Decathlon Wintersport Shop

Wat is jouw ski niveau?

De lengte van je ski's wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Zo is het belangrijk te kijken naar je eigen lengte, het type ski wat je wilt gaan gebruiken, maar vooral ook jouw ski niveau. Beslis voor jezelf tot welk ski niveau jij behoort.

Beginnend
Je kan jezelf tot een beginnende skiër rekenen wanneer je nog nooit op ski's hebt gestaan of pas een paar lessen hebt gehad. Je begint bij de lagere en bredere pistes waar je voldoende ruimte hebt om bochten te maken. Om de vaardigheden op de juiste manier te leren is het belangrijk een geschikt paar ski's hiervoor te gebruiken.

Intermediair
Jij hebt al regelmatig op ski's gestaan en kan hierop prima je weg vinden. De steilere en meer uitdagende afdalingen zijn dan ook geen enkel probleem voor jou. Je skiet op een hoog tempo en houdt ervan om nieuwe technieken uit te proberen, hier valt dan ook altijd wel wat aan te verbeteren.

Geavanceerd
Een wintersport overslaan is geen optie voor jou. Skiën is voor jou weggelegd en je doet dan ook niets liever dan het opzoek gaan naar de beste ski bestemming voor je volgende trip. Geen enkele afdalingen of off-piste gebied is te lastig voor jou en je bent dan ook altijd opzoek naar een nieuwe nog extremere uitdaging.

Verschillende soorten ski's

Er zijn verschillende soorten ski's die ieder weer verschillende kenmerken hebben. Zo zijn de een gemaakt om snelheid te maken en de ander weer voor het onder de knie krijgen van de juiste technieken. Kies voor jezelf welk soort skiër jij bent en welke ski je hier het best voor kunt gebruiken.

1. All-mountain
Zoals de naam al doet laten merken, is deze ski geschikt voor het hele berg gedeelte. Of dit nou de iets langzamere afdalingen zijn, de stukjes poeder sneeuw of juist de geprepareerde pistes. De all-mountain ski is over het algemeen een iets bredere ski en heeft hierdoor een goede grip in hopen sneeuw op de piste, maar vloeit ook door het lossere poedersneeuw heen. De ski is dan ook geliefd onder beginners maar wordt ook door veel ervaren skiërs gebruikt.

2. Sport
Deze ski is gemaakt voor piste afdalingen en is minder geschikt voor de off-piste poeder afdalingen. De ski is allround en dus ook voor een bredere doelgroep te gebruiken. Je kan er zowel korte als lange bochten mee maken met een gemiddelde of hoge snelheid. Wel vergen de ski's wat techniek en kracht van jou als skiër en je zult dus wel al wat ervaring met skiën moeten hebben. Er zijn ook andere modellen beschikbaar die wat minder techniek en kracht vereist waardoor deze dan wel weer goed te gebruiken zijn voor de wat minder ervaren skiër.

3. Race
Deze ski's zijn geschikt voor de echte snelheidsduivels en perfect voor het maken van lange bochten met hoge snelheden. De ski's zijn zeer stabiel en hebben een goede kantengrip in lange bochten op een harde piste. Om deze ski's te gebruiken moet je zeker een geavanceerde skiër zijn die de juiste technieken onder controle heeft. Deze race modellen worden ook gebruikt voor wedstrijden en zijn dus niet geschikt voor de relaxte vakantieskiër.

4. Slalom
De slalom ski is gemaakt voor het maken van korte bochten op een hoge snelheid. Je hebt een hoge stabiliteit en ook de kantengrip op harde pistes is zeer goed. Deze ski is een aanrader voor de ervaren skiër die de juiste techniek bevat voor het slalom skiën op steile pistes.

5. Freeride
Houd jij wel van de off-piste stukjes, dan is de brede freeride ski wat voor jou. Deze ski's zijn speciaal gemaakt voor afdalingen in vers poedersneeuw en bieden dankzij de brede ski meer drijfvermogen en grip. Deze ski's worden steeds vaker ontwikkeld zodat ze ook op de piste prima hun weg kunnen vinden. Afhankelijk van jouw niveau zijn er verschillende modellen om uit te kiezen, voor de beginnende freerider of een snellere variant voor de ervaren pro's.


Lange of kortere ski's?

Korte ski's
Met een korte ski is het gemakkelijker kortere bochten te maken. Veel beginnende skiërs kiezen dan ook voor een korte ski omdat deze vaak speelser en niet al te stijf aan voelt. Over het algemeen is de korte ski bedoelt om de techniek onder de knie te krijgen zonder hier een al te hoge snelheid bij aan te nemen. Wil je wel in een hoge snelheid naar beneden? Dit is zeker mogelijk met korte ski's maar vereist wel een goede techniek. Korte ski's zijn minder geschikt voor het maken van lange bochten.

Lange ski's
Een lange ski is geschikt voor lange bochten en bieden meer stabiliteit dan de korte ski's. Doordat het oppervlak waarmee je de sneeuw raakt groter is heb je meer drijfvermogen. Ook zijn de ski's perfect off-piste te gebruiken. Dankzij de lengte worden oneffenheden in de sneeuw gladgestreken en ga jij zonder al te veel hobbels de afdalingen af. Deze langere ski's worden vaak door de intermediaire of geavanceerde skiër gebruikt.

Welke ski lengte is geschikt voor mij?

Nu je op de hoogte bent van je eigen ski niveau, het soort ski's en de functie van de verschillende lengtes, is het tijd om te kijken naar de best passende lengte. Aan de hand van het niveau en het gebied wordt een onderverdeling gemaakt van verschillende lengtes die hiervoor geschikt zijn:

All-mountain
Kies voor een ski rond jouw eigen lichaamslengte.

Piste skiër
Beginner: Korte ski's tussen schouder- en neushoogte zijn het meest geschikt voor een beginnende skiër. Draaien met deze ski's gaat relatief gemakkelijker zodat de techniek geleerd kan worden.

Gevorderd met korte bochten: Hier is een ski met schouderhoogte het best. Een korte ski met veel pit.

Gevorderd met lange bochten: Voor het maken van lange bochten is een ski tussen neus en lichaamslengte aangeraden.

off-piste skiër
Intermediair: Als off-piste skiër bezit je al over vele technieken waarmee je dit uitdagende gebied kan betreden. Lange ski's rond je eigen lichaamslengte zijn hier het meest geschikt voor. Ben je juist van de extreem steile hellingen en bossen dan is het aangeraden voor een iets kortere ski te gaan rondom ooghoogte.

Snelheid met lange bochten: Om meer snelheid te maken kies je voor ski's langer dan je eigen lichaamslengte.

Terug naar Skiën
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige wintersport koopgidsen samengesteld. Van ski tot snowboard en van helm tot handschoen. Wintersport kleding & materialen koopgids Koopgids voor skiërs Snowboard koopgids Snowboard bindingen koopgids Wintersportkleding Bekijk alle koopgidsen hier...