Wintertrex wintersport aanbieding!

Wat is rolskiën?

Het rolskiën is een alternatieve trainingsvorm welke je optimaal voorbereidt op je wintersport vakantie. Mensen die veel doen langlaufen, zullen deze sport ook uitoefenen. Dit kun je namelijk het hele jaar door doen waardoor je conditie niet achteruit gaat of zelfs verbetert. De sport kan overal uitgeoefend worden. Op de weg, in het bos en door de natuur. Bij rolskiën worden er lange afstanden afgelegd. De skiërs moeten wel verplicht een helm dragen met beschermende kleding.

Kun je rolskiën in de regen?

Het korte antwoord is ja, je kan rolskiën in de regen. Het enige wat je nodig hebt is een gladde, geasfalteerde weg. Hierbij maakt het niet uit of het regent, hard waait of sneeuwt. Zorg er wel voor dat je tijdens het rolskiën warm genoeg aan bent en regenbestendige kleding aan hebt. Rolskiën kun je echter wel beter laten wanneer het enorm hard regent. Het zicht wordt namelijk te erg geblokkeerd dat het bijna onmogelijk is om nog een goede rit neer te zetten.


Het leerproces

Er zijn een aantal verschillende technieken die je kan gebruiken tijdens het rolskiën. Het rolskiën leer je niet zo maar en vereist een bepaalde techniek. Wij raden je daarom aan om eens een cursus of training te volgen. Met deze trainingen kan je ervoor zorgen dat je beter en sneller wordt. Wij leggen je uit hoe je moet rolskiën, wat het beste is voor beginners en welke technieken er zijn.

Hoe moet je rolskiën?

Rolskiën is enorm vergelijkbaar met het langlaufen. Je hebt je twee rolski's die je horizontaal naast elkaar hebt staan. Je kan er bij het rolskiën voor kiezen om verschillende technieken toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld diagonaal, skaten of dubbelstok afzet zijn. Bij het rolskiën heb je dus rolski's, stokken, bescherming en een helm nodig.

Rolskiën voor beginners

Wij raden beginnende rolskiërs aan om trainingen te volgen. Er zijn in Nederland verschillende verenigingen waar je deze cursussen en trainingen kunt doen. Je krijgt hierbij de uitleg hoe je het beste kunt rolskiën, maar ook met name hoe je veilig de weg op kunt. Daarnaast worden er tijdens de trainingen en cursussen ook technieken gegeven die betrekking hebben op het langlaufen. Deze trainingen worden op lege terreinen gehouden, zodat je rustig kunt beginnen met het oefenen en rijden, zonder rekening te houden met verkeer.

De verschillende technieken die je kan gebruiken

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken bij deze sport. Er is een klassieke techniek en skate techniek. Het is daarom belangrijk dat je weet wat beide inhouden, en welke het beste bij je past. 

Klassieke techniek

Er zijn verschillende rolski's die gepaard gaan met de technieken. Bij de klassieke techniek hebben de rolski's een blokkering in het achterwiel. Deze blokkering zorgt ervoor dat skiërs een achterwaartse afzet kunnen maken. Dit kan gedaan worden zonder dat je wegglijdt. Bij de klassieke techniek is het belangrijk dat je op het juiste moment je afzet. Heb je de techniek goed onder de knie? Dan kun je ook in de sneeuw goed langlaufen. Met de klassieke techniek kun je langere afstanden maken waardoor je in de sneeuw ook een aantal uren kunt gaan langlaufen.

De skatetechniek

Dan is er nog de skatetechniek. De naam zegt het al; de skiër gaat net als skaten te werk. De rolski's worden zijwaarts afgezet net zoals bij het skaten en schaatsen. Ook voor deze techniek zijn er speciale rolski's. De rolski's die je voor deze techniek gebruikt, hebben snelle of langzame wielen. Op deze manier ben je echt bezig met het trainen van je conditie en snelheid. De stokken gebruik je bij de skatetechniek voor het ondersteunen van je beenafzet.

De berg op rolskiën

Je zult tijdens je toch niet alleen op vlakke oppervlaktes aan het rijden zijn. Er zijn namelijk ook een aantal bergen die je moet beklimmen. Hoe doe je dat? Bij het rolskiën bestaat er iets als een klimpas. Hiermee zorg je ervoor dat je op een veilige en snelle manier de berg op kunt klimmen. Een berg beklimmen met rolski's is erg zwaar en kost veel energie. Een goede training is daarom belangrijk om dit zo snel mogelijk uit te voeren. Let er bij het rolskiën op dat je goed uit kunt glijden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk gewicht op één van de twee ski's legt. Gebruik je stokken om het uitglijden te stimuleren. Zorg echter dat je niet je stokken gaat gebruiken om je vooruit te duwen.

Maak gebruik van de juiste rolski stokken

Tijdens het rolskiën maak je gebruik van een paar stokken. Deze stokken lijken op de stokken die je gebruikt tijdens het skiën en langlaufen. Echter zijn ze toch iets anders. Deze stokken hebben namelijk geen bescherming. De punt steekt hierdoor verder uit waardoor ze langer mee gaan. Daarnaast is het ook handig dat deze punten verder uitsteken omdat ze hierdoor beter vast zitten aan de stok zelf. De punten kun je zelf scherp houden.

Je houdt de punt scherp door de punt schuin en aan de top te slijpen. De bovenkant van de punt moet met een vlakkere hoek geslepen worden zodat je een goede grip behoudt. Zorg ervoor dat je alleen aan de lange schuine zijde de punt slijpt. Doe je dit namelijk aan de andere zijde? Dan kun je ervoor zorgen dat je punt juist botter wordt of vierkant wordt. Dit wil je voorkomen zodat je een goede grip hebt tijdens het afzetten met de stokken.

Hoe trek je rolski's aan?

Voordat je de rolski schoenen aantrekt, is het belangrijk dat je de juiste sokken aan hebt. Draag sokken die lang genoeg zijn, zodat je geen last krijgt van schuurplekken of blaren. Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende rolski schoenen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste schoenen koopt. Er zijn winterschoenen en zomerschoenen. Hierdoor kun je met zowel warm als koud weer comfortabel gaan rolskiën.

Hoe rem je tijdens het rolskiën?

Je hebt een goede afstand afgelegd en wilt graag even een kleine pauze nemen. Hierdoor zul je moeten stoppen maar door de hoge snelheid kan het moeilijk zijn om dit voor elkaar te krijgen. Het remmen is niet altijd even makkelijk en moet je een goede techniek bezitten. Het is namelijk niet mogelijk om een noodstop te maken. Het remmen doe je door de stokken te gebruiken of door een speciaal soort materiaal dat op de rolski wordt gemonteerd. Dit laatste is een rubberblok dat veelvuldig gebruikt wordt. Tijdens het rolskiën kun je je voet naar voren schuiven waarmee je het rubberblok op het wiel duwt.

Uiteindelijk kun je natuurlijk aan de slag gaan met wintersport oefeningen om je goed voor te bereiden op een vakantie, maar rolskiën is wat dat betreft wellicht een betere optie. Het kost wel een kleine investering, maar zo kun je wel het hele laagseizoen vooruit!

Terug naar Kleding & materiaal
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...