Italië

Italië groeit meer en meer als interessant wintersportland. Prachtige skigebieden tussen grote rotsformaties zorgen voor een unieke sfeer, maar pas sinds kort is Italië weer doorgebroken als wintersportland. De voornaamste reden hiervoor is, naast dat veel skiërs hun ervaring in Italië als hoogtepunt zien, dat een wintersportvakantie tegenwoordig veel geld kost. De vraag naar betaalbare vakanties is flink toegenomen en kortweg zijn veel organisaties daarop ingesprongen: een Italiaanse wintersportvakantie is daardoor betaalbaar. En er zijn meer voordelen voor wintersporters in Italië. Zo hoeft men slechts te beschikken over één liftpas.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was Italië een mateloos populair wintersportland, maar tot voor kort was Italië in de jaren daarna nauwelijks in trek omdat het land vele jaren had te maken met winters zonder sneeuw. Inmiddels heeft Italië zijn ‘rentree’ gemaakt op het gebied van wintersport. De streek Val Gardena is bij wintersporters net als vroeger weer erg in trek en ook het indrukwekkende Dolomietenlandschap wekt weer enorme belangstelling. Dit is mede gerealiseerd door de opkomst van het kunstsneeuw. Sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat Italië niet meer afhankelijk is van de natuur.

De grootste skicarrousel

Met Dolomiti Superski, de grootste skicarrousel ter wereld, heeft Italië een waar magneet in ‘huis’. Het skigebied ligt aan de zuidoostkant van de Alpen en wordt gevormd door twaalf regio’s. Hiervan zijn onder andere de plaatsen Cortina d’Ampezzo, Alta Badia, Val Gardena, Seiseralm, Fassatel, Karersee, Hochpustertal en Felimstal Obereggen, Trevalli en Civatta erg bekend. Gezellige, ouderwetse, luxe en sfeervolle dorpjes ontbreken in deze gebieden niet.

De streek Val Gardena, eveneens razend populair, ligt in de provincie Zuid-Tirol in Noord-Italië en midden in de Dolomieten. Omdat de skigebieden van de drie plaatsen Wolkenstein (1.563 meter), St. Christina (1.418 meter) en St. Ulrich (1.236 meter) perfect bij elkaar zijn aangesloten, weet menig wintersporter de weg naar Val Gardena te vinden. Daarbij zorgen naburige skiparadijzen als Seiseralm en Sella Ronda met hun unieke, vlakke en steile pistes ervoor dat dit gebied nóg aantrekkelijker wordt. Ook het Kronplatz-skigebied doet het goed onder de wintersporters. Het gebied is aangesloten bij Dolomitri Superski. In de winter is vooral het Vinschauger Oberland op de grens van Italië en Oostenrijk een aanrader. Men kan daar in het wintersportcentrum onder meer skiën, snowboarden en langlaufen.

Ook in Val di Fiemme kan men langlaufen. Dat is het grootste langlaufcentra van Italië. In het dal liggen in de winter meer dan 150 kilometer loipen. Ligt er niet genoeg sneeuw? Met kunstsneeuw worden dergelijke problemen eenvoudig opgelost. Wat betreft het après-skiën kan men volgens enkele ervaringen beter naar Oostenrijk gaan. De après-ski is in Italië doorgaans stukken rustiger en wordt voornamelijk bezocht door mensen rond de 35 en 40 jaar.

Al concluderend is Italië een skiland waar je geweest moet zijn. De laatste jaren neemt de populariteit van dit land als het gaat om wintersport erg toe en dat is logisch verklaarbaar. Dankzij mooie, vlakke en steile skigebieden kan iedere wintersporter in Italië terecht. Ook snowboarders en langlaufers hebben een breed aanbod.