Soorten ski's

Wanneer u gaat skiën, zijn er veel verschillende soorten ski's waaruit u kunt kiezen. Elke ski heeft namelijk zijn eigen kenmerken zoals lengte, flexibiliteit en breedte. Welke ski goed bij u past en waarvoor de ski geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Allereerst is ervaring natuurlijk erg belangrijk: gaat u voor het eerst skiën of heeft al ervaring? Ook snelheid, waar u gaat skiën en welke soort skiër u bent zijn factoren die bepalen welke ski's voor u geschikt zijn. Meestal zijn ski's voor dames lichter van gewicht en draaien ze iets makkelijker, waardoor er rekening wordt gehouden met de bouw van vrouwen.

De verschillende soorten

Hieronder vindt u verschillende soorten ski's en leest u waarvoor deze geschikt zijn.

 • Allround ski
  Een allround ski wordt ook wel de 'easy carver genoemd en is een makkelijk draaiende ski die u goed onder controle kunt houden. Deze ski's zijn geschikt voor vrijwel alle pistes en omstandigheden en prima te gebruiken voor zowel beginners als gevorderden. Een allround ski is zeker een geschikte ski voor een wintersportvakantie.
 • Sportieve ski
  Een sportieve ski is een moderne allround ski voor de veeleisende skiër. Deze ski's zijn erg veelzijdig waardoor u zowel korte als lange bochten kunt maken. Vooral voor gevorderde skiërs zijn deze ski's geschikt vanwege de vereiste techniek. Houdt u van snelheid en bent u een ervaren skiër, dan is zijn deze ski's voor u geschikt.
 • All mountain
  Deze ski's zijn de laatste jaren het meest populair. U kunt met deze ski terecht op de hele berg: van geprepareerde pistes tot off-piste afdelingen! Deze ski is geschikt voor minder veeleisende wintersporters, zowel beginnend als ervaren.
 • Race ski
  Race ski's worden veelal gebruikt voor wedstrijskiën en zijn daarom minder geschikt voor een wintersportvakantie. Met deze ski's kunt u snelheid en lange bochten maken, maar korte bochten draaien is niet mogelijk met deze ski's.
 • Freeride ski
  Deze ski's zijn zijn gemaakt voor afdalingen in de sneeuw naast de piste. Freeride ski's zijn erg breed, waardoor ze langzamer kanten en minder kantengrip hebben dan andere pisteski's. Deze ski's zijn vooral geschikt voor freeriders.
 • Slalom ski
  Een slalom ski heeft zeer goede kantengrip op harde pistes bij korte bochten en heeft een hoge stabiliteit. De ski is niet geschikt voor beginners, maar voor ervaren skiërs die graag korte bochten willen draaien. Ook voor wedstrijdskiërs zijn deze ski's geschikt.