig omgaan met verkeersboetes in Duitsland

Daar sta je dan, een boete in de hand, terwijl je ook op de piste had kunnen staan. Zorgvuldig omgaan met verkeersboetes in Duitsland kan je zowel geld als tijd besparen. 

Deadlines voor boetes

Zoals ze in Duitsland zeggen, is 'Ordnung muss sein.' Houd je strikt aan de betalingstermijn. Bij lichte overtredingen, zoals parkeren op een verkeerde plek, kan het betalen binnen de gestelde deadline de boete minimaliseren. Duitse verkeersboetes zijn vaak onderverdeeld in twee categorieën: waarschuwingsboetes en boetes. Voor waarschuwingsboetes kun je vaak ter plekke betalen om verdere stappen te voorkomen.

Zware boetes

Bij zwaardere boetes hangt de impact af van de ernst van de overtreding en jouw rijgeschiedenis. Zo kunnen strafpunten oplopen, wat uiteindelijk kan leiden tot een tijdelijk rijverbod. Ben je het niet eens met de ontvangen boete? Neem contact op met een gespecialiseerde advocaat en onderzoek je opties. Soms kunnen boetes verlaagd worden met de hulp van een expert.

Andere veelvoorkomende verkeersboetes in Duitsland

Buiten de piste is elke bocht cruciaal, vooral op de Duitse wegen. Weten welke fouten boetes voorkomen? Hierover meer informatie, zodat je kunt blijven genieten van je winteravontuur.

Rijden onder invloed

In Duitsland geeft je eerste gluhwein je al de mogelijkheid om de juridische grens te overschrijden. De 'Promillegrenze' is vastgesteld op 0,5 promille. Voor beginners (onder de 21 jaar of minder dan 2 jaar rijervaring) geldt een nultolerantie. De eerste overtreding kan al tot een boete van €500, 1 maand rijverbod en 2 strafpunten leiden.

Ernstige gevolgen van dronken rijden

De situatie verslechtert drastisch als je een ongeval veroorzaakt terwijl je onder invloed van alcohol bent. In Duitsland is het strafbaar om, ongeacht het alcoholpromillage, een verkeersongeluk te veroorzaken dat resulteert in schade aan eigendommen of letsel aan anderen. De straffen voor dit soort gevallen kunnen variëren van hoge boetes tot gevangenisstraffen, en kunnen ook resulteren in een rijontzegging voor een lange periode. Bovendien, als je een ongeval veroorzaakt terwijl je onder invloed bent, zal je autoverzekering waarschijnlijk weigeren om de schade te dekken. Dit betekent dat je zelf mogelijk verantwoordelijk bent voor alle kosten die voortvloeien uit de schade veroorzaakt door het ongeval.

Boetes voor verkeersinbreuken

Het zou verleidelijk kunnen zijn om kleine verkeersovertredingen, zoals het negeren van een rood licht, het niet dragen van een veiligheidsgordel, of het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het besturen van een voertuig, af te doen als onbeduidend. Echter, zulke achteloosheid wordt echter niet licht opgenomen door de Duitse wetgevende instanties. Het niet naleven van een rood verkeerslicht wordt beschouwd als een ernstige overtreding in Duitsland, met boetes variërend van €90 tot €320. Deze overtreding resulteert tevens in 1 tot 2 strafpunten op het rijbewijs. Mogelijk denkt je minder strikt te kunnen zijn met parkeren, maar wees gewaarschuwd. Een parkeerovertreding kan je, afhankelijk van de ernst, tussen de €10 en €100 kosten. Wanneer je in de wintermaanden door Duitsland rijdt, zijn winterbanden een absolute vereiste. Het rijden zonder de gepaste banden tijdens winters weer kan leiden tot een boete van minimaal €60.

Het Duitse snelwegvignet

De wintersportervaring draait om de naadloze overgang van je comfortabele auto-interieur naar de vers besneeuwde skihellingen. Maar wist je al dat het rijden door Duitsland naar deze bekende skimomenten je mogelijk een zogenaamde 'Autobahnvignet' vereist?

Boete voor een ontbrekend vignet

Het rijden op Duitse snelwegen is doorgaans gratis, maar er zijn bepaalde tolwegen en -zones, zoals het Umweltzone ('milieuzone'), waarvoor je een vignet nodig hebt. Het negeren van deze vignetplicht kan je letterlijk duur komen te staan. Bij ontdekking van het ontbreken van een noodzakelijk vignet tijdens het rijden in bijvoorbeeld een Umweltzone, kan er een boete van minimaal €80,- worden opgelegd.

Vignet verkrijgen

Gelukkig is het verkrijgen van zo'n vignet vrij eenvoudig en kost het niet veel. Het vignet is online te bestellen of bij diverse verkooppunten in Duitsland zelf, zoals voertuigkeuringsinstanties en sommige tankstations en autogarages. Het kost je ongeveer €12,50, wat nauwelijks te vergelijken is met de potentiële boete van €80,- voor het rijden zonder vignet. Je vignet, dat op de voorruit van je voertuig moet zitten, is onbeperkt geldig voor het voertuig waarvoor je het hebt aangevraagd.

Nu ben je de hoogte van de regels en boetes op de Duitse wegen tijdens je reis naar de perfecte wintersportbestemming. Het vermijden van overtredingen, zoals snelheidsovertredingen, rijden onder invloed en het niet naleven van de vignetverplichting, zorgt niet alleen voor een veiligere reis, maar bespaart je ook mogelijke boetes en rijverboden. Bereid je goed voor en geniet van een zorgeloze rit naar je winteravontuur.

Terug naar Wintersport vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...