Veiligheid

Veiligheid

De veiligheid van uzelf en die van u familie of vrienden is heel belangrijk op wintersport. Nummer 1 is altijd: eigen veiligheid eerst, daarna let u altijd goed op uw gezelschap. Neem altijd de aangegeven geprepareerde skipiste en kijk goed naar alle bordjes en signaleringen, ze zijn er niet voor niets!

Veiligheid begint natuurlijk met hele simpele dingen, zoals zonnebrand en lippenbalsem. Daarnaast moet u zich altijd beseffen waar u bent. Het lijkt wel een grote speeltuin, maar het is toch midden in de natuur en er is niets zo krachtig en veranderlijk als moeder natuur. In de uiterste gevallen heeft u te maken met rotsen waar u vanaf kunt vallen, gletsjerspleten, hoogteziekte en lawines.

Beschermings- en veiligheidsmiddelen

De beste remedie tegen gevaar is ervaring. Indien u dit nog niet heeft, is het belangrijk om onderstaande beschermings/veiligheidsmiddelen te lezen:

 1. Altijd mee in uw rugzak:
  – Een goede zonnebril en sneeuwbril. Het weer kan ineens omslaan van prachtig zonnig naar dichte mist en sneeuwval. Neem daarom altijd beide brillen mee! Bekijk voordat u de piste op gaat het weerbericht. Bij ieder dalstation staat er wel een monitor met het weer voor die dag.
  – Eerste hulp mapje (pleisters, schaartje etc.)
  – Een helm
 2. Lessen volgen: Mocht u nog nooit op de latten of op een board hebben gestaan is dit een must. Het beste is nog om even in Nederland 5 of 10 lessen te volgen.
 3. Laat u niet meeslepen met de groep als daar al gevorderde wintersporters bij zitten. Weet wat u kan en zorg voor geen zelfoverschatting, oordeel zelf of u iets kan of niet en kijk ook naar de snelheid.
 4. Zorg voor een paar goede handschoenen. Voor de snowboarders onder ons, zorg ervoor dat er wat extra verstevigingen in zitten.
 5. Mocht u toch denken: Ik ga lekker een stukje mee Off-Piste, zorg er dan voor dat uw jack uitgerust is met een lawine detectiesysteem.

En tot slot, denk erom: gevaar op de berg is altijd aanwezig!

Terug naar overzicht