Wintertrex wintersport aanbieding!

Wanneer maak je gebruik van sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je auto meer grip heeft op de weg wanneer de sneeuwomstandigheden enorm slecht zijn. Een ketting wordt daarom om de wielen gedaan en worden vast gemaakt aan de achterkant van het wiel. Een ketting is niet ontworpen voor veelvuldig gebruik maar voor in de meest ernstige weersomstandigheden.

Een goed voorbeeld is wanneer het enorm hard sneeuwt en je met je auto door hoge sneeuw en over verraderlijke wegen moet rijden. Door gebruik te maken van de sneeuwkettingen zul je een enorme zekerheid en houvast krijgen op het wegdek waardoor je meer grip krijgt en makkelijker weg kunt rijden.

Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?

Dit is een vraag die veel mensen stellen. Op de verpakking van iedere ketting staat aangegeven wat de maximum snelheid is die de ketting aankan. Daarnaast staat langs de weg ook vaak aangegeven hoe hard je mag rijden met een sneeuwketting om. De maximum snelheid kan verschillen per land en per weg. In sommige landen mag je maar 30 of 50 kilometer per uur rijden terwijl je in een ander land makkelijk 90 kilometer per uur kan rijden.

Vaak wordt er op een weg vooraf al aangegeven dat je sneeuwkettingen moet monteren. Daarnaast wordt het ook vaak aangegeven hoe hard je mag rijden. Het bord waarbij sneeuwkettingen verplicht wordt, is meestal gecombineerd met een maximum snelheidsbord.


Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Er zijn een aantal landen waar het gebruik of zelfs het hebben van sneeuwkettingen verplicht is. In Frankrijk ben je bijvoorbeeld op winterse bergwegen verplicht om gebruik te maken van sneeuwkettingen.

Ook in Italië ben je verplicht om in de periode van 15 oktober tot 30 april sneeuwkettingen mee te nemen. Dit is wel beperkt tot één gebied. Dit is namelijk alleen in de Aostvallei. In andere delen van Italië heb je niet te maken met deze verplichting.

In Kroatië zijn sneeuwkettingen alleen verplicht wanneer je auto niet voorzien is van winterbanden. Deze verplichting geldt alleen tijdens de wintermaanden.

Ga jij wintersporten in Noorwegen? Dan moet je auto voorzien zijn van winterbanden, spijkerbanden en kettingen wanneer de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn. Sneeuwkettingen worden gebruikt wanneer het aangegeven wordt op de borden.

In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen alleen verplicht wanneer het via verkeersborden wordt aangegeven. Dit geldt ook voor wegen die je in Zwitserland moet rijden.

Verder zijn Sneeuwkettingen zijn verplicht in deze landen: Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden.

Sneeuwkettingen in Duitsland: wanneer zijn ze nodig?

In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht wanneer het aangegeven staat langs de weg. Dit wordt normaliter aangegeven met borden. Het bord waarop aangeduid wordt dat kettingen verplicht zijn, bestaat uit een rond blauw bord met een autoband plus sneeuwketting. In Duitsland moeten de kettingen worden vastgemaakt aan de aangedreven wielen. Verder mag je in Duitsland mét sneeuwkettingen niet harden dan 50 kilometer per uur rijden.

Wat kosten sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en merken. Hierdoor kunnen de prijzen van deze kettingen behoorlijk verschillen. Het is daarom van groot belang dat je gaat kijken waar je de sneeuwketting voor nodig hebt en hoe groot je wiel is. Normaliter variëren de sneeuwkettingen tussen de 30 euro en 550 euro. Het ligt er maar heel aan welke eisen je aan je sneeuwketting stelt.

Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

Het is bij de aankoop van een sneeuwketting van groot belang dat je de juiste sneeuwketting uitkiest. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Als eerste moet je kijken waar je de sneeuwketting precies voor nodig hebt. Is dit alleen voor noodgevallen? Dan kun je beste kiezen voor sneeuwsokken. Ga je echter vaker op wintersport? Dan kun je het beste kiezen voor een traditionele sneeuwketting. Met deze variant kun je namelijk op een veilige manier door de besneeuwde bergen rijden. Daarnaast gaat het metaal lang mee waardoor je één keer een grotere investering moet maken.

Traditionele sneeuwkettingen in diverse prijsklassen:

Na het kiezen van de juiste sneeuwketting komt het volgende punt. Er zijn namelijk twee soorten traditionele sneeuwkettingen. Dit zijn de kettingen met een manuele spanning of de kettingen met automatische spanning. Bij de manuele spanning zul je dus zelf de ketting om je band moeten spannen. Een groot voordeel hiervan is dat de ketting relatief voordelig is. Het nadeel is alleen wel dat je moet oefenen met het aanbrengen van de sneeuwketting. De sneeuwkettingen met automatische spanning zijn daar tegenover weer enorm handig in gebruik. Ze zitten binnen een minuut om je band. Houdt er wel rekening mee dat deze vaak duurder zijn en dat je maximum snelheid beperkt wordt tot 50 kilometer per uur.

Sneeuwkettingen met automatische spanning:

Als laatste moet je kijken naar de afmetingen van de sneeuwkettingen en je banden. De afmetingen van je banden kun je terugvinden aan de zijkant van de band. Er kan bijvoorbeeld 165/65 R 15 91H TL staan. Het nummertje “15” heb jij nodig om de juiste afmeting van de sneeuwketting te kopen. De “15” staat namelijk voor de maat van de velgen in inches. Dit wordt ook wel de velgdiameter genoemd. De andere nummers zijn:

  • 165: de breedte van de band in millimeters
  • 65: de hoogte en breedte verhouding van de band in procenten

Vaak kun je deze getallen online invullen en wordt er automatisch berekend welke kettingen geschikt zijn voor jouw banden.

Handige tips

  • Laat je adviseren bij de aankoop van de sneeuwkettingen.
  • Zorg dat je de handleiding voor het begin van de vakantie hebt gelezen.
  • Oefen een aantal keer op je gemak met het omleggen van de traditionele manuele sneeuwkettingen, zodat je in de sneeuwgebieden niet voor verrassingen komt te staan.
  • Voor vertrek kun je het beste de wieldoppen van de banden verwijderen. Deze worden namelijk beschadigd door de kettingen.
  • Zorg ervoor dat je de ketting makkelijk kunt pakken indien je ze nodig hebt.
  • De kettingen omleggen is niet echt een plezierig werkje. Het is voor jezelf fijner om handschoenen, een ouder jas, een fluorescerend hesje, een kokosmatje en eventueel een zaklantaarn bij de kettingen in de buurt te hebben.
  • Zorg dat de sneeuwkettingen altijd om de aangedreven wielen gelegd worden.
  • Reinig de kettingen bij thuiskomst met warm water en droog ze af. Bewaar ze ook op een droge plaats, dan kun je langer gebruik maken van de kettingen.
Terug naar Wintersport vakantie
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...