Wintertrex wintersport aanbieding!

Belangrijke eigenschappen van een skibroek

Je skibroek pas je aan op je eigen ski stijl. Welke broek je kiest kan dus afhangen van naar wat voor soort gebied je gaat, je inspanning tijdens een afdaling en hoe vaak je denkt in of op de sneeuw te belanden. Ben jij op zoek naar een nieuwe skibroek? Let dan vooral op deze drie eigenschappen: waterdichtheid, warmte en ventilatie. 

Lees ook : ski handschoenen of wanten?

Waterdichtheid

De meeste skibroeken zijn gemaakt van een waterdicht materiaal of een waterproof coating. Dit zorgt ervoor dat wanneer jij met je skibroek in de sneeuw gaat zitten, deze niet gelijk helemaal nat zal worden. Afhankelijk van de dichtheid die jij kiest, zal je broek sneller nat worden of juist langer droog blijven. Ben jij een beginnende skiër dan is het bijvoorbeeld verstandig om te kijken naar een broek die een hoge waterdichtheid heeft. Deze waterdichtheid wordt uitgedrukt in mm en wordt ook wel de waterkolom genoemd.

Er zijn verschillende gradaties waterkolommen waar je uit kunt kiezen:

  • Water resistent tot 5.000mm: Behandeld met een waterafstotende coating zal deze waterdichtheid je droog houden in lichte sneeuw maar absorbeert wel snel regen.
     
  • Lage waterdichtheid 5.000 tot 10.000mm: Deze broeken hebben vaak een waterproof materiaal of betere coating dan de water resistent versie.
    Geschikt voor lichte sneeuw en lichte regenval.
     
  • Medium waterdichtheid 10.000 tot 15.000mm: Deze waterdichtheid wordt het meest gekozen voor skibroeken. Het is vaak een combinatie van waterdichte stof en een goede coating.
    Geschikt voor lichte tot matige sneeuw en lichte regenval.
     
  • Hoge waterdichtheid 15.000 tot 20.000mm: Deze waterdichtheid is aan te raden voor wintersporters die in vrijwel iedere conditie de piste op gaan.
    Geschikt voor een heftig sneeuwbui, natte sneeuw en regen.
     
  • Zeer hoge waterdichtheid >20.000mm: Met een combinatie van de beste waterproof materialen en de beste waterdichte coating zal deze waterdichtheid je droog en warm houden in welke weersomstandigheden dan ook.
    Geschikt voor aanhoudende sneeuwval en en regen.
     

Een skibroek of andere wintersportkleding items zullen nooit helemaal waterdicht zijn. De reden hiervoor is dat je transpireert tijdens het inspannen gedurende een afdaling. Deze transpiratie zal moeten worden afgevoerd door niet alleen je kleding maar ook je jas en broek. Zo hebben de meeste ski broeken en ski jassen een waterproof materiaal met poriën. Deze poriën zijn groter dan een molecule zweet maar kleiner dan een molecule water waardoor het de kans krijgt om te ademen maar toch waterdicht is.

Critical taped of fully taped skibroek

Ook de naden spelen een rol wanneer je gaat kijken naar waterdichtheid. De naden worden met een speciale waterdichte tape gesealed waardoor ook hier vocht niet de kans krijgt om binnen te komen. Bij critical taping worden alleen de naden die het meest worden blootgesteld aan nattigheid waterdicht gemaakt met deze tape. Kies je voor fully taped broeken dan is iedere naad op deze manier afgewerkt en kan er geen vocht binnen dringen.

Warmte

Een broek zonder isolatie wordt ook wel een shell genoemd. Deze broeken zijn bestand tegen neerslag maar zullen je niet veel warmte bieden. Het is dan ook aangeraden onder deze broeken een goede dikke laag van thermokleding te dragen. In ruil voor warmte krijg je er wel veel comfort voor terug. Deze broeken zijn redelijk dun en fijn om te dragen.

Voor de iets koudere dagen kun je kiezen voor een geïsoleerde of licht geïsoleerde broek. De isolatielaag helpt de warmte in de broek te houden zodat deze niet kan ontsnappen. Ga jij de echt koude temperaturen in, dan kan je deze broek combineren met extra warme onderkleding.

De warmere broeken hebben vaak een synthetische isolatielaag. Deze materialen zijn geavanceerd in het bewaren van de warmte zodat je lichaam zelfs warm wordt gehouden in constant koude temperaturen. Wel kan de stof minder goed ademen waardoor deze niet wordt aangeraden voor de zonnige en warme wintersport dagen.

Ben jij een echte die hard en ga jij ongeacht welke weer dan ook de bergen op? Dan is een van de warmste broeken een goede optie voor jou. Met isolatie en speciale warmte eigenschappen houdt deze broek jou warm in de meest extreme kou.

Ademend vermogen

Zoals al eerder benoemd is het belangrijk dat jouw skibroek zweet molecules door laat en water molecules van buiten tegen houdt. Dit voorkomt dat het zweet in je kleding en onder je buitenkleding blijft zitten. Hoe hoger het ademend vermogen, hoe meer zweet molecules er kunnen ontsnappen en des te beter de broek je op een consistent warmte level kan houden.

Het ademend vermogen wordt uitgedrukt in gram, en ook hier zijn weer verschillende gradaties in:

  • Laag ademend vermogen tot 5.000g

​Deze kleding kan tot op een bepaalde hoogte ademen, maar niet voldoende om het zweet af te voeren wanneer je je goed inspant. Hierdoor krijg je het ook weer sneller koud wanneer je eventjes stil staat.

  • Matig ademend vermogen 5.000 tot 10.000g:

Voldoende ademend vermogen om de dag door te komen met een gemiddelde en zo af en toe hoge inspanning. Te veel hoge inspanning met niet de juiste lagen kleding zullen ervoor zorgen dat je toch weer zweterig wordt.

  • Gemiddeld ademend vermogen 10.000 tot 15.000g:

Deze skibroeken worden over het algemeen het meest gebruikt omdat deze van goed kwaliteit zijn met een redelijke prijs. Bestand tegen een hele dag gemiddelde inspanning maar ook de wat hogere inspanningsmomenten.

  • Hoog ademend vermogen 15.000 tot 20.000g:

Deze broeken zijn geschikt voor de skier of snowboarder die zich flink in het zweet weet ter werken tijdens een uitdagend afdaling. Het hoge ademend vermogen zorgt ervoor dat je de gehele dag zweetvrij blijft.

  • Zeer hoog ademend vermogen 20.000>g:

Dit is het hoogst mogelijk ademend vermogen niveau. Deze broeken zullen je bij ieder zware inspanning de hele dag door droog en zweetvrij houden.

Welke skibroek moet ik hebben?

De bovengenoemde eigenschappen zijn belangrijk bij het uitkiezen van een goede skibroek zodat deze jou tegen verschillende omstandigheden kan beschermen. Daarnaast is er ook nog eens keuze uit verschillende modellen, pasvormen en andere kenmerken die een grote rol spelen tijdens jouw activiteiten.

De pasvorm

Hoewel je vroeger haast geen andere keus had, kun je tegenwoordig kiezen voor een slim fit skibroek. Deze broek is gemaakt van geavanceerde waterafstotende en winddichte stoffen die redelijk dun zijn. Het resultaat is dan ook een comfortabele slim fit skibroek met dezelfde warmte eigenschappen als een dikkere skibroek.

De regular skibroek heeft voldoende ruimte om er nog lagen onderkleding onder te dragen. Deze broek is comfortabel maar ook weer niet te los of baggy zoals de oudere modellen.

De losse skibroek geeft je de mogelijkheid om vrijuit te bewegen en flexibel te zijn wanneer dit nodig is. Deze broek is dan ook geliefd onder de freestyle skiers en snowboarders. Hoewel de slim fit broeken op het moment trendy zijn, worden de losse skibroeken nog steeds veel gedragen.

Verschillende heup modellen

De meeste broeken zullen elastiek rond de heup bevatten waardoor de broek mooi aan het lichaam aansluit en daarbij een zeker mate van comfort geeft. Sommige broeken hebben dan ook aanpasbaar systeem van binnen of buiten waardoor de broek naar eigen maat strakker of losser kan worden gemaakt. Andere broeken hebben dan weer een bijbehorende riem of riem lussen waarmee de broek vast kan worden gezet om afzakking te voorkomen.

Zo zijn er ook skibroeken met suspenders die de broek hoog houden. Hierbij is er keuze uit losse suspenders die van de broek af kunnen worden genomen of suspenders die al aan de broek vast zitten. Broeken met ingebouwde suspenders lopen vaak iets hoger op waardoor sneeuw zeker weten buiten de broek blijft.

Andere features

  • Snow gaiters: De snow gaiter zul je waarschijnlijk op iedere skibroek terug vinden. Het is een waterdichte beschermingslaag die tot aan je enkel loopt en hier met een elastiek strak wordt getrokken. Op deze manier zal omhoogkomend sneeuw en nattigheid niet verder de kans krijgen om in je broek te kruipen.
     
  • Ventilatiegaten: De meeste skibroeken hebben ook ventilatiegaten die bedoeld zijn om de lucht te circuleren en de temperatuur te regelen. Deze ventilatiegaten zijn voorzien van een gaas en kunnen ook nog wel eens worden afgesloten met een rits.
     
  • Zakken: Verschillende type skibroeken hebben ook andere zakken. Zo hebben de slim fit broeken vaak geen of maar een zak waar net een skipasje in gaat. De iets wijdere broeken hebben dan weer genoeg zakken met ritsen om andere spullen zoals een lipbalm of muts in te bewaren.
     

Nu jij op de hoogte bent van de verschillende functies van een skibroek en de diverse modellen, is het aan jou de keus het best passende model voor jezelf te kiezen!

Ook handig om te weten: zo moet je skikleding wassen >

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...