Sneeuwzekerheid

Sneeuwzekerheid

De meeste wintersporters worden gek bij de gedachte dat er geen sneeuw ligt op de bestemming wanneer zij daar aankomen. Het groene gras wil niemand zien als hij/zij aankomt. Gelukkig kan ieder gebied tegenwoordig kunstsneeuw produceren mits het daarvoor koud genoeg is. De kans dat u kunt skiën is aanzienlijk verhoogd door deze technologie. 

Maar waar kunt u een sneeuwzeker gebied aan herkennen en aan welke eisen moet het voldoen? Hieronder volgen wat voorwaarden waar een sneeuwzeker gebied aan moet voldoen.

Voorwaarde 1

Ten eerste moet een gebied hoog liggen wat iedereen zal snappen. Een hooggelegen gebied kan goed sneeuw opvangen en dit ook veel langer vasthouden. De reden waarom er in de Alpen altijd voldoende sneeuw ligt, is omdat de pieken reiken tot wel 4000 meter. In Scandinavië zijn de toppen veel lager, maar dat werelddeel ligt weer een stuk noordelijker en daar is het dus ook kouder in de winter.

Voorwaarde 2

Over het algemeen moet een sneeuwzeker gebied ook pistes hebben boven de 2000 meter. Mocht het in de wintermaanden beneden in het dal dan groen zijn, dan is er een grote kans dat u boven de 2000 meter gewoon heerlijk kunt wintersporten. Aan de andere kant kan een gebied wel hoog liggen, maar als er geen sneeuw ligt kunt u nog niets. Daarom is de ligging van een gebied ook belangrijk.

Voorwaarde 3

De geografische ligging is misschien nog wel belangrijker dan de hoogte, bergwanden kunnen namelijk fronten en wolken tegenhouden waardoor er aan de ene kant van de berg een hele dump valt, terwijl het aan de andere kant van de berg misschien wel volle bak zon is. Dit verklaart ook waarom er over een kleine afstand enorme verschillen in sneeuwhoogte kunnen ontstaan.

De Vorarlberg in Oostenrijk is een goed voorbeeld hiervan, deze berg pakt in de winter altijd een hoop sneeuwfronten mee, waardoor er altijd voldoende sneeuw ligt. Zelfs de gebieden die op en rond deze berg wat lager liggen gelden evengoed als sneeuwzeker. Ook de gehele Alpenhoofdkam is een zeer belangrijke factor voor sneeuw aan de noordkant of zuidkant.

Een combinatie van bovenstaande factoren maakt dat een gebied zich als sneeuwzeker bestempelt. Er zijn zelfs gebieden die zich 100% sneeuwzeker noemen!

Terug naar overzicht