Een snowboard is natuurlijk heel anders dan ski’s. Een snowboard is één grote plank met voor en achter plaats om uw schoenen in te zetten. Snowboards zijn net zoals ski's verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Maar welke soort is het meest geschikt voor u? Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals lengte, ervaring, gewicht en waarvoor u een sneeuwboard gaat gebruiken.

De verschillende soorten

Hieronder vindt u de verschillende soorten snowboards en leest u waarvoor deze geschikt zijn.

  • Freeride snowboards 
    Een freeride snowboard is vaak langer dan een freestyle board, waardoor het qua lengte ongeveer tussen uw kin en wenkbrauwen komt. Deze snowboards kunnen vrijwel voor iedere stijl worden gebruikt. In het funpark, off-piste en ook op de piste zijn deze boards te gebruiken. Een freeride snowboard is zo ontworpen dat u er goed mee door poedersneeuw kunt snowboarden en voornamelijk naar één kant kunt uitglijden. Deze boards zijn geschikt voor zowel beginners als all-mountain snowboarders. Vaak worden deze snowboards gebruikt met softboots, straps of flow-in bindingen.
  • Alpine / carving snowboards
    Deze boards zijn speciaal gemaakt voor hoge snelheden en worden vooral gebruikt tijdens grote slalom- en afdalingkampioenschappen. Met dit snowboard kunt u scherpe bochten maken en snel van kant wisselen, zonder uw snelheid te verliezen. Alpine snowboards lijken van de soorten boards het meeste op ski's, de voorkant is vaak rond en de achterkant recht en plat. Een alpine snowboard is niet geschikt voor beginnende snowboarders, want bij iedere fout is er een grote kans op vallen aanwezig. Met carving snowboards kunt u alleen op de piste snowboarden. Het verschil tussen een carving board en een alpine board, is dat de carving iets minder stijf is waardoor u ook op minder steile pistes met een lage snelheid kunt snowboarden.
  • Freestyle snowboards
    Freestyle snowboards worden het meest gebruikt in een funpark of halfpipe aangezien deze boards vooral zijn bedoeld voor stunts, jumps en tricks. Deze boarden zijn vaak korter, flexibeler en breder dan een freeride board waardoor u makkelijk kleine bochten kunt maken. Doordat een freestyle snowboard minder stijf is, kunt u dit board goed onder controle houden en gemakkelijk besturen. Dit zorgt ervoor dat beginnende snowboarders vaak voor dit snowboard zullen kiezen. Vaak worden deze snowboards gebruikt met softboots, straps of flow-in bindingen.