Handschoenen en wanten

Handschoenen en wanten

Als u een wintersportwinkel in loopt, ziet u vaak een hele wand met allerlei soorten handschoenen en wanten. Maar waar moet u nou op letten bij de aanschaf van een paar handschoenen of wanten?

Vergeet de basisfuncties niet!

De handschoen heeft de laatste paar jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit komt mede door de touchscreen telefoons, dit omdat vele modellen handschoenen nu in de vingertoppen een bepaald materiaal geweven zit, waardoor u met de handschoen uw smartphone kunt bedienen. Toch mogen de merken de basisfuncties niet uit het oog verliezen, namelijk dat een handschoen uw handen warm moet houden en beschermen. Verschillende materialen zorgen ervoor dat handen droog blijven en worden beschermd tegen kou en andere natuurlijke elementen zoals sneeuw, regen en ook zeker bescherming biedt bij vallen.

  • Gore-Tex is een materiaal welke waterdicht is en ook nog eens ademende eigenschappen heeft. Uw handen zijn tijdens het skiën lichaamsdelen die het meeste zweten en als u dan ook nog eens een handschoen hebt die té dicht is, en niet goed ventileert, resulteert dat in koude handen. Nog een tip is om de juiste maat te kopen. Een te kleine handschoen zal ook koud gaan aanvoelen omdat er geen luchtcirculatie rond de vingers kan plaatsvinden.
  • Simpatex is een naam die u misschien niet direct kent maar het zit wel degelijk in vele handschoenen en wanten. Het wordt dan onder eigen naam uitgegeven en op deze manier hoeft het merk er geen licentiekosten over te betalen, zoals wel het geval bij Gore-Tex is. Daarom zijn Gore-Tex handschoenen veelal een stuk duurder, aangezien zij selectief uitkiezen met welk merk zij een samenwerking aangaan. Over het algemeen kunt u dus zeggen dat Simpatex een prima alternatief is voor handschoenen met Gore-Tex. De ventilatie is prima, maar de waterdruppels zijn te groot om door het materiaal heen te kunnen, waardoor uw handen dus droog blijven.
  • Nylon/Polyester handschoenen zijn over het algemeen goedkoper, zijn niet waterdicht maar wel prima waterafstotend. Nylon en polyester wordt in heel veel handschoenen gebruikt en het resultaat is prima. Belangrijk bij deze handschoen is de voering. Hier kunt u veelal zeggen: hoe duurder de polyester handschoenen, des te beter het ademend vermogen zal zijn.

Snowboard handschoenen

Dan hebben we nog de snowboard handschoen. Zeer belangrijk hierbij is dat u een handschoen neemt die een balein over de pols heeft lopen. Dit is een harde kunststof kap die ervoor zorgt dat uw pols recht blijft. Tijdens het snowboarden, of liever gezegd wanneer u stilstaat, zitten de snowboarders heel vaak op hun knieën of achterwerk. Om dit op te vangen heeft u meer stevigheid nodig om de pols zodat deze niet zal breken.

De meest voorkomende blessure bij de snowboarders is het breken van de pols. Dus mocht u gaan snowboarden, dan is het zeer raadzaam om een goede snowboard handschoen aan te schaffen.

Terug naar overzicht